Marocko - att besöka och bo i Sahara

Detta inlägg kommer bli en bildbomb men går det att undvika när det handlar om en upplevelse jag kommer att bära med mig för alltid?! Dag 2 körde vi alltså rakt ut i Sahara i många timmar. Det var overkligt, vackert, varmt, coolt, torrt och jag började genast fantisera om att bli utslängd, överlevnad och Homeland. 

Johanna som skriver bloggen Lady Tramp tar ett djupt ökenandetag.

Jag i Sahara.

Detta är våra härliga chaufförer. De kommer från Sahara Experience, var med oss under hela resan och berättade om Marocko, olika delar av Sahara, kultur, klimat och gjorde att dessa bilfärder inte kändes så långa. Trots att AC inte är något du kan använda i öknen.

Till slut var vi framme vid vårt camp (som jag kommer skriva om i ett helt eget inlägg) mitt bland sanddyner. Vi hann dumpa våra väskor innan det var dags för kamelridning. Jag som aldrig ens suttit på en häst var nervös för detta. Ni vet kameler är inte små och tack och lov lyssnade vår guide på mina önskemål och jag fick den minsta kamelen (men egentligen var de alla dromedarer).

Och till slut satt vi alla upp och red ut över sanddynerna. Och detta var något av det mäktigaste jag gjort. Totalt tystnad, du vaggar fram på en kamelrygg och allt du ser är sand, sand och mer sand. Först klamrade jag mig skräckslaget fast vid handtaget men efter att jag fick tipset att istället jobba med låren och följa med i passgången blev det betydligt lättare. Och som tips vid kamelridning kan jag säga, ha långbyxor. De är stickiga de här djuren.

Efter 30 minuters ritt klev vi av kamelerna och besteg en enorm sanddyn. När solen sänkte sig satt vi på toppen (med en sandlåda i varje sko) och ägde världen.

Vi vandrade vidare längs sanddynerna medan solen sjönk och detta slår nog de flesta solnedgångar jag tidigare sett. På bilden under ser ni vår guide samt Peter och Helena som skriver bloggen Freedomtravel.

När solen försvunnit bakom sanden hasade vi ned till kamelerna igen, red tillbaka till campet där lyktorna nu var tända. Vi satt på små kuddar i sanden och njöt av myntaté och nötter innan middagen dukades upp. Couscous med kanel och kikärtor, tagine med biff, dadlar och ägg avslutade dagen. 

Senare tändes en eld samtidigt som himlens alla stjärnor lyste upp den svarta himlen. Natt i öknen är så långt ifrån natt i Bangkok som du kan komma. Perspektiv mina vänner och insikten om hur stor världen är och hur liten man själv är!