Chokladkaka med digestive till helgen
/
Den här kakan bakade jag för ett tag sedan som en efterrätt. Den blev väldigt chokladig och digestivebotten gjorde den perfekt knaprig - det behövs ingen glass till och en liten bit räcker. Perfekt att förvara i frysen och ta fram när man får oväntat eller väntat besök, efter några minuter på tining får man den bästa kladdiga konsistensen (på mina bilder är den aningens för kladdig). Recept finns här nedanför!
Kladdig chokladkaka med digestivebotten
Botten
12 digestivekex
100g mörk choklad 70%
Smula sönder kexen i ganska stora bitar, smält chokladen över vattenbad och blanda ihop dessa två. Smöra en form med löstagbar kant och tryck ned kex/cholkadblandningen i botten.
Kakan
4 ägg
150g smör
2 dl farinsocker
2 dl mjöl
1 kr salt
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Använd elvisp och mixa rumsvarmt smör med farinsocker. Ha sedan i äggen och vispa till en jämn smet. Blanda mjöl, salt, kakao i en bunke och ha sedan i äggsmeten. Vispa tills det blir slätt och ha i smeten i formen.
Grädda kakan på 200 grader i ca 20-30 minuter (kakan ska inte vara rinnig men lite kladdig). Låt den sedan svalna och sedan in i kylen ett par timmar.
Glasyr
100g mörk choklad 70%
50g smör
Smält chokladen över vattenbad och rör sedan ned rumsvarmt smör. Bred glasyren jämnt över kakan och toppa med strössel/chokladkulor/vit choklad/eller vad du nu gillar och sen i kylen tills det är dags att servera. Gillar man choklad är detta den ultimata kakan!
Botten
12 digestivekex
100g mörk choklad 70%
Smula sönder kexen i ganska stora bitar, smält chokladen över vattenbad och blanda ihop dessa två. Smöra en form med löstagbar kant och tryck ned kex/cholkadblandningen i botten.
Kakan
4 ägg
150g smör
2 dl farinsocker
2 dl mjöl
1 kr salt
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Använd elvisp och mixa rumsvarmt smör med farinsocker. Ha sedan i äggen och vispa till en jämn smet. Blanda mjöl, salt, kakao i en bunke och ha sedan i äggsmeten. Vispa tills det blir slätt och ha i smeten i formen.
Grädda kakan på 200 grader i ca 20-30 minuter (kakan ska inte vara rinnig men lite kladdig). Låt den sedan svalna och sedan in i kylen ett par timmar.
Glasyr
100g mörk choklad 70%
50g smör
Smält chokladen över vattenbad och rör sedan ned rumsvarmt smör. Bred glasyren jämnt över kakan och toppa med strössel/chokladkulor/vit choklad/eller vad du nu gillar och sen i kylen tills det är dags att servera. Gillar man choklad är detta den ultimata kakan!