chokladfondant
/
Igår gjorde jag min första chokladfondant som dessert till fredagsmyset och oj så gott det blev. Den blev helt perfekt i konsistensen med en kakhölje och rinnig choklad i mitten, jag serverade den med gammeldags vaniljglass och varma hallon. Använde ett klassiskt recept
150g mörk choklad 70%
100g smör
2 äggulor
1 ägg
0,5 dl socker
Smält smör i kastrull och rör ned bitar av chokladen så den smälter i smöret. Vispa ägg, äggulor och socker med elvisp så det blir fluffigt och rör sedan ned smöret. Häll upp i små ugnsformar på ca 1 dl och ställ in i kylen om du ska spara dem ett tag eller direkt in i mitten av ugnen på 200 grader. Jag hade inne dem i ca 10 minuter men tror det varierar från ugn till ugn, det ska stelna på ovansidan men vara kladdigt inuti, man får hålla kolla med provsticka.
Det enda jag skulle ändra om jag skulle göra dem igen är kanske att använda hälften ljus choklad då det med mörk choklad blev något bittert.