Sala Silvergruva - nedstigning

Idag har vi gjort ett av Salas måsten - besökt Sala Silvergruva. Vi valde en guidad tur på 1,5 timme, ner till 155m och vi fick privat visning då vi var de enda som var på plats 10:30. Så här snygg var jag innan nedstigning.
Här är schaktet man går in i och som har en hiss som går 155m rakt ned i marken.
Under jord var det bara 2-3 grader och vi fick gå i snirkliga gruvgångar. Jag var rädd för ras men guiden lugnade mig med att det har inte rasat sen 1600-talet och de gör tester varje vecka.
Silver!
Under 155m är det vatten och där jobbar dykare i jakt efter nya fynd. Ett jobb som går ut på att simma i svart vatten, i trånga gångar är inte något som lockar mig. Men fint var det!
Det finns en inredd sal (uppvärmd) där man kan gifta sig, ha större middagar, kolla in ett årligt luciatåg och lyssna på gruvkören - grym akustik.
Är man inte mätt efter ett guidad tur kan man betala 4000kr och sova över i den lyxiga gruvsviten.
Själv föredrar jag att bo 155m ovan jord än under.
Svitens silvermatbord med silverkrona där man kan inta sin romantiska middag.

Jag och Micke på en mycket mystisk bild - kanske var det gruvfrun som hade ett finger med i spelet?! Efter 90 minuter var det skönt att ta hissen upp igen för då kände jag knappt tårna i mina converse och vintern gjorde sig påmind. Men ett besök till Gruvan kan rekommenderas och de har även gruväventyr för barn i (nästan) alla åldrar.