Långpannebullar
/Ogräddad efter jäsning.
Direkt ur ugnen.
Närbild.
Fikadags.
Jag fick ett tips här i bloggen att jag borde baka bullar i långpanna. Jag kollade in receptet men tyckte det var lite luddigt (jag vill ha exakta mått, tider, temperaturer och annat) och tog lite för lång tid, så gjorde en egen variant och detta är resultatet. Mycket snabbare än vanliga bullar, minimal jästid och den smakar verkligen som nybakade wienerbröd.
Recept
Deg
150g smält smör
5 dl (röd) mjölk
1 pkt jäst (jag använde den blå sorten)
1 dl socker
1 ägg
0,5 tsk salt
11 dl vetemjöl
Fyllning
100g philadelphiaost (ej light)
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
150g rumsvarm smör
Pensling
1 ägg
pärlsocker
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smör och ha i mjölken - värm till 37 grader. Smula ned jästen i en bunke. Tillsätt lite av mjölkblandningen, socker och salt. Rör till jästen löst sig och ha sedan i resten av mjölkblandningen samt 1 ägg. Rör i mjölet, lite i taget. (Degen ska vara ganska lös och slät.) Häll sedan degen i en smord långpanna och fördela den jämnt. Rör ihop allt som ska vara i fyllningen i en bunke. Klicka ut fyllningen på degen, se till att fyllningen kommer över hela degen och gör små hål så den verkligen kommer ned i degen. Jäs sedan i 30 minuter under bakhandduk. Pensla med ägg, ha på pärlsocker och grädda sedan långt ned i ugnen i ca 15 minuter, man ser på färgen när den är klar. (Vill man ha något högre bullar kan man låta degen jäsa 30 min innan man har på fyllningen.) Låt den svalna och skär sedan upp i mindre bitar, det här blev över 30 bullar.