Tortano - brödet som stillar all hunger

Idag var det brunchdags hos Mickes föräldrar och jag stod för brödbaket. Jag fortsatte plöja igenom Leilas One More Slice bok och bakade ihop ett italienskt tortanobröd med fetaost och oliver. Perfekt till brunch, buffé, picknick eller vad man nu vill.
Recept 1 bröd
15g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk flytande honung
1,5 msk flingsalt
2,5 dl durumvete
4 dl vetemjöl special
Fyllning
300g fetaost
1 dl svarta oliver utan kärnor
rosmarin, färsk eller torkad
2 msk flytande honung
svartpeppar

Smula i jäst i en bunke och låt det lösas upp med vatten, olivolja, honung och flingsalt. Blanda i durumvete och tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget. Blanda till en något kletig deg, lägg över en bakhandduk och jäs i ca 40 min (så degen blir dubbelt så stor). Platta sedan ut degen till en stor rektangel som är ca 1 cm tjock, kavla inte. Smula fetaosten, hacka oliverna och ha ut över degen tillsammans med lite rosmarin. Ringla över honungen och krydda med svartpeppar. Pensla kanterna på degen med vatten och rulla ihop till en rulla. Detta kan jag säga var något svårt då degen var i kletigaste laget men mjölar man på ordentligt går det ok. Försök forma till en krans och lägg över på bakplåtspapper. Sätt ugnen på 250 grader. Låt kransen jäsa under bakduk i 30 minuter. Sänk sedan ugnen till 200 grader och grädda brödet i mitten i 30-35 minuter. Låt svalna på galler och njut av medelhavsvibbar!