solrosbröd

Igår premiärbakade jag bröd. Det blev solrosbröd, det smälte i munnen men tog tid och vid ett tillfälle satt jag nästan själv fast i den kladdiga degen.
Recept
50 g jäst
7 dl vatten
0,5 dl olja
200 g solroskärnor
10 dl vetemjöl
6 dl rågmjöl
2 tsk salt

Värm vatten och olja fingervarmt (37 grader). Bryt jästen i småbitar i en bunke och ha över vattnet .Rör tills jästen löst sig. Ha i solroskärnorna. Ha i salt och mjöl, spar ett par deciliter till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig, men ganska lös deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 45 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bord och dela den i två delar (sjukt kladdigt). Arbeta ihop till två limpor, tillsätt lite mer av mjölet. Lägg upp det på en plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader och grädda brödet i ca 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 och grädda i 30 minuter eller tills brödet fått fin färg.
Lägg brödet att svalna på galler utan bakduk, för hård skorpa.