bästa browniekakan med cookiesmet

Idag fick jag äntligen tid att testbaka en kaka jag läst och drömt om; browniekaka med cookiedough täcke. Så medan mamma passade Aramis gick jag loss i köket.
Bild: kakan innan den gräddas.

Recept

Först gör man browniesmeten:

150g smör
175g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2 dl mjöl
1 krm salt
Smält smöret i en kastrull och rör sedan långsamt ned chokladen i smöret så det blir en jämn smet. Vispa ihop ägg och socker lite löst och tillsätt chokladsmeten. Rör i mjöl och salt tills smeten är utan klumpar.

Sedan gör man cookiesmeten:

50g smör
1,5 dl farinsocker
1 ägg
2 dl havregryn
75g vit eller ljus choklad
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjöl
0,5 dl hackade hasselnötter/pinjenötter/valnötter (vad man nu gillar - jag körde pinje).
Smält smöret. Rör ned farinsocker. Ha i alla övriga ingredienser och baka ihop allting till en smet, bäst att använda händerna.
Ta en 20x30 form med bakplåtspapper. Häll i browniesmeten. Klicka på cookiesmeten ganska tätt. Ha in långt ned i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Kakan ska vara kladdig inuti men knaprig ovanpå.

Bild: Kakan när den just kom ur ugnen och min pappa råkade köra ned sin tumme i kanten.

När kakan är klar får den stå och svalna helt. Skär sedan upp kakan och ställ den i kylen i ett par timmar eller över natten.
Ljuvligt god blev den och perfekt till kaffe. Bjöd mina föräldrar, moster och mormor på kakan och det blev en succé även om mormor kallade den för kaloribomb.