Thailand och elefanterna

Foto: Taget utanför restaurangen Suda, sukhumvit 14, Bangkok juni 2009.

Idag kan man läsa i Aftonbladet att en svensk man skadades svårt när han red på en elefant i Thailand. Elefanten fick helt enkelt nog, rev ned träd, hus och välte bilar och mannen slängdes av elefantryggen och skadade båda benen. Ni kan läsa allt

här

. Jag kan inte säga att jag är förvånad. Elefanten är ett vilt djur som många försöker få till ett tamdjur som man kan tjäna pengar på, jag har väntat på olyckor en längre tid.

När man är ute på kvällen i Bangkok och rör sig runt turistställena ser man ganska ofta elefanter som vaggar runt med en skötare som drar dem i ett koppel. Ju mer turismen ökar i Thailand ju fler elefanter tas till stan. Phuket är det absolut värsta stället där bebiselefanter tas direkt från det vilda livet i djungeln till hotell och gator, nu finns där ca 500 elefanter som ska göra turisterna glada.

Detta beror på att de som äger elefanterna måste tjäna pengar på djuren. När det inte längre finns så mycket jobb för elefanterna att göra i skogen (Thailands skogsyta minskar extremt mycket varje år) och det är svårt för elefanterna att hitta mat i den lilla skog som finns tar man till andra metoder. Ägarna försvarar sig genom att säga att de inte har något val, det måste tjäna pengar. På en dag kan en elefantskötare få in ca 1000 bath i stan, det kan jämföras med månadslönen (medel) för en thailändare som ligger runt 10,000 bath/månad. Så det enda alternativet är att ta elefanten till stan, försöka få turister att betala för att mata eller ta kort på elefanten. Men ni kan ju själva gissa hur elefanten mår .. De får andningsproblem pga avgaserna, de blir sjuka då de dricker smutsigt vatten, de gör illa fötterna när de går på hårda trottoarer (+ att deras trampdynor känner av all form av vibration väldigt väl) och de blir titt som tätt påkörda av både bilar och motorcyklar.

Foto: Elefant på en utav Bangkoks alla elefant farmer. Juni 2009.

År 2000 blev en elefant galen (med all rätt) efter att en turist retat den med sockerbetor och slagit den med en träpåk. Elefanten slog sönder det mesta i sin omgivning och tyvärr är nu de flesta elefanter väldigt djupt neddrogade av amfetamin.

När jag bodde i Chiang Mai såg man väldigt sällan elefanter på gatorna men ibland kunde det komma in elefanter till restauranger. Det stackars djuren var så hårt drogade att det bara stod helt apatiska, så därför hade skötaren en pinne som han gav elefanten elektriska stötar med så djuret i alla fall skulle röra sig lite. Hemskt! När man tittar in i elefantens ögon ser det ut som den ska börja gråta när som helst. De ser ut som olyckliga Dumbos allihopa!

Foto: Elefant tvingad till konster, Bangkok juni 2009.

För 50 år sedan fanns det 40,000 vilda elefanter i Thailand och nu finns det färre än 4000. 1993 fanns 10 elefanter i Bangkok, nu finns det över 100 och det finns så mycket pengar att tjäna i detta att det smugglas till och med in elefanter till Thailand från grannländerna. Så vad du än gör, mata aldrig en elefant i Bangkok eller någon annanstans och bidra till detta djurplågeri! I slutet av sommaren förbjöds elefanterna i Bangkoks centrala delar men det hjälpte föga för i oktober såg jag åter en hel del elefanter vagga fram längs sukhumvit.