Japansk ordning


När jag var i Japan blev jag mycket imponerad över hur rent det är överallt och hur säkert landet är. Ficktjuvar existerar knappt, alla jag träffade berättade hur säker man känner sig som tjej på kvällen och alla följer detta koncept. Tunnelbanan är ett klockrent exempel och Stockholm har en del att lära. Plyschsäten som man sjunker ned i, inte ett klotterstreck så långt ögat når och är du äldre, barn eller gravid kan du räkna med att få ett säte hur mycket folk det än är.

I de trista tunnelbanegångarna finns massor av gröna växter för att göra det mindre grått och betonglikt. Det råder ljudlöst på mobilerna när du färdas under jorden och mellan 18-21 är vissa vagnar endast till för kvinnor.

Jag älskar japanska ordningsskyltar. Please do it at the beach. Gå inte omkring i solhatt och drick öl på perrongen tack!

Ha inte hög signal på telefonen för dina grannar tycker inte om det, de blir ledsna och får ont i hjärtat.

Please do it later. Visa inte vad som finns i dina shoppingpåsar i tunnelbanevagnen!

Och min favorit, cykelskylten. Tar du med en cykel kan du slå till någon i stjärten, fälla barn, bli väldigt svettig och din medpassagerare får huvudvärk. Ta inte med en hel cykel, inte en halv cykel och inte en påse full med cykel.

Även om Stockholms tunnelbana i dagarna bytt ägare och har nu asiatisk ledning från Hong Kong tvivlar jag på att det blir så här idylliskt.