Geisha walk - Kyoto

Min sista kväll i Kyoto och jag var på Geisha vandring i Gion med denna guide. Vi var bara 3 personer som var med på denna tur och man fick lära sig massor om denna mystiska kultur.












Smygfotade en geisha som kom förbi. Geishorna i Kyoto är de mest respekterade geishorna i Japan och de kallas Geiko och de underhåller affärsmän på te hus med sång, dans och lekar.




























Den här mannen är vida känd i Japan, det är han som gör dessa rosa och vita bollar som geishorna ger bort vid jul till sina kunder. Inuti finns presenter som små vinkade katter (good business), godis och te.




















Innan man kan bli en Geiko så tränas man in i rollen och kallas för Maiko. Hon bor då i ett hus, Okiya, med andra Maikos, går i skola för att lära sig underhållningen, om håruppsättningar, kimonos och har en mentor som visar henne vad jobbet innebär. Man tränas i ca 5 år och när man är runt 22 är man färdig att stå på egna ben. Träbitarna ovanför dörren visar hur många Maikos det bor i detta hus.

På denna plats spelades en del sekvenser in när de gjorde film av boken "En Gesihas Memoarer". Dock fördömer de flesta i Kyoto filmen för den spelades mest in i LA och kvinnan som hade huvudrollen var inte japanskt och hade väldigt billiga kimonos på sig.

Far och son från San Fransisco som också var med på vandring, pluggade japanska i USA och har besökt Japan ca 10 gånger.






















Utanför geisha skolan. Schemat består av dans, sång, någon form av instrument, teater, uppförande etc. De måste göra ett visst antal lektioner i veckan i varje ämne. Guiden var mycket noga med att påpeka att detta yrke har inget med prostitution att göra utan affärsmän går till tehus för att underhålla klienter, leka lekar (som sten, sax, påse)efter en hård dag på kontoret och dricka saké.

























Det mest berömda tehuset i Kyoto.

En Geisha måste vara singel, träffar hon någon får hon välja mellan yrket eller mannen. Den äldsta geishan i Kyoto idag är 97 år gammal. För att behålla sin snygga frisyr även när de sover har de oftast en träbit under nacken istället för kudde så att inte håret rör madrassen.