Resetrender 2020 - mina spaningar

Som ni kanske minns var jag med och trendspanade hos Resa medvetet i december med fokus på hållbart resande i framtiden. Men hur tror jag då de stora restrenderna ser ut 2020 mer allmänt? Jo de kommer här:

Andra resmål än de vanliga

Vad betyder det egentligen? Jo att folk nöjer sig inte med London längre utan nu vill man se Manchester, Liverpool eller Brighton. Glöm Paris nu vill vi till de små franska byarna där ingen varit tidigare och se det riktiga Frankrike. Vi kanske inte väljer Grekland på sommaren utan vill upptäcka Georgien eller Albanien. Eller som jag som valde Boston i höstas och inte NY. Min spaning hos Resa Medvetet löd Vi kommer att leta nya platser att besöka när turismen tyvärr förstört vissa platser. Det är en svår ekvation, resenärer vill gärna ha det oupptäckta men samtidigt ha alla bekvämligheter som finns på de mer kända destinationerna. Komma närmare det lokala är en trend som vi kommer se öka, bo på homestay, äta hemma hos en familj etc

IMG_5988.jpeg

Slow travel

Med det menar jag inte att alla tar tåget överallt. Det betyder att vi reser mer långsamt. Tar flyget till Bangkok men upptäcker Thailand med tåg. Flyger till England och upptäcker landet på en flodbåt. Istället för att kryssa länder på en checklista upplever vi olika saker på en destination.

Surfa

Den senaste tiden tycker jag fler och fler upptäcker surfing. Jag är inte inkluderad i detta men oj vad många som reser till Bali, Filippinerna, San Sebastian eller Kap Verde för att kombinera en härlig semester med surflektioner.

IMG_2416.jpeg

Uppleva hotell

Destination blir mindre och mindre viktigt men däremot blir boende allt viktigare. Eko-hotell, spektakulära djungelhotell, trädkojor, hus av glas, pooler på våning 84 och All Inclusive-hotell med fine dining.

IMG_2076.jpg

Teknik

Eftersom vi numera reser utan att släppa telefonen litar vi också på att den ska ge oss de bästa tipsen. Appar med lokala guider, restaurangappar, instagram som visar drömresmålet och inom kort AI - min spaning i en tidigare intervju var att personalisering kommer bli allt större i resebranschen. Likt Netflix tror jag artificiell intelligens kommer få en större roll i detta.

Gruppresor

Man kan håna, säga att det är enbart för pensionärer men jag tror detta kommer växa och växa. Det handlar inte om att vara lat och inte orka leta själv - det handlar om att få resan rätt paketerad, med en fantastisk guide som ger dig en djupare förståelse för resmålet och få resa med personer du inte känner men som till 99% är lika intresserade av resmålet som du är. Du får kanske följa med en local hem, hitta gömda bakgårdar, göra din egen kokosmjölk och bli 100 upplevelser rikare på köpet. Det handlar om att komma närmare resmålet. Min resa till Amalfikusten med en grupp var en av livets bästa.

IMG_5554.jpeg

Mat

Mat har alltid spelat stor roll på resan men jag tror att nu vill vi inte bara äta på lyxrestauranger utan upptäcka mikrobryggerier, besöka lokala bondgårdar, se hur de gör sin fantastiska olivolja, prova veganalternativ och fiska upp hummern du sedan ska äta.

IMG_5539.jpeg

Vad tror du? Har du några andra spaningar? Fyll gärna på bland kommentarerna.