Att göra på Koh Lanta

Att göra på Koh Lanta(1).jpg

Ibland kan det ju vara så att man tröttnar på att bara hänga vid poolen, läsa under ett parasoll eller leka i vågorna. Många säger att det finns inget att göra på Koh Lanta. Det är alltid intressant när en läser att det finns inget att göra för jag tror sorgligt nog många syftar på att det inte finns shoppinggallerior, McDonalds, lekland och vinbarer i klass med storstäder. För mig är detta varför jag åker till öar i Thailand - det andra får du i Bangkok eller hemma.

Hur som, jag hävdar motsatsen - det finns hur mycket som helst att göra på Koh Lanta och du kommer säkerligen inte hinna med allt.


Hyr en egen longtailbåt

Runt Koh Lanta finns ett pärlband av små paradisöar. Bestäm själv vilka du vill besöka och hur länge genom att hyra en egen longtailbåt i hamnen. Tips är att besöka Koh Ngai och Koh Kradan.

longtail.jpg

Snorkelutflykt till Koh Rok eller Koh Haa

Koh Rok är en sån där liten pytteö med kritvit sand och bland det mest turkosa vatten jag sett. Vi tog en halvdagstur hit och då ingick några stopp för snorkling, ett par timmar på Koh Rok och lunch. Läs mer om vår utflykt till Koh Rok här.

snorkling.jpg
53185796_2547500658625299_4491952595186745344_o.jpg

Åk till södra delen av ön

Hyr en taxi för en dag och besök södra Koh Lanta - helt olik den norra. Här kan du hitta nästa tomma stränder, besöka nationalparken Mu Koh Lanta National Park (kostar en mindre avgift), gå på en lättare trekking och besöka en fyr. Se upp för aporna som tar allt i matväg och tyvärr även gärna dricker din coca-cola.

IMG_4080.jpeg

Fiska krabbor i mangrove och tillaga dem själv

När vi var på Koh Lanta sist hittade vi en broschyr på vårt hotell om att fiska krabbor. Aramis älskar att fiska så sagt och gjort vi bokade in oss. Morgonen där på kom en bil och hämtade upp oss, vi var helt ensamma på denna tur och vilket äventyr det blev. Åka båt ut i mangrove träsk, fiska krabbor, bära krabbor i hinkar och sedan tillaga krabban. Perfekt för både barn och vuxna och roligt att se en annan del av Koh Lanta.

Adjustments.jpeg

Åk med på djuphavsfiske

Micke och Aramis har varit på fiskutflykt ett par gånger och varit väldigt nöjda. De har åkt ut tidigt på morgonen och det är alltså stora fiskar man fiskar som barracuda och liknande, mycket spännande. Kolla med ditt boende vart du hittar närmaste tur.

Ät gudomligt på Pure Koh Lanta

Om du tröttnar på thailamt eller bara vill ha lite ombyte så bege dig genast till Pure Koh Lanta, nära Klong Khong. Jag älskar deras smoothiebowls, sallader och smoothies. Kolla öppettider här.

Adjustments.jpeg

Koh Lanta Old town

Den gamla delen av Koh Lanta hittar du på östra sidan av ön. För 50 år var dit hit du kom om du skulle besöka Koh Lanta - här kom båtarna in och detta var Koh Lantas knutpunkt. Här kan du strosa runt bland de gamla trähusen, det finns mysiga restauranger som är byggda på pålar på vattnet och detta är fortfarande som en fiskeby. En eftermiddag här räcker tycker jag men ändå roligt att se en annan del av ön.

lantaoldtown.jpg

Vattenland

Rattana Waterpark är ganska nytt och ett ställe dit barnfamiljer vallfärdar när barnen får välja. Jag har inte varit här men hört väldigt mycket gott om det. Vattenparken ligger på Lanta Noi (över bron) och jag har hört att det är bäst att besöka parken på förmiddagen. Inga vattenrutschbanor utan mer uppblåsbara grejer. Läs om Annikas besök i parken här.

Besök Emerald Cave

Emerald Cave ingår oftast i turen 4 Islands Tour. Vi gjorde denna tur från Koh Ngai och då var det färre ö-besök och er snorkling. Emerald Cave är en grotta som du simmar in i, det är helt kolsvart, du håller i ett rep och er guide lyser upp vägen med en ficklampa. På andra sidan väntar en fantastisk lagun och kalkstensklippor. Läs om vår utflykt till Emerald Cave här. 

cave.jpeg

Gå på yoga

Oasis Yoga Bungalows på Klong Dao kan du bo men också träna yoga varje dag och äta fantastisk mat. De kör även yoga för barn.

Lär dig Muay Thai

När vi var på Koh Lanta sist passade Micke på att ta några pass Muay Thai med riktigt vassa thailändare. På Lanta Muay Thai Academy vid Long Beach kan du ta träningspass på olika nivåer och dessutom anordnas matcher på helgen.

Adjustments.jpeg

Lanta Animal Welfare

Lanta Animal Welfare kan du besöka varje dag. Här räddas sjuka, hemlösa eller skadade djur av fantastiska volontärer. Du kan ta en rundtur, gosa med katterna eller ta ut hundar på promenad. Läs mer här.

Lär dig laga thaimat

Det kryllar av matlagningskurser och jag har aldrig provat på just Koh Lanta men både i Bangkok och i Chiang Mai. Det är roligt att lära sig laga mat från grunden, du får lära dig mycket om thailändska råvaror och dessutom äta allt du lagar. Time for Lime är en utav alla ställen där de lär dig matlagning.

IMG_9315.jpeg

Dagshäng på Relax Bay

Direkt efter Long Beach ligger Relax Bay eller Relax Beach där du kan hänga en dag utan problem. Mysiga restauranger, härlig strand, lugnt och mysigt. Läs här om Koh Lantas stränder.

Adjustments.jpeg

Paddla kanot/kajak

Många boenden hyr ut kajaker, SUP och kanoter. Ta med barnen ut på upptäcksfärd!

kanot.jpg

Ta in på lyxigt spa för en natt

PImalai Resort är Koh Lantas dyraste och lyxigaste boende. En 5-stjärnig resort byggt på kullarna med en otrolig utsikt. Du kan hyra egen svit med privat pool och njuta av hotellets spa-avdelning. Ett rum kostar ca 2 000kr /natt för två vuxna.

Saladan

Jag brukar göra 1-2 besök till Saladan när jag är på Koh Lanta. Det är här du hittar märkeskopior, thaikläder och rader av härliga matvagnar med grillad majs, glass, vårrular, fiskkaor, fried rice och annat smarrigt.

Adjustments.jpeg

Att undvika på Koh Lanta

Elefanter. Snälla uppmuntra inte detta. Nej elefanterna mår inte bra i fångenskap, nej de behandlas inte schysst och nej gör det inte ens för att dina barn tjatar. Och regel nummer två, mata inte aporna. Aporna på Lanta är lite för vana med människor och äter allt du ger dem - och mår inte bra av det.