Bästa caféerna söder om söder

Under sommar och höst 2020 har jag ägnat tid åt att utforska söder om söder och besökt flera pärlor till caféer som jag tänkte dela av mig till er. Hökarängen, Kärrtorp, Enskede, Mälarhöjden, Aspudden, Björkhagen - det är för bra för att missas liksom!

Bageri BAK i Hökarängen

Detta är ett ställe som ni bara måste besöka! Det mysiga café ligger i Kastanjegården i Hökarängen inbäddad mellan stora kastanjeträd. På sommaren finns en jättehärlig uteservering och på insidan ligger caféet vägg i vägg med bageriet. Jag gillar verkligen att bageriet har en glasvägg så du kan se att allt bröd och bakverk göra med kärlek. De serverar frukost, lättare luncher och bakverk för alla smaker. Mina favoriter är fröknäcket, gudomlig croissant med mjukglass och falafeln jag åt till lunch.

FDB7DB8C-3043-4930-A2C6-98647F65FDFD 2.JPG
41D0CA7E-5699-4B48-B014-6B019CC90EBD 2.JPG



Konditorn och Bagarn i Hökarängen

2015 slog dörrarna upp till Konditorn och Bagarn på Pepparvägen 11 i Hökarängen. Allt bakas på plats Lyxiga lördagsfrukostar med nybakade scones, en nougattårta som är gudomlig, chiapudding och surdegsbröd ni bara måste prova. Få bord inne, flera ute och så snygg inredning! Bonus: Cafeet är listat i White Guide.

konditornbagarn.jpg

Konditori Santa Fe i Kärrtorp

På Söderarmsvägen 1 i Kärrtorp ligger konditori Santa Fe och det har legat här i över 60 år. Neonskylten ovanför entré har suttit uppe sedan 1952 men insidan har renoverats. Här bakas allt på plats, de flesta som besöker Santa Fe bor i området och på sommaren finns en mysig uteservering här. Jag rekommenderar yoghurt med deras egen granola och kanelbullarna.

santafe.jpg




Ma Baker i Kärrtorp

Älskar detta ställe! Ett ekologiskt surdegsbageri som också erbjuder lättare luncher och många vegan alternativ. Det ligger vid Kärrtorps centrum på Kärrtorpsplan 7 och inredningen går i varma toner med mycket gröna växter och textiler. Allt bakas på plats, de erbjuder veckans bröd och massor av ljuvliga bakverk. Mina tips är valfri surdegsmacka och missa inte kakan som heter quinoapuff med choklad och jordnötter - gudomlig! Extra plus för att det finns en mängd sällskapsspel att låna.

mabaker1.jpg
mabakar.jpg

Robin Delselius Bageri i Enskede

År 2020 vann Robin Delselius bageri en gulddrake för ett av Stockholm bästa caféer. På stora gungans väg 2 i Gamla Enskede ligger detta mysiga café med snygg inredning, många bord och god frukost, lunch och fika. Allt bakas i eget bageri och sockerkringlorna är fantastiska!

Lilla Bagis i Bagarmossen

Lilla Bagis är ett ekologiskt surdegsbageri som är pyttelitet men som är en härligt uteservering precis vid Bagarmossens Centrum på Svartågatan 4. Här finns bröd, fika och lättare luncher - deras pita pockets och jordnötskakan är toppengoda. Och fantastisk personal!

lillabagis1.jpg

Konditori Lyran i Mälarhöjden

I ett av Stockholms vackraste hus vid vattnet mellan Mälarhöjden och Bredäng (Ålgrytevägen 90) hittar du fina konditori Lyran. Fika, luncher afternoon tea och dessutom kan du både ta ett glas vin och prosecco till. Det finns sittplatser i två större rum men också i utvalda delar av tornet och utomhus när vädret är bra. De har eget bageri och utsikten är magisk. Detta var på 1800-talet en sommarvilla och nu är det ett utmärkt utflyktsmål!

E330F844-CA17-4AFC-9968-D39F919E8132.JPG

Bonne Femme Stenugnsbageri i Björkhagen

Bonne Femme har jag besökt på två ställen och gillar både väldigt mycket. Ett ligger mellan Björkhagen och Hammarbyhöjden på Malmövägen 18. Här finns sittplatser både inne och utomhus och det serveras goda mackor, fika, frukost/brunch fram till 12 på helgerna och smarrig pizza. Intill ligger en yogastudio so precis börjat servera mer veganalternativ och smoothies. Bonne Femme har också en filial i Hammarbyhöjden precis vid tunnelbanan. Ett mycket mindre ställe med smalare utbud men fortfarande mysigt och väldigt härlig personal. Du hittar detta bageri även i Midsommarkransen och i Aspudden.

IMG_0649.jpeg


Enskedeparkens Bageri

Ett underbart café på Enskede gårdsväg, granne med kolonistugeområde. Caféet ligger i ett av Enskede äldsta hus och har fåtal platser inomhus men betydligt fler utomhus. Underbara bakverk i en härlig miljö men lyfter ett varningens finger för att det ibland är lång, lång kö. Vunnit Gulddrake och finns med i White Guide.

IMG_0647.jpeg
IMG_0641.jpeg
cropped-Anna_Skoog_IMG_6467.jpg

Winterviken, Aspudden

WInterviken består av ett trådgårdscafé mitt bland grönskande odlingar och här serveras lättare luncher och fika vår, sommar och höst. Sedan finns Wintervikens café, konferens och festvånining några 100 meter därifrån. Här är det öppet året om och du kan sitta både utomhus och inomhus. Lunch, fika och speciella helgmenyer. Här finns också varning för kö men du kan du alltid ta med dig fikat och sitta längre bort i parken.

SL270780.jpg