Att göra i Tällberg och Rättvik med barn

Senast jag var i Tällberg var jag 15 år och att nu få uppleva det med barnen var himla fint. Det fanns massor att se och göra och här kommer mina tips vad man kan ta med barnen på runt Tällberg, Rättvik och lite längre bort. Vi bodde på Tällbergsgården under vår vistelse - du kan läsa mer om det var här.

dalarna_barn.jpg

Tällberg med barn

Holens kaffestuga

Högst upp i Tällberg med fantastisk utsikt ligger Holens kaffestuga som är en av Sveriges äldsta. Vi var hit två gånger, en gång för lunch och en gång för glass. Lunchen består av olika sommarsallader eller pajer samt våfflor med grädde. Glassen är den otroligt goda Rättviksglassen och att sitta ute i trädgården med denna magisk utsikt är helt fantastisk!

holens_kaffestuga.jpg
vaffla.jpg


Bagarstugan

Bagarstugan ligger vid Klockargården och har god lunch, smarriga bakverk och hemmagjord yoghurtglass. Det finns små butiker att titta i och en härlig lekplats för barnen.

Minigolf

Det finns en minigolfbana vid Gyllene Hornet och en vid hotell SIljanstrand.

minigolf_tallberg.jpg
barnitallberg.jpg


Badplatsen

Badplatsen ligger vid campingen och är jättefin. Siljan är långgrund, det finns en lång brygga och en flytbrygga. Du kan låna eka och kanot, det finns en lekplats och kiosk.

bad_siljan.jpg
bad_tallberg.jpg


Bada i pool

Vill barnen hellre bada i pool än i Siljan så finns pool att låna mot avgift vid Gyllene Hornet. Bor du på Åkerblads eller Tällbergsgården finns också spa där barn får vara.

Utsikten vid telefonkiosken

Här finns Tällbergs finaste utsikt och även en enorm äng att springa av sig på. Öppna dörren till telefonkiosken och spana in alla olika telefoner.

utsikt_tallberg.jpg
barn_dal.jpg

Rättvik med barn

Rättviks Tunnbrödsbageri

Här har det bakats tunnbröd sedan 50-talet och inte mycket har ändrats sedan dess i handelsboden. Här kan barnen titta in i bageriet där det bakas och köpa med sig tunnbröd hem.


Sommarrodel

I Rättviksbacken kan man under sommaren åka sommarrodel. Barn som är över 125 cm kan åka själva i singelrodel och yngre barn kan åka tillsammans med vuxen. Du åker lift upp och sedan swishar du nedför rodelbanan, det finns självklart broms om det går för fort. Ett åk kostar 60 kr och yngre barn som åker med förälder åker gratis med betalande vuxen.

Långbryggan

Ett måste i Rättvik är att gå hela vägen ut på Långbryggan som är 628m lång. Här går även båtar ut på Siljan. Passa på att äta lunch på Sjövillan.

Högt & Lågt

Högt & Lågt är en klätterpark med ziplines och klätterbanor i olika färger beroende på svårighetsgrad. Orange är lättast och där måste barnen vara över 80 cm för att vara, gröna banor är för barn över 110 cm och röd/blå har minimilängd på 140 cm.


Nusnäs

I Nusnäs tillverkas det dalahästar. Det tar ca 25 minuter att åka från Rättvik till Nusnäs och alla barn (ålder 2-10 år) tyckte det var jättekul. De fick se hur dalahästarna sågas ut, filas, och målas för hand samt att du kan köpa både målade och omålade dalahästar samt måla själv.

nusnas2.jpg
nusnas.jpg

Leksand med barn

Leksands sommarland

Den attraktion som lockar flest barnfamiljer i Dalarna under sommaren. Vattenland, karuseller, höghöjdsbana, guldvaskning och en massa annat kul. Här ligger också Leksand strand Camping med pool, barnaktiviteter, minigolf etc

Headerbilder-1600x80010.jpg

Åk båt på Siljan

Boka in en tur med ångbåten S/S Engelbrekt och ta en härlig båttur på SIljan.


Mora, Orsa och Falun med barn

Orsa rovdjurspark

Orsa Rovdjurspark är Europas största rovdjurspark och fokuserar främst på rovdjur från norra halvklotet. Här finns brunbjörn, isbjörn, varg, snöleopard, tiger och järv bland annat. Området är stort och det blir över 3 km att gå runt hela så bra att ha vagn/skrinda till mindre barn. Ett tips är att ta med kikare eller hyra en på stället.

499A2003.jpg

Tomteland, Mora

Jag var här när jag var liten och då var det mest en tomteverkstad. Idag kan du träffa tomtar, älvor, troll och drakar. Våra vänner som vi var med i Tällberg åkte vidare till Tomteland och gillade det men sa också att det passar bäst för barn ca 4-8 år.

Gesundaberget

När jag var liten drev min mormor Gesundabergets hotell och restaurang. Vi var mycket här både på vintern och sommaren och på toppen av Gesundaberget kan du njuta av Dalarnas vackraste utsikt. Du åker lift upp och det går bra att ta med sig cykel upp till deras Bike Park. Det finns också en höghöjdsbana här och bra fiskemöjligheter.

gesunda.jpg

Sollerön

Sollerön är Siljans största ö och ligger utanför Gesunda. Här finns några av Dalarnas finaste badplatser och ett stort gravfält från vikingatiden.

sollero.jpg

Falu Gruva

Jag som är uppvuxen vid Sala Silvergruva slår ett slag även för denna gruva. Barn tycker oftast det är jättespännande både ovan och under jord. Ni väljer själva vilket paket ni vill köpa och tänk på att det är ganska kallt nere i själva gruvan.

falugruva.jpg