Tips att göra i Stockholm med barn

Stockholm är verkligen fantastiskt när det kommer till att barn. Det finns hur mycket som helst att göra men det gäller att ha koll på alla guldkorn. Här kommer mina bästa tips att göra i huvudstaden med barn.

public.jpeg

1. Gamla stan

Strosa med barnen i gamla stan och i de trånga gränderna. Berätta om livet förr, ät glass i en nybakad våffla och fika på Stortorget. Har du större barn rekommenderas Spökvandring.

gamlastanbarn.jpg

2. Slottet och vaktavlösning

Titta på det kungliga slottet i Gamla stan, besök skattkammaren och kolla på högvaktsavlösningen. Under sommaren marscherar eller rider vaktparaden med musikkår genom Stockholm vilket är spännande att se. Missa inte heller nyrustade Livrustkammaren.

3. Junibacken

Detta kan inte på något sätt mätas med Astrid LIndgrens värld men kan vara värt ett besök iallafal.. Besök Pippis hus och sitt på hästen, se på teater, åk det underbara sagotåget och ät pannkakor i den vackra restaurangen. På sommaren är också trädgården öppen.

junibacken.jpg

4. Andres Franzens lekpark + andra parker

Jag kallar detta för Stockholms bästa lekpark - här kan du läsa mer om det. Här finns små hus att leka i byggt som ett båtvarv, klätternät, rutschkanor, skatepark, fotbollsplan och det finns något för alla. Lekparken är indelad i zoner efter ålder och aktivitet. Andra härliga lekparker är Mulle Meck i Solna, Bryggartäppan på Södermalm, Vasaparken i Vasastan och Stora Blecktornsparken på Södermalm.

5. Skansen

Skansen är bland det bästa med Stockholm och då pratar jag inte djurparken. Här kan du visa dina barn hela Sveriges historia, det är som en levande historiebok från norr till söder. Handla bullar i bageriet, besök apoteket, visa dem Väla skola, lyssna på sagor och sägner och se hur folk bodde förr i tiden. Givetvis kan du titta på djur och åka karusell också men gå först och främst hit för den otroliga historieskatten. Läs här om varför jag älskar Skansen. 

skansen_påsk.jpg

6. Minigolf

Bästa minigolf utomhus spelar du i Kristineberg. Bästa minigolf inomhus spelar du i Tolv vid Globen eller Swing By Golfbaren på Surbrunnsgatan.

7. Museum för barn

Här listar jag mina bästa museum för barn i Stockholm. Postmuseet, Tekniska museet och Scenkonstmuseet är några favoriter.

tekniskamuset.jpg

8. Bounce

Låt hela familjen hoppa så mycket studsmatta de orkar, testa freerun och hinderbana på Bounce i Kungens kurva. Finns också Jumpyard i Barkaby.

9. Gröna Lund

Behöver väl egentligen ingen presentation? Åk så mycket karuseller du orkar med ett åkband men var beredd på kö.

gronalund.jpg

10. Fjäderholmarna

Ta båten ut till Fjäderholmarna, ät på rökeriet eller på mysiga Röda villa. Bada från klippor, slappa i en hängmatta, ät glass på bryggan och njut av Stockholms närmaste skärgårdsö. Läs mer om mitt besök här.

fjaderholamrna.jpg

11. Eriksdals simhall

Bada utomhus på sommaren och inomhus året om. Vattenrutschkana, bubbelpooler, hopptorn och äventyrsbad modell mindre.

12. Stadshuset

Mellan maj-september kan du gå upp i Stadshustornet för 60 kr och se på den fantastiska utsikten. De arrangerar också speciella barnvisningar där de berättar om nobelfesten och ni får se den gyllene salen.

stadshuset_barn.jpg

13. Boule och Berså

Spela boule på sommaren vid Boule och Berså i Danvikstull. Ät tacotallrik, köp nygjorda munkar från den lilla vagnen under kulörta lyktor och titta på båtarna som åker förbi utanför.


14. Exploria Center

Exploria Center i Botkyrka är ett lekland, en dinsosauriepark och dessutom har de studsmattor. Varje barns dröm.


15. Tom Tits Experiment

I Södertälje kan både barn och vuxna experimentera och undersöka. Såpbubbelshow, cykla på lina, blanda färger, kolla i mikroskop och bygg nytt av gammalt. På sommaren har de även en utepark öppen.

8cc1a624595bb9c7_800x800ar.jpg

16. Bergrummet på Skeppsholmen

Här ligger ett serie- och leksaksmuseet och även bra lekytor för mindre barn. De har ett litet café men inget matsäcksrum.

17. Åk båt

Det finns massor av båtar att åka i Stockholm. Den bästa, om du också vill lära dig om Stockholm, är den som går under Stockholms broar och är en sightseeingbåt.

batsightseeing.jpg

18. Tanto Strandbad

Här i Tanto kan du bada mitt i stan från klippor, badbrygga, hopptorn och en liten strand. Här finns också en minigolfbana, du kan spela boule lite längre bort, köpa glass eller mat från matvagnar.

19. Barnteater

Det finns flera teater i stan som har barntetaer. Kolla in program hos Teater Pero, Dockteater Tittut och Pygméteatern. 

pygmeteater.jpg

20. Lida naturreservat

I Tullinge finns Lida naturreservat där en naturparkour-bana byggts upp i skogen. Här finns också olika skogsstigar för barn, balanslekpark, minigolf, höghöjdsbana för barn och badplats.


21. Bergianska Trädgård

Växter från hela världen, fantastiska växthus, stora grönområden och ett fint café. LIgger vid Universitetet.

bergianska.jpg

22. Fjärilshuset

En tropisk regnskog, ett akvarium, färgglada fjärilar, hajar, grodor och fiskar - vad mer kan man behöva? Ett härlig café har de också! Ligger i Hagaparken.

23. Enterspace VR Center Stockholm

På Sveavägen ligger Stockholms VR (virtual reality) Center. En VR-park där du kan testa olika äventyr samt café och restaurang. Åldergränsen är 8 år.

24. TOLV Stockholm

Här finns allt för en regnig dag. Bowling, karaoke, minigolf, 5-kamp, curling, dans, pingis, shuffleboard, biljard och arkadspel.

25. Ät thaimat Koh phangan

Koh phangan är en thairestaurang som du hittar på Skånegatan och Nybrogatan. Kliv in i ett Thailand i miniatyr med palmer, massor av ljusslingor i regnbågens alla färger, och bambuhyddor. SItt i en tuk tuk och ät och mitt i maten kanske ovädret skakar loss. Gillar inte barnen thaimat? Inga problem, beställ bara friterad kyckling och ris så är du hemma!

kohphangan.jpg

26. Mall of Scandinavia

Här finns det mesta ni behöver för en regnig dag. Massor av butiker. Lego-butik. restauranger, lekrum, restauranger, bio och O´Learys nöjescenter.

a37adb0e37859711_800x800ar.jpg


27. Kaatach Lekland

Ett underbart lekland i Tyresö för mindre barn. Ta körkort, jobba som polis, åk tåg, besök båten, Rymdlandet och tivoli utomhus är öppet under sommarhalvåret.

28. Skyview

Skyview är en åkattraktion på utsidan av Globen. Se Stockholm från toppen av Globen på 130 meters höjd.

SkyView2.jpg

29. Bokhandeln Bokslukaren

Stockholms absolut finaste bokhandel. Här finns massor av fina barnböcker och ett jättemysigt litet café - ligger på Mariatorget.


30. Åk buss som blir båt

Kan ni inte enas om buss eler båt? Gör båda två i ett! Ocean Bus börjar på land för att sedan åka ned i vattnet - läs mer om när jag åkte Ocean Bus här.

oceanbus.jpg