Hur jag tror corona påverkar vårt resande

Jag tror corona kommer att påverka vårt resande i flera år. Hur är omöjligt att säga men det känns långt bort att vi kommer ta en weekend till Hong Kong eller resa till USA för under 3 000:- . Här är vad jag tror kommer att hända på kort sikt i resebranschen.

Paketresor får ett rejält uppsving

Charter och paketresor må vara hånat för ett halvår sedan men när pengar ska betalas tillbaka för resor som aldrig blev av - då är det paketreselagen som står stabilt när de andra faller. Jag hade en resa till Mexico med TUI som blev inställd och vartenda öre kom tillbaka in på kontot utan att jag behövde göra något alls. Då är det värre att få tillbaka pengar för en inställd flygresa med Norwegian eller annat flygbolag. Och nej såklart är det inte alltid en paketresa som behövs men jag tror ändå att paketresor får ett uppsving efter detta liksom extra bra avbokningsskydd - vi kommer inte ta resor för givet längre. Och vi vill inte kasta bort våra pengar.

babypoolaegeanblue.jpg

Dyrare flygresor

Ofrånkomligt. Det kommer inte gå lika många flyg till lika många destinationer. Från att kunna välja 4-5 bolag med direktflyg till Thailand från Stockholm kanske vi inte kommer ha direktflyg alls. Bolag kommer inte kunna erbjuda 10 olika flyg till London per dag och det kan bli krångligt att ta sig till ställen som inte är lika populära.

plane-841441_1280(1).jpg

Weekends får vänta

Att trängas på Oxford street i London eller köa till Colosseum i Rom känns inte så lockande. Kanske får secondary cities ett uppsving men jag tror nog det är skogen och den öde stranden som får det stora svinget. Weekends spenderas nog mer på hemmaplan eller i naturen, vandring i berg eller på lyxiga hotell utanför städer.

tapasnight.jpg

Vi överväger mer noga vart vi åker

Kanske känns inte norra Italien så lockande? Jag tror ingen vallfärdar till Sverige. Kanske överväger vi två gånger att åka till gömda byar i Peru för vad händer om vi måste ta oss hem snabbt?

Vi flyger mest inom Europa

Att sitta instängd i ett flygplan med 300 andra personer lockar antagligen inte som förr också många kan nog stå ut 3 timmar till Medelhavet men att dela luft i 12 timmar går nog bort för många. Likaså om du blir sjuk på resmålet. Insjuknar du i Spanien vet vi att sjukvården är god, vi är inom EU och det kommer nog gå att ta sig hem. Värre är det kanske om du befinner dig på en liten ö i Maldiverna eller någonstans där du inte vet hur sjukvården faktiskt ser ut och känns trygg.

gran canariapalms.jpg

Färre flygbolag, resebolag och hotell

Ja ju längre denna kris pågår desto fler bolag går omkull. De flesta hade det tufft redan innan pandemin och nu balanserar de flesta på gränsen. Kommer All Inclusive hotellen överleva? Kommer lågprisföretagen falla först? Hur gör hotellen för att hålla smittan borta? Det kommer bli färre aktörer men det kommer också finnas krav på hur alla jobbar vidare med smittspridning etc.

bluestarnovotelphuquoc.jpg