Bo på en alpacka gård - Norrängens Alpacka

I flera år har jag tänkt att jag ska besöka den gömda pärlan som ligger 1 mil från Sala, nämligen Norrängens Alpacka Bed and Breakfast. Ett unikt boende där du bor på landet mitt i en alpacka gård.

norrangen_alpackor.jpg
alpacka_gard.jpg

Paul Nicholls flyttade från London till Sverige för över 10 år sedan, hittade gården utanför Broddbo och köpte den först som ett sommarhus. Några år senare såg han ett program om alpackor på TV, bestämde sig för att detta är hans kall i livet och på den vägen är det. Han köpte in alpackor och 2013 öppnade han upp detta B&B. Idag har han över 70 alpackor, säljer alpackor till övriga delar av Sverige och sommaren är relativ fullbokad på hans B&B.

alpacka_owner1.jpg
alp_owner.jpg

Du kan alltså bo över här, i en omgjord lada som nu innehåller moderna rum. Det finns 5 rum, fördelat på enkelrum, dubbelrum och familjerum. Bor du här ingår frukost och guidad tur av alpackor + gå in till dem och hälsa.

Det finns en stor uppvärmd pool under sommaren, badtunna, bastu, grillstugor, en stor damm, lusthus och såklart både pub och en engelsk telefonkiosk. För barnen finns stora ytor att leka på, hinderbana, gungor och så finns mer djur än alpackor - två lamadjur, karpar i dammen, påfåglar, höns och kaniner.

norrangens_alpacka_sala.jpg
alpacka_vastmanland.jpg
IMG_4550.jpg
norrangen_alpacka.jpg
02.jpg
alp_hinder.jpg
alp_hona.jpg

När du är gäst här får du vara med på en guidad tur och möta alpackor och du kan också ta ut dem för en promenad. Vill du inte sova över kan du komma hit för en guidad visning på lördagar men de är ofta fullbokade.

bomed_alpacka.jpg

Alpackor är kameldjur och äter mest hö, gräs och pellets. Just nu finns 71 stycken alpackor på gården och en del föl, man väntar tre till föl under sommaren. Det finns också två lamadjur (se bild här under) som har som främsta uppgift att hålla andra större djur borta från alpackorna. Du kan köpa alpackans ull på gården, den är inte allergiframkallande och sju gånger varmare än fårull.

alp_lama.jpg
alp1.jpg
alpacka_bb.jpg
alpacka_sala.jpg

Flera år i rad har detta ställa varit i topp när besökare röstat fram årets B&B i Sverige på Tripadvisor och jag kan verkligen förstå varför. Personligt, unikt, service som att du är en gammal vän som återvänder, olikt det mesta du provat och så är det ju det här med människor som följer sina drömmar. Det blir bra då - riktigt bra!

Du kan enkelt kombinera ditt besök på alpackagården med Sala - här är mina bästa tips till vad du kan hitta på i Sala.

alpackor_traffa.jpg
mata_alpacka.jpg
ull.jpg
faq_alpacka.jpg
Adjustments.jpeg