Vad gör man i York?

När jag planerade att resa på min årliga decemberresa till Manchester så dök också tanken upp på att se något mer. York har länge funnits på min lista över platser i England jag vill besöka och när jag såg att det gick direkttåg från Manchester flygplats till York, var det bara att boka.

0CD4BCBE-55CA-45A2-806D-5D4051EEFAB9.jpeg

Hur tar man sig till York?

Tåg från Manchester till York tar ca 1,5 timme och dessa tåg går ofta. Från London till York tar tågresan ca 2,5 timme så inte farligt det heller.

Adjustments.jpeg

Vad gör man i York?

York är på delad andra plats (tillsammans med Manchester) mest besökta stad i England efter London. Det betyder att det väller in turister så mitt första tips är att kan du undvika helger så får du en härligare upplevelse av denna fina plats.

Adjustments.jpeg
Adjustments.jpeg

York Minster

Detta är stadens stolthet och med all rätt. En vacker katedral som också är den största gotiska katedralen i norra Europa. Du kan välja att besöka endast katedralen eller att också gå upp i tornet - vill du göra båda kostade biljett när jag var där €16. Det finns guidade turer eller så går du runt på egen hand. Från tornet har du fantastisk utsikt över staden. Själva katedralen har massor av roligt för barn där du kan gå på tipsrunda, få låna kikare, förstoringsglas etc

Adjustments.jpeg

City Wall

York har en stadsmur som skyddade staden under romartiden. Den är fortfarande väldigt hel på sina ställen och löper runt staden, det finns ett härligt promenadstråk kring den.

Adjustments.jpeg

The Shambles

Yorks mest kända gata, en smal gränd eller flera gränder som utgör labyrinter. Det sägs också att The Shambles gav JK Rowling inspiration till Diagon Alley.

Adjustments.jpeg
Adjustments.jpeg
Adjustments.jpeg

Cliffords tower

Detta torn är vad som finns kvar av Yorks slott. Tornet är öppet varje dag mellan 10-16 och är en utav Yorks mest besökte platser.

Julmarknad

Jag besökte York i december och julmarknaderna var i full gång. I varje gathörn fanns en liten marknad och du kan njuta av glögg, fudge, varm Baileys, burritos, kanelbullar och en massa annat. Stämningen är på topp och ett besök inne i tältet Thor´s är ett måste.

Adjustments.jpeg
Adjustments.jpeg
Adjustments.jpeg
Adjustments.jpeg

Floden Ouse

Ouse rinner genom York och på sommarn kan du njuta av många mysiga restauranger och caffeer längs med floden. Jag rekommenderar att ta en båttur på floden, väldigt mysigt.

Vart äter man i York?

Jag hann prova några mysiga ställen, dock var jag inte där så länge så det finns säkerligen massor mer att upptäcka.

Once Across the Garden - ett jättebra veganställe där jag åt smarrig veganburgare.

Gatehouse café - ett så mysigt café ligger precis vid ingången till staden vid en av de fyra portarna. Du fikar längs med muren och de har också en mysig takbar med utsikt över York Minster.

Brew and Brownie - bästa frukosten i York! Så god gröt och egen granola som är perfekt!

The Hairy Fig - supermysigt café med bara några bord och gudomlig varm choklad.

Spark - som en foodcourt med massor av härliga foodtrucks och barer.

Adjustments.jpeg

Vart ska man bo i York?

Budget: Staycity Aparthotel. Fem minuter från city, lägenhetshotell med snygga rum där du har kylskåp, spis och tvättmaskin för längre vistelse.

006-Reception.jpg

Mellan: Moxy, York. Snyggt och trendigt designhotell med bra läge.

qqyox-reception-9540-hor-clsc.jpg

Lyx: The Grand, York. Antagligen Yorks mest kända hotell. 5 stjärnor med snygga rum, spa och i en fantastiskt vacker byggnad.

Heritage-Suite-454-Bedroom-Roman-House-min.jpg