Travel Thursday - maten i Marocko

Halva nöjet med att resa tycker jag är all god och annorlunda mat man får prova på. Jag är ingen finsmakare men heller inte så känslig, jag ät vad som bjuds och 100% hellre inhemsk mat än italiensk mat i Thailand och pizza i Frankrike. När vi reste genom Marocko åt vi uteslutande marockansk mat och jag blev överraskad av hur god den var. 

Frukost:

Till frukost fick vi stort sett samma mat varje morgon; vare sig vi var i öknen eller i Marrakech. Nybakat bröd, pannkakor, fikonmarmelad, kaffe (jättegott!), färskpressad apelsinjuice och ibland någon yoghurt. 

Sockerchock deluxe för en svensk som är van med gröt och fullkorn men också härligt kontinentalt.

Förrätter:

Innan lunchen eller middagen kom in på bordet vaknades alltid nybakat bröd i samma smak och form som svenska tekakor. En gång fick vi in en finhackad sallad som var jättegod, någon annanstans bjöds det på nötter, röror eller 14 smårätter. Rörorna var gjorda på aubergine, morot, rödbeta och kål - perfekt mat som inte blev för tung.

Huvudrätt:

Ledordet är Tagine. Tagine är den toppiga lergrytan där maten kokas länge, allt från potatis, till lamm, kyckling och grönsaker. Till skillnad från en kastrull kan det inte koka torrt då ånga samlas i locket och droppar tillbaka på maten. 

Vi fick också en del couscousgrytor, kyckling och små lammköttbullar (köfte) i stekt ägg. Maten kryddas med kanel, kummin och ibland också fikon och dadlar.

Efterrätt:

Som avslutning på en middag i Marocko får du alltid in något sött vare sig du beställt det eller inte. Nyplockade apelsiner med kanel, äggkaka med kolasås och tunn flarnkaka med kondenserad mjölk var några av de efterrätter vi provade. Självklart tillsammans med myntaté. 

Jag trodde marockansk mat skulle vara mer lik libanesisk mat (varför vet jag inte?!) men nej det fanns inte många likheter. Marocko använder sig av helt andra kryddor, inget är starkt men allt smakar väldigt mycket och inte alls som i Sverige. 

Efter fem dagar var jag ganska trött på tagine, kanel och couscous men nu när jag ser dessa bilder blir jag väldigt sugen på couscousgrytan vi åt i Marrakech igen för att inte tala om den färskpressade apelsinjuicen. Våga prova marockos mat för den faktiskt väldigt god och smakrik.