barnprogram och status

Häromdagen testade vi att visa ett Pippi avsnitt på dvd för Aramis. Han verkade gilla det, han satt blickstilla (kan iof bero på att han vara ganska trött också) men efter 30 minuter var det inte intressant längre. Han förstod inte allt, han blev rädd när Pippis pappa fick en tårta i ansiktet och det roligaste var när hästen åt apelsiner. Men det här med att Astrid Lindgren anses fint och Disney/Nickelodeon är fult att titta på vet jag inte om jag håller med om. Jag ser ju hellre att min son lär sig räkna på svenska och engelska av Dora än att han lär sig ordet negerkung av Pippi och tror att olydiga barn låses in i ett skjul med trägubbar a la Emil.

Nu är det inte så att jag ogillar Astrid Lindgren, jag älskar Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta, Madicken och de andra och jag hoppas att jag får läsa de böckerna för Aramis en dag men att de anses finare vet jag inte… jag tror vi måste våga lite nytänk också.
De bästa programmen för barn just nu tycker jag utan tvekan är Spöket Laban och Dora där det faktiskt finns en himla bra pedagogisk tanke bakom samt att det ur genussynpunkt är fenomenalt. Vad föredrar du att dina barn tittar på?