Vad lyfter en hotellfrukost och vad jag saknar
Jag är en frukostperson - det vill säga frukosten är dagens bästa mål. Hemma äter jag oftast samma frukost med eventuellt lite variation till helgen men när jag bor på hotell gillar jag att gå all in. Jag kan ibland tycka att svenska frukostbuffer lätt stannar upp utan nytänk medans till exempel hotell i Dubai erbjuder det bästa jag någonsin upplevt i frukostväg. Och uppläggning/servering är minst lika viktig som maten. Här kommer några saker jag verkligen tycker lyfter en frukost alternativ vad som saknas på de flesta frukostbuffer.
Mellankokta ägg. Jag gillar inte löskokta ägg där gulan rinner över hela äggkoppen. Jag gillar heller inte stenhårda ägg med en gula som smular sönder (vem gör det?!). Jag vill ha mitt ägg med fast gula men gärna krämig - så en korg med ägg mellan lös- och hårdkokta saknar jag på varenda frukost. Eller ännu bättre - kör bara mellankokta ägg så behövs inte de andra två. (Borde jag ta patent på denna eminenta idé?)
Portionsförpackat. Fil/yoghurt ii små glasburkar istället för paket eller stora, klumpiga skålar. Det förhöjer lyxkänslan enormt och det tar också bort en himla massa kladd.
Kaffe i termos och inte i maskin. Jag älskar när man blir serverad kaffe vid bordet och slipper hämta eget maskinkaffe. I Vietnam tror jag inte vi bodde på ett enda ställe där de inte serverade kaffe vid bordet. Likaså i Warszawa kom de med en kaffetermos till bordet eller hämtade latte/cappucchino om en hellre ville ha det. Att få samma automatkaffe till frukost på hotell som det man dricker varje dag på kontoret går bort.
Riktig fruktsallad och inte från en burk eller påse. Jag blir så galet besviken när det visar sig att fruktsalladen ligger i sockerlag eller att frukten är frusen mitt i. Fruktsallad är ingenting jag gör hemma på morgonen, det tar alldeles för lång tid därför blir detta extra lyxigt när man bor på hotell. Jag vill ha massor med frukt, gärna exotisk, i lagom stora bitar och helst så färsk att frukten har plockats samma morgon. (Detta gäller även fruktjuice.)
Något onyttig. I Sverige är vi så himla bra på att vara nyttiga att vi glömmer det lyxiga och onyttiga. Det måste finnas pain au chocolat, nutella eller brownie till den där sista koppen kaffe. Sedan behöver det ju inte bara vara vitt bröd, wienerbröd och choklad rakt igenom men en litensocker - (kärleks)- chock för oss som vill.
Gröt. Otrolig få hotell serverar gröt till frukost, vilket är jättesynd. I Polen gick det att få havregrynsgröt, likaså på Legoland och i Dubai serverades quinoagröt men oftast finns det inte alls konstigt nog.
Äggkock/Äggstation. Jag älskar när det finns en äggstation och du får dina ägg eller din omelett precis som du vill ha den och nystekt. Ett stort plus är också om denna kock gör äggröra och du verkligen kan se att han gör den av ägg och inte av pulver. När äggstationen också erbjuder pannkakor och våfflor, nygräddade och inte alls svampiga så får man full pott från mig.
Vad säger ni andra, vad höjer eller sänker en hotellfrukost?