Come Fly with Me - en reseblogg

View Original

Mina tankar kring amning och bästa amningsplagget

Amning alltså. Inte helt så lätt som det framställs och alla tycks ha en åsikt. Jag ammar varannan timme dygnet runt, utom ibland när hon somnar i vagnen och drar till med en tre timmars tupplur. Just nu är hon inne i någon form av 6 veckors fas och skulle gärna amma dygnet runt, vissa nätter ammar vi varje timme. Det handlar nog inte så mycket om mat som närhet och trygghet för flaskan är ganska ointressant. Jag ammar när hon vill, jag ogillar schema och jag skulle inte klara två timmars skrik för det inte är dags att äta än enligt klockan. Jag planerar att amma max 4-6 månader och det är så kort tid att jag kan ta att vara låst till soffan på kvällarna, få mycket mindre sömn och att ingen annan duger än jag som luktar ljuvlig mjölk.

Det jag gillar med amning är just det här med närheten, att maten är med hela tiden, bästa sömnmedlet, att det ger antikroppar och lugnar tarmarna. Nackdelen är väl att man inte vet exakt hur mycket de äter, det är ganska kladdigt, ibland känns det som mjölken inte räcker, mjölkstockning (vetekudde, ipren, varm dusch och oömma kläder är heta tips) och du måste alltid vara redo med rätt sorts kläder. Med Aramis hade jag vissa problem med att amma offentligt men denna gång bryr jag mig knappt. Det kan vara så att attityden mot amning ändrats på 5 år men också så känner jag att mat till min bebis är så mycket viktigare än vad folk tycker och tänker. Jag skulle inte amma på en middag med andra personer jag knappt känner, jag skulle inte amma bland mina kollegor och inte på förskolan bland Aramis kompisar - då går jag undan. Men köpcentrum, parkbänkar, i ett hörn på ett café, bibliotek - bring it on!

Och detta med kläder; amningslinnen och skjortor i all ära men jag har nu hittat grejen nämligen poncho; grymt! Istället för att försöka hänga över sig en filt som glider ned, som gör både dig och bebisen svettig är detta det ultimata amningsplagget. Denna här ovan kommer från H&M och kommer vara min bästa vän i höst; på flyget, i parken och ja till det mesta innan Älva blir 4 månader och vi går över mot gröt, puré och mer mat.