Come Fly with Me - en reseblogg

View Original

Sommaren 2015 - en familjs mardröm

Sommaren 2015 är verkligen en mardrömssommar för alla barnfamiljer. (Kankse för andra också men utan barn kan du ju ta en bok eller netflix och parkera dig i soffan en vecka..)

Nu har vi en nyfödd hemma och jag kan hänga i soffan och amma dagarna långa men vi har ju också en 5-åring som behöver aktiveras. Vi försöker göra något med honom varje dag som att besöka lekplatser, cykla, gå på museum, träffa de kompisar som faktiskt är på hemmaplan, gå på bio, spela spel, lägga pussel, bygga lego, hänga på biblioteket etc. För familjer där det finns 3-4 barn och två vuxna och med ett sommarväder där det aldrig är över 20 grader så kan nog detta lätt bli en dyr sommar. Att hänga på stranden en hel dag kostar inte många kronor men att gå på lekland, besöka Gröna Lund, Skansen, bio, lunch/fika/middag ute eller vad man nu tar sig för i detta väder kan gå loss på precis hur mycket som helst. Och ja jag tror också på att barn ska ha tråkigt ibland men kanske inte 6 veckor på sommaren - det leder nog till att hela familjen blir osams. Tänk att sitta 5 personer i en stuga på 30 kvadrat på Västkusten i hällregn?! På facebook kan man redan nu läsa var folk har bokat resor sommaren 2016, och jag förstår dem och är inne på samma linje. Kanske dags att boka det där huset redan nu?

Jag minns att det var ungefär lika dåligt väder sommaren 2011 och kanske 2012 också?! Vi var i Halmstad, Båstad, Göteborg och inte en enda dag kunde vi faktiskt njuta av hav, bad och ljummen temperatur. Jag gissar att köpcenter, IKEA och lekland jublar över detta väder medans föräldrarnas plånböcker gråter. En sista minuten någonstans i dagsläget ligger väl på 40-50,000 kr för en hel familj och ingenstans i Sverige är det sommarfint. De få lekland som finns på Gotland är överfulla, Kolmården tvingas stänga pga för mycket besökare och när vi var på bio här om dagen fanns inte en stol ledig i salongen.

Överallt diskuteras detta med väderkänslighet. Jo jag är den första att erkänna att jag lider av detta. Men kanske mest irriterad blir jag ändå på de personer som hävdar att detta är ju normalt och bor du i Sverige borde du veta att detta är sommar. - sluta gnäll och boka en resa låter det Jag köper det inte! Regn varje dag, temperatur runt 15-17 grader och snålblåst är inte vanlig svensk sommar. Varierat väder - absolut -  men nej så här illa ska det inte behöva vara. Att behöva sätta på sig stickad tröja och sjal för att äta lunch utomhus, att välja varm choklad före glass och att alltid behöva ha ett paraply redo är inte kul. Jag tror många just nu längtar efter förskolan, rutiner och en solig höst - hur illa det än låter.