Come Fly with Me - en reseblogg

View Original

Långkok a la pulled beef

Jag testade detta med långkok häromdagen; högrev och lergryta var två viktiga delar.





Recept pulled beef

800g - 1 kg ekologisk högrev
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 msk chipotelpaste
1 ask körsbärstomater
1 dl mörk ekologisk öl
1 nypa chiliflingor
1-2 tsk rökt paprikapulver
1-2 tsk ekologisk kakao
en skvätt balsamvinäger
salt
svartpeppar

Häll vatten i lergrytan, både i lock och form och låt stå i 20 minuter. Skär lök och vitlök i tunna skivor. Mosa tomaterna i en skål och blandka i chipotel, chiliflingor, öl, paprikapulver, balsamvinäger och kakao samt salt och peppar. Blanda väl.

Häll ut vatten ur lergrytan och lägg köttet i grytan, på med löken och sist all tomatmarinad. Ställ in i kall ugn och sätt den sedan på 125 grader. Låt stå i ca 4,5 timme och när det är klart ska det bara gå att dra loss köttet i strimlor med en gaffel, ju mörare desto bättre.

Dela sedan på köttet i strimlor, häll skyn/tomatröran i ett durkslag och fånga upp vätskan i en kastrull. Koka vätskan så ca hälften försvinner, ha i köttet och tomaterna (som ligger i durkslaget), värm på och rör runt.
Klart att servera, spar så mycket sås du vill! (Vi åt detta som taco så ville vi ha det ganska torrt.)

Detta är magiskt gott och ger en väldigt rökig smak!