Pekannötspaj
Jag älskar Pecan Pie eller Pekannötspaj som det väl kallas här.
När jag bodde i Manchester hade vi det som stående dessert efter söndagsmiddagen och en bisarr anekdot; pappan till min fina vän där har ägt Sydafrikas största pekannötsplantage. Iallafall så bakade jag denna gudomliga paj för ett par veckor sedan, bilden gör den inte rättvisa - gör den ikväll och lyxa till det inför måndagen.
Pekannötspaj
Botten
3 dl mjöl
125g rumsvarmt smör
3 msk kallt vatten
1 krm salt
Blanda detta i en bunke tills det blir en klump och tryck ut degen i en pajform på ca 22 cm.
Förgrädda i ugnen på 175 grader i 10 minuter.
Fyllning
100g smör
2 dl ljus sirap
2 dl brunt farinsocker
200 g pekannötter
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Mät upp smör i en kastrull, låt smälta och ha sedan i sirap, socker och salt. Hacka nötterna grovt och vispa äggen lätt med gaffel. Låt innehållet i kastrullen sjuda i ett par minuter, ha i nötterna och sist äggen och vaniljsocker. Ha i smeten i pajskalet, in långt ned i ugnen på 175 grader i ca 45-60 minuter. Pajen ska vara seg när den är klar, inte flytande, inget ska fastna när du sticker i en provsticka. (Lägg över folie om den blir för brun.)
Låt kakan sedan svalna i ugnen innan servering.
När jag bodde i Manchester hade vi det som stående dessert efter söndagsmiddagen och en bisarr anekdot; pappan till min fina vän där har ägt Sydafrikas största pekannötsplantage. Iallafall så bakade jag denna gudomliga paj för ett par veckor sedan, bilden gör den inte rättvisa - gör den ikväll och lyxa till det inför måndagen.
Pekannötspaj
Botten
3 dl mjöl
125g rumsvarmt smör
3 msk kallt vatten
1 krm salt
Blanda detta i en bunke tills det blir en klump och tryck ut degen i en pajform på ca 22 cm.
Förgrädda i ugnen på 175 grader i 10 minuter.
Fyllning
100g smör
2 dl ljus sirap
2 dl brunt farinsocker
200 g pekannötter
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Mät upp smör i en kastrull, låt smälta och ha sedan i sirap, socker och salt. Hacka nötterna grovt och vispa äggen lätt med gaffel. Låt innehållet i kastrullen sjuda i ett par minuter, ha i nötterna och sist äggen och vaniljsocker. Ha i smeten i pajskalet, in långt ned i ugnen på 175 grader i ca 45-60 minuter. Pajen ska vara seg när den är klar, inte flytande, inget ska fastna när du sticker i en provsticka. (Lägg över folie om den blir för brun.)
Låt kakan sedan svalna i ugnen innan servering.