Come Fly with Me - en reseblogg

View Original

Pekannötspaj

Jag älskar Pecan Pie eller Pekannötspaj som det väl kallas här. 
När jag bodde i Manchester hade vi det som stående dessert efter söndagsmiddagen och en bisarr anekdot; pappan till min fina vän där har ägt Sydafrikas största pekannötsplantage. Iallafall så bakade jag denna gudomliga paj för ett par veckor sedan, bilden gör den inte rättvisa - gör den ikväll och lyxa till det inför måndagen.

Pekannötspaj 
Botten 
3 dl mjöl 
125g rumsvarmt smör 
3 msk kallt vatten 
1 krm salt 
Blanda detta i en bunke tills det blir en klump och tryck ut degen i en pajform på ca 22 cm. 
Förgrädda i ugnen på 175 grader i 10 minuter. 

Fyllning 
100g smör 
2 dl ljus sirap 
2 dl brunt farinsocker 
200 g pekannötter 
3 ägg 
1 tsk vaniljsocker 
1 krm salt 
Mät upp smör i en kastrull, låt smälta och ha sedan i sirap, socker och salt. Hacka nötterna grovt och vispa äggen lätt med gaffel. Låt innehållet i kastrullen sjuda i ett par minuter, ha i nötterna och sist äggen och vaniljsocker. Ha i smeten i pajskalet, in långt ned i ugnen på 175 grader i ca 45-60 minuter. Pajen ska vara seg när den är klar, inte flytande, inget ska fastna när du sticker i en provsticka. (Lägg över folie om den blir för brun.) 
Låt kakan sedan svalna i ugnen innan servering.