Come Fly with Me - en reseblogg

View Original

Vetelängder med blåbär och kanel

Jag älskar att baka. Det liksom renar min själ och jag får göra nåt praktiskt och helt gå in i det. När jag var i Sala sist fyllde jag mina föräldrars stora frys med vetelängder; några med blåbär/vanilj fyllning och några med kanel/vanilj. Helt makalöst gott till söndagsfikat och här kommer recept.
Först gjorde jag en vetebrödsdeg. Värm 5 dl röd mjölk till fingervarmt. Smula ett paket röd jäst i en bunke, häll över den varma mjölken och rör till all jäst är löst. Tillsätt 150g rumsvarm smör i små bitar, 1 dl strösocker och 0,5 tsk salt. Blanda. Ha sedan i ca 1,5 liter vetemjöl, mät upp i litermått och häll i , det ska vara luftigt så skaka inte måttet. Sedan använde jag degkrokarna på elvispen och arbetade ihop degen i sådär 10 minuter. Sen ska degen jäsa under handduk i 30 minuter och bli dubbelt så stor. När den är färdigjäst får man knåda degen på ett mjölat bord och antagligen tillsätta lite mer mjöl om den är för kletig. Dela sedan degen i 4 delar. Kavla ut en del till en rektangel och bred på med fyllning, här ovan har jag använt fyllning 2 påsar marsansåspulver, 2,5 dl mjölk och 4 msk socker som får stå i 10 min. När den stelnat lite bredde jag ut lite mer än hälften på första degen och strödde frysta blåbär (blandat med lite potatismjöl och socker) över.
Sedan rullar man ihop degen till en rulle och klipper jack i den (inte ända ned) och lägger flikarna växelvis åt höger/vänster. Sen är det jäsning som gäller igen i 30 minuter och så pensla med ägg och in i nedre delen av ugnen i 20 minuter på 200 grader.
Och sen får brödet svalna på galler innan man hugger in.
På två av degklumparna bredde jag ut kanel/vanilj fyllning. Jag blandade 200g rumsvarmt smör, 1 dl strösocker, 2 msk kanel och 1 msk vaniljpulver med elvisp sen hade jag på nästan hälften av fyllningen på varje deg. Låt jäsa i 30 minuter, pensla med ägg, strö på pärlsocker och in ugnen.

Den sista degen delade jag i 2 delar och gjorde två mindre längder för att göra slut på fyllningen; en med varje fyllning och de blev nästan godast för de fick ju ännu mer gottefyllning.