Come Fly with Me - en reseblogg

View Original

Goda exempel



Jag har spenderat ett par timmar i stan och kommit på två saker där Bangkok är överlägset bättre;
1.
Allmänna toaletter.
I Stockholm city finns det ca två stycken - Gallerian och Åhléns. Det kostar 10 (!) kr att kissa och de är inte ens fräscht där inne. Självklart finns det toaletter på McDonalds också men där skulle jag inte gå in ens om de betalade mig.. sprutor på handfaten, kiss på golven och kladdiga barn.
I Bangkok finns det toaletter på varenda köpcenter och på varenda våning. Det är alltid gratis (utom på MBK där det kostar 2 bath = 50 öre). Det finns ett par anställda som bara har som jobb att se till att toaletterna är fräscha, att det finns papper överallt och att det är inte är slabbigt vid handfaten.

2.
Cafésituationen.
I Bangkok kan du alltid slinka in på Starbucks, Black Canyon, Au Bon Pain, Mc Café eller annat och det finns alltid plats. Det spelar ingen roll om det är måndag förmiddag eller lördag eftermiddag, om du är vid Siam Square eller Asok - plats kommer finnas. Desutom kommer det vara lugnt, tyst och du kan prata i normal samtalston med dina vänner, läsa en bok ifred eller jobba vid din laptop.
I Stockholm är det alltid fullt på varenda café, hela tiden. Idag måndag klockan 13:30 fick jag gå till tre olika cafeer innan jag hittade ett minibord i ett hörn. Vill du fika en lördag vid samma tid är det lika bra att åka ut till Farsta direkt. Dessutom är det så sjukt stimmigt. Alla pratar/skriker högt med varandra, eller i sina mobiler och ska dessutom överrösta bakgrundsmusiken. Att läsa sin bok här kan man glömma på en gång och föra en konversation gör man nog bättre hemma. I Bkk satt jag ofta på café och jobbade - jag är glad att jag inte behöver göra det i Sverige.

Så detta är ett tips till alla cafépersoner och stadsplanerare.. Ta lärdom av Asien och bygg fler toaletter och var inte så sjukt snåla. Mer kunder kommer in i varuhuset om det finns gratis toaletter! Och bygg fler cafeer, fixa akustiken eller gör vad som krävs för lite lugn och ro.

Och nej, kommentarer i stil med "flytta tillbaka då om det är så dåligt" kommer inte att publiceras. Detta är
två saker där Bangkok leder, en annan dag ska jag berätta vad Stockholm vinner på.