Come Fly with Me - en reseblogg

View Original

vilken dag man blir härligt glad



Jag har haft en fantastisk onsdag fast nu är jag trött som en björn i ide. Dagen började 04 med att den finska grannen gjorde slut med sin thaitjej på ett ganska högljutt sätt. Det skreks på finsk-engelska och thai-engelska, det fanns inte ett grammatikrätt i konversationen, saker slängdes och dörrar slog.. Klockan 06 skulle jag gå upp och dåpågick fortfarande bråket om hon träffar andra män eller inte, hon jobbar som barflicka - så tror att till och med en finne kan räkna ut att svaret är ja där.

Sedan hade jag en lektion med åk 5 där vi tränade å och o stavning, var på ett bodypump pass, åt salladslunch, hade lektion med åk 9 där vi läste/analyserade Fröding texter, handlade kuvert och åkte hem.

Vid 17:30 begav jag mig till soi 10 för att träffa delar av den svenska ambassaden i Bangkok. Swea hade ordnat så 4 män inklusive ambassadören var där och berättade vad de gör om dagarna och vi fick ställa frågor. 15 swea kvinnor, hembakad äppelkaka med kaffe och kanske det mest intressant jag lyssnat på sedan flera år tillbaka. Jag fick höra om hur en vanlig dag ser ut på ambassaden, hur de jobbar med PR, att kungen är på väg, att Sverige tar emot 175 flyktingar från Burma varje år, att Bangkoks ambassad är den tredje största i världen och mannen som skrev det första faxet till Laila Freivald när tsunamin inträffade var där och visade upp sitt brev.

Intressant detalj: Förra året var 450,000 svenskar i Thailand, det är lika många och nästan fler än både tyskar, fransmän och övriga Norden (tillsammans).. Och då kan man tänka att i Sverige bor det 9-10 miljoner och i Tyskland ca 80 miljoner.. Bara England (i Europa) har mer turister här med ca 700,000 av sina 60 miljoner. invånare.

Det blev en lång konversation om IKEA och efter vad jag fick höra är jag rätt säkra på att thailändare inte har alla hästar hemma... IKEA vill öppna upp i Bangkok och det kostar ca 3-4 miljarder. Det skulle ge Thailand 67,000 nya jobb och landet skulle tjäna runt 4 miljoner dollar i export av material och möbler. Men Thailand tvekar för utlänningar får ju inte äga fastigheter till 100% och man får inte ha en restaurang i en affär som drivs av utländsk företag. IKEA, som inte ger sig en millimeter, säger att det är antingen deras krav som gäller eller så flyttar de varuhuset någon annanstans i Asien det Thailand som förlorar på det. Att detta land ens kan tveka till denna chans är ofattbart men det har väl att göra med att de även försvårar det för turister med kortare visumtid, ockuperar flygplatser och gör allt för att det ska vara så krångligt som möjligt att få ett arbetstillstånd. Ambassaden jobbar nu dag som natt med att få hit IKEA då det inte finns något som slår IKEA ur marknadsföringsynpunkt när det kommer till att få folk att uppmärksamma kära Svedala.

Så efter denna händelserika dag, där jag antagligen nätverkade till mig två nya elever, ska jag nu sova och hoppas på att inte bli väckt i natt av glas som kastas och arga mumintrollsgräl!