Come Fly with Me - en reseblogg

View Original

thai skola


Det är annorlunda att jobba här på många sätt. Och jag är säker på att västvärldens skolform är betydligt sundare. Barnen här är för programmerad i allt. Säger man "How are you" så kommer svaret på en sekund "I´m fine thank you and you"? Svarar man då "I´m good eller I´m ok" så tittar de på en som om man var från Jupiter. Ska man lära dem alfabetet på engelska så kan de en sak för varje bokstav som "a is for apple, b is for banana" men de har ingen förmåga att komma på andra saker på a eller b. Kreativt tänkande dödas direkt. När vi hade lektion om hus och möbler och barnen skulle få rita sitt drömrum ritade 99,5% av mitt exempel på tavlan. Exakt avritning. Fast jag försökte ge massor med exempel och ideer så kan de inte tänka själva.
När jag undervisar barn mellan 2,5-6 år får de en dunk i ruggen av thai läraren om de svarar fel. Det gör inte att de vågar prata mer engelska kan jag säga.
Denna vecka har jag haft en grupp med 5 tonåringar på 13-14. Vilken dröm. I Sverige hade jag aldrig övervägt att undervisa den åldern, men detta var underbart. De är jätteintresserad, vill veta mer, vill inte ha rast och när jag visade bilder från ett snöigt Sverige var de alldeles hänförda.
Jag jobbar nu på 3 olika ställen och har 3 olika namn. På NES är det Towiii, på GEC är det Ääälin och på Kindergarten är det Tååå. Men för det mesta har jag inget namn alls, jag är teacher. Teacher, teacher ringer i öronen kan jag säga...