Come Fly with Me - en reseblogg

View Original

ny kunskap

Saker jag lärt mig mer om under veckan

  • Det thailändska skolsystemet är inte något jag beundrar. Det bygger på principen Teacher tells you - you do. Don´t be creative. Motsatsen till hur jag har försökt jobba de senaste 5 åren. De har inte geografi och historia. Därför kan inte många personer här ens peka på Bangkok om de ser en karta. Det är också därför de tror England ligger vid Australien och inte har en aning om var på kartan de ska leta efter Singapore och Malaysia.

  • Man får inte slicka på frimärken här för de föreställer bild på kungen och man får inte slicka kungen i bakhuvudet. Om man tappar ett mynt så får man inte stoppa upp det med hjälp av foten för då kliver man på kungen.

  • Ordet diskriminering existerar inte här. När de söker lärare accepterar de inte färgade personer, inte muslimer och bara från vissa länder. När man ska betala inträde till vissa saker har de ett pris för thailändare och ett för utlänningar (så klart mycket högre). På en del skolor har de ett lärarrum för Thailärare och ett för utländska lärare.

  • Man saltar inte maten här utan man sockrar den. Och ofta får man gå direkt in i köket och försöka förklara vad man vill ha.

  • Man gör u svänger var som helst med bil eller motorcykel. På små vägar eller på motorväg spelar ingen roll. Många motorcyklar saknar helt backspeglar och lysen är onödiga att tända...

  • Alla barn i skolan måste ha uniform. De har också en regel om hur frisyren ska se ut. Pojkar ska ha snaggat hår och flickor ska ha page. Har flickor längre hår än så måste det vara uppsatt.

  • Barnen tackar läraren för en bra lektion när den är slut. Och sommarlov inträffar feb-april.

  • Den varma säsongen börjar i slutet av februari och den inleds alltid med ett riktigt oväder. När den är över i april firas det med en festival som heter Songkran. Den festivalen går ut på att man kastar mängder med vatten på varandra. De häller klor i vallgraven så den ska renas något, det hängs ut rep i vallgraven och i floden så ingen ska drunkna, det kastas vatten från bilar, motorcyklar, balkonger och annat. Och jag är sugen på att fly staden då. Vill inte få äckligt flodvatten över mig.

  • Det thailändska språket har inte ljud för v, x, z, sh, nk, th. De har över 70 bokstäver. De har inte mellanrum mellan ord och använder inte punkt eller frågetecken. Det finns inte olika tempus på verb, de har bara gå och inte gick, gått. De använder sig bara av ordet I, orden me, my, mine och myself finns inte. Plural existerar inte. De pratar i 5 olika toner. Jag ska få 24 timmar gratis thai undervisning. Ska bli spännande.