Come Fly with Me - en reseblogg

View Original

cooking



Många kommer nu tror att jag försöker skämta med stora mått, men detta är faktiskt sant, jag har varit på en cooking school. Under en hel dag har drottningen av yoghurt och mackor lagat thaimat. Och jag hade roligt. Så tack Micke för en julklapp/födelsedagspresent som jag var något skeptisk till från början. Dagen började med att jag blev upphämtad och skjutsad till deras lokaler. Där var vi 6 st som skulle lära oss om thaimat. Ett syskonpar från England som brukade laga lite thaimat hemma, en amerikansk man som jobbat som kock i Hongkong, en filmagent från LA, en man från Canada som jobbade på hotell och så jag. Vi började med ett besök till en lokal marknad där jag fick lära mig att 1.Det finns minst 3 olika sorters äggplantor. 2.Papaya är först grön och då används den i sallad sedan blir den orange och då äter man den som frukt. 3.Det finns 3 olika sorters basil leaves, en är söt, en är sur och en smakar lakrits. 4.Jackfruit är en gul och väldigt god frukt. 5.Man använder både kokosmjölk och kokosgrädde när man lagar thaimat. 6.Det finns inget ord för morot och broccoli på thai så här heter det callot och bloccoli. 7.Risnudlar är de tjocka nudlarna, glas är genomskinliga och yellow noodles eller äggnudlar är dom jag gillar bäst. 8.Tofu är gjort av soja protein. 9. Små gröna chili är starkast och de som är hårda i skalet är starkare än de som är mjuka. 10.Sticky rice läggs i blöt över natten och sedan ska det ångas i en bambukorg. 11.De har socker i all sin mat. 12. Nästan ingen i Thailand lagar mat hemma ...
Tillbaka på stället började vi med att laga Pad Thai; wokade vitlök, kyckling, tofu, groddar, lök och ägg. Förutom att det skvätte varm olja så gick allt som smort. Efter det gjorde vi en mycket stark Savoury Minced Chicken Salad. Rätt nr 3 var Hot and Sour Prawn Soup där jag upptäckte att räkor är grå sedan kokar man dem rosa. Sedan skulle det göras en green curry paste och det var ett himla jobb med att hacka allt i minimala delar och sedan använda en mortel. Detta använda vi sedan när vi lagade underbar Green curry with Chicken in coconut milk. Till sist fick vi också göra en efterrätt; Vattenkastanjer i kokosmjölk. Vi fick äta allt och det var som att vara tillbaka på hemkunskapen men med mycket godare mat och man behövde inte äta upp. Och inte heller diska. Som man kan se på bilderna fick man att ha på sig snygga förkläden och huvudbonader som vi alla var förtjusta i. Synd bara att jag nu kan laga all fantastisk mat men inte har ett kök...