Apollo imponerar på mig

Tack för en fin dag Grekland. Apollo imponerar när det kommer till service och hotellet vi bor på är fantastiskt när man har mindre barn.

Kipriotis Maris

heter det och ligger ca 25 minuter från Kos flygplats. Självklart kommer en långt inlägg om hotellet när jag är hemma och har bättre uppkoppling men redan nu ger jag det tummen upp. 

Det är lugnt, ingen trängsel, inget vattenland (men finns i närheten om du saknar det) och en mysig stämning. Familjärt är nog ordet jag söker. Och känslan av att alla här verkligen vill att du ska ha en fantastisk semester! 

Att förälska sig i en grekisk ö

Reseromans - septemberutmaningen #6

Kärlek vid första ögonkastet? Det hände mig förra sommaren när jag lämnade Samos med massturism och steg iland på en karg, liten grekisk ö. Ikaria. Det vackraste jag sett och jag ville bosätta mig på ön, iallafall vår, sommar och höst.

Vattnet är turkost, bergen gröna, husen vita och vägarna slingrar sig runt ön genom toppar och dalar. Både jag och Micke drog efter andan och sa det här är ju Grekland.

Vi tillbringade lite mer än en vecka i den lilla byn Armenistis där vi badade i havet, åt gudomlig grekisk mat, blev tårögda över vänligheten i byn, såg de mest fantastiska solnedgångar, drack frappe och åt ostpaj på det lilla lokala bageriet, matade sköldpaddor och fann lugnet.

Inte en solstol i sikte på de små orörda stränder och billiga priser - inga turistpåslag. Du betalar med kontanter och det finns bara två ATM maskiner på ön, en i varje hamn. Vi fick telefonnumret till vår taxichaufför när vi anlände och sedan körde han runt oss på ön under hela vår vistelse. Ja, allt detta gör att jag älskar denna ö, att jag vill åka tillbaka så fort det bara går - gärna en längre tid.

Grekland är fantastiskt!

Färja från Ikaria till Samos

När vi lämnade vårt paradis Ikaria gjorde vi det från hamnen Evdilos. Vi hade tur för just den dagen körde Hellenic Seaways turen Ikaria(Evdilos) - Samos(Karlovassi) och den tar endast 1 timme. Båten är stor, tar både bilar och lastbilar, har en inredning som påminner om ett lyxigt tåg och har både affärer och restauranger.

Väl framme i Karlovassi stod en buss till Samos stad och väntade. För ynka 5 euro var vi i Samos stad på 45 minuter och därifrån tog vi taxi till Pythagorian - den resan tar ca 20 minuter och kostade 20 euro. Väldigt smidigt och bra mycket snabbare än att ta färjan från Samos stad som tar över 4 timmar!

Fito Bay, Samos

Fito Bay var det sista hotellet vi bodde på under vår öluff i Grekland. Fito Bay ligger på Samos, nära Pythagorio (tar ca 15 minuter att gå in till själva hamnen) och är ett jättefint hotell. Vi blev uppgraderade till familjesvit med två stora rum, våningssäng till Aramis, två balkonger, ac i alla rum, och stort badrum. 

Själva hotellet består av små bungalows på två våningar som ligger utspridda kring en mysig trädgård med pool, barnpool och havet ett stenkast därifrån. Solstolarna på stranden Potokaki är gratis om du bor på hotellet och stranden är bred, barnvänligt och består mest av småsten. Denna strand fortsätter sedan till jättehotellet Doryssa och andra mindre ställen - hela vägen in till Pythagorio.

Frukosten på Fito Bay var helt outstanding. Det fanns frukt i massor, smoothies gjorda på jordgubbar, kiwi och vattenmelon, hur mycket bröd som helst, grekiska delikatesser, varm mat, pålägg, juicer, kaffe, nötter, yoghurt, chokladmousse - ja allt du behöver!

Wifi fanns i receptionen och kring poolen, det fanns biljardrum och fotbollsspel, bibliotek och stora ytor att hänga på. Som vanligt var vi de enda som hade barn med oss på hotellet - men det betyder också lugn och ro. De flesta gästerna kom från Holland, England och Norden

och det går tydligen att åka charter till detta hotell också.

Och sist men inte minst - personalen! Så himla bra, serviceminded ut i fingerspetsarna. Vi fick en present när vi checkade ut, de älskar barn och vi råkade glömma en sak på hotellet som de postade hem till oss i Stockholm! Detta ställe är en pärla, väldigt lugnt och jag kan verkligen rekommendera det!

Restaurangtips på Ikaria

Besöker du Ikaria så rekommenderar jag ett besök på restaurang Atsachas (de hyr också ut rum). Bästa maten vi åt på hela vår resa, underbar service och läget - som ni ser helt fantastiskt. Stället ligger i Armenistis, du följer bara de blå trapporna upp från stranden - går inte att missa! Vi åt grekisk sallad, friterad zuccini och bifteki - allt var lagat med kärlek och smakade gudomligt.

Cavos Bay Hotel - Ikaria

Efter endast en natt på

Karras Star Hotel

på Ikaria så åkte vi tillbaka till Armensitis. Tyvärr hade inte

Erofili beach Hotel

några lediga rum men det hade

Cavos Bay Hotel

, inte långt därifrån. Hotellet är kanske i behov av en upprustning men läget är fantastiskt. Mycket prisvärt, utsikt över hav och pool, solnedgång från takterrassen, två pooler, mindre än 5 minuter till stranden och alla restaurangerna. 

Vi hade ett rum med havsutsikt för tre personer och det var ett stort rum med stor terrass. Frukosten var ok (ingen varm mat, väldigt basic), takterrassen där du äter frukost är magnifik och personalen på hotellet väldigt hjälpsamma. Det enda minus här var väl att kvinnan som ansvarar för frukosten styr den med järnhand. Våga inte röra hennes brödrost, ställa till oordning bland brödet eller låta luckor vara öppna för länge. 

Som alla hotell på Ikaria så saknas det barn, detta är ett hotell för 50+, iallafall när vi var där, men vi njöt i fulla drag av lugn och ro och vi var nästan ensamma vid poolen varje dag.

Karras Star Hotel - Ikaria

Karras Star Hotel

ligger mellan Evdilos och Armenistis på

Ikaria

. Vi hade bokat detta hotell hemifrån då det rankades väldigt högt på Tripadvisor och har väldigt bra pris. När vi kom fram förstod vi varför. Det ligger mitt ute i ingenstans. Fantastisk utsikt över havet, stor pool, rena och stora rum men har du inte bil blir du lätt isolerad.

Det är 3 km till närmsta lilla by och lika långt till havet även om det ser väldigt nära ut från poolen. Och 3 km kanske inte låter långt men när vägen är slingrig med bilar som kör fort och du har en 3-åring med på resan så är det inte optimalt. 

Hotellet har ingen restaurang så när kvällen kom fick jag snöra på mig skorna, promenera bort till närmsta by och köpa gyros. Jättefin väg att gå längs med vattnet men med fara för mitt liv då ingen bil räknade med att en turist skulle vara ute och gå på landsvägen. 

Vi hade bokat tre nätter på detta hotell men bestämde oss inom en timme att nej en natt får räcka. Personalen var helt fantastiskt och fast vi hade betalt i förväg fick vi pengarna tillbaka - det är det inte alla hotell som skulle ha gjort! Så helt ok hotell, säkert bra om du ska vandra, åka bil runt ön etc men inget för dig som inte har eget fordon och små barn.