Att resa till Prag med barn - 8 tips

Jag är verkligen glad att det blev just till Prag jag tog med Aramis till de där dagarna i augusti. Jag hade några olika alternativ för weekendresa men Prag visade sig vara en fullträff - bra hotell, trevliga priser och väldigt barnvänligt.

Barnvänliga tips till Prag

 

Åk båt på floden

Det finns hur många båtar som helst att välja på och lika många olika kryssningar. Middagskryssning, båttur i solnedgång, musikkryssning, jazzbåt, guidade turer och så vidare och de är alla mellan 1-4 timmar långa. Vi valde att åka en guidad båttur som tog en timme, vi åkte under Karlsbron, fick veta mer om alla byggnader vi såg och det var precis lagom för en 6-åring. På båten serverades dryck och du kunde sitta både inne och utomhus. Eftersom vi hade Prague kort tog vi båten de samarbetade med - men som sagt det finns en uppsjö och de flesta avgår flera gånger per dag.

 

Gamla stan och Karlsbron

När jag reser med Aramis brukar jag varva saker han vill göra med saker som jag tycker vi ska göra. För en del saker tycker jag verkligen man bör ha sett om man är i Prag och hit hur såklart Karlsbron. Vi var här i solnedgång och det fanns massor att titta på; båtar, målare, gatumusikanter, och folk, folk, folk. Innan vi gick dit hade jag och läst en berättelse om bron så han faktiskt hade lite koll vad som hänt här innan det blev ett turistmecka.

Vi var också på torget i Gamla stan där det blåstes såpbubblor på kvällarna som barnen jagade. Det är också här den astronomiska klockan finns, den som visar solen, månen och himlavalvets rörelse. Den har också en kalender och en uppvisning av små figurer som visar apostlarnas vandring som visas en gång i timmen. Kul att ha sett men inget jag skulle stå och vänta på - så spektakulärt är det inte.

 

Petrinkullen med bergsbanan

Petrinkullen är ett fantastiskt ställe både för barn och vuxna med en hiskelig utsikt. Rosenträdgård, lilla Eiffeltornet, spegellabyrint, klätterträd, glass och en bergsbana upp. Läs mer om vårt besök till Petrinkullen här.

 

Tågrestaurangen Vytopna

Vytopna finns på ett par olika platser i Prag och barn älskar det - kanske vuxna också?! Konceptet är tåg och en modelljärnväg är uppbyggd runt hela restaurangen så barn kan titta på tågen som susar förbi medan de väntar på maten. Det är också tågen som levererar din dryck till bordet.

Aramis älskade det givetvis - jag tycker att maten kunde vara bättre. Men jag insåg att det är nog inte för maten man går dit utan för upplevelsen.

 

Legomuseum / Brickmuseum

Det här lilla museet på Narodni 362 är en guldgruva om du gillar lego eller om du haft lego som barn. De har så mycket lego uppbyggt, från 60-talet och framåt, de har byggt upp många stora monument från Prag helt i Lego och Aramis var i sjunde himlen. 

Lego, lego lego. En del interaktion, några bygghörnor, givetvis en legobutik men framförallt alla gamla modeller uppbyggda och jag kunde peka ut hur legot såg ut när jag var liten. 

 

Pizza Nuova

Pizza Nouva är ett pizzaställe med ljuvliga pizzor, grym olivolja, uteservering, lekrum, ballonger och barnvänlig meny.

 

Hamleys

Att hänga i leksaksaffär när man reser är väl sådär men ibland så fyller det sin funktion och Hamleys i Prag är något utöver det vanliga. Nyöppnat och extra allt. Karusell, prova på allt du ser, rutschkana från våning två till ett, tv-spel, legoracing, nallebjörnsfabrik och en massa annat. När barnet är trött på att gå och det regnar då är detta en skänk från ovan. 

Sightseeing tåg

Det här lilla tåget går från torget i Gamla Stan, över broar, upp till slottet, runt halva stan och är perfekt för barn som inte orkar gå i alla backar. Det är bitvis väldigt skumpigt och 1,5 timme är ganska lång tid men Aramis gillade det. Du får se väldigt mycket och det kostar inte många kronor. 

Som ni ser finns det massor att göra i Prag med barn. Besöket på Kiddum var också en riktigt hit och jag har fått många mail av läsare som läst mitt inlägg om Kiddum och Legocamp och är eld och lågor - så roligt att få inspirera er!

Mer bilder från Prag

Jag har ju inte alls visat er många bilder från Prag. Vi hade underbara dagar jag och Aramis och snart kommer min cityguide till Prag speciellt om ni planerar att resa dit med barn. Men idag får ni hålla till godo med ljuvliga bilder från denna vackra stad.

Ett besök på Kiddum i Prag - Lego Education

Innan vi åkte till Prag, jag och Aramis, hade jag hört talats om det fantastiska stället Kiddum och ville väldigt gärna göra ett besök. Kiddum är en typ av lego-skola, de anordnar klasser på helgerna, hyr in sig på fritids och under somrarna har de lego camps. Detta är väldigt långt från Star Wars och Ninjago - här används ett speciellt material som heter Lego Education som inte finns att köpa i butik.

Jag hade sådan tur att Kiddums ägare bjöd in mig till en förmiddag på deras lego camp.

För riktigt små barn används duplo gubbar till att diskutera likheter/olikheter och de jobbar mycket med rollekar.

När barnen blir lite äldre, 4-6, går de över till mekanikdelen. Barnen lär sig matematik och fysik med hjälp av lego, de jobbar med stora duploklossar men med mer avancerad mekanik. Kugghjul och gummisnoddar hjälper till när barnen bygger gungbrädor, hockeyspelare, bilar och annat efter ritningar. Skolan följer en läroplan från Lego Education där de jobbar sig upp steg för steg och legot påminner mycket om Lego Technics.

Och det är ju så härligt men denna typer av ställen - alla kan delta. Aramis som inte kan ett ord tjeckiska hoppade rakt in i en grupp, byggde, tävlade, åt mellis och ja kommunicerade genom legot.

Vid 7 års ålder (upp till tonår) går barnen vidare till att bygga fjärrstyrda robotor och lego med hjälp av instruktioner på en dator. De programmerar själva vad de bygger och detta är programmering för barn på en perfekt nivå.

Learning by doing, blir det fel är det bara att tänka om, byta bit och se vad som händer.

Som gammal lärare blir jag tårögd när jag ser detta engagemang hos vuxna och glädjen hos barnen.

Jag hade ett långt möte med mannen bakom Kiddum som sa att de försökt få in detta i de statliga skolorna men som alltid får de höra att det finns ingen tid. (Har vi hört det förr?!) Däremot har en hel del privatskolor köpt in konceptet och de kör kurser med barnen. Under sommaren när vi var där var det camp vilket betyder att barnen är inne fram till lunch och jobbar med sitt lego och efter lunch gör de en uteaktivitet i en park. Win win.

Jag är så otrolig inspirerad av detta, jag ser ett enormt potential och jag vill ta konceptet till Sverige. Jag har sökt och inte sett att något ställe specialiserat sig på Lego Education här men vet ni någon skola som jobbar med konceptet så hör av er!

Till och från Prags flygplats - taxi eller buss?

Jag hade blivit varnad innan jag åkte till Prag att taxichaufförer är inte att lita på. När vi anlände flygplatsen hade jag inte riktigt koll på vart hotell låg så för att inte irra bort både mig och en 6-åring var ändå taxi det bästa alternativet. Vi haffade första bästa taxi i taxikön utanför flygplatsen från bolaget AAA. Innan vi hoppade in frågade jag om det var fast pris som gällde eller taxameter och fick svaret att det är mätare som gäller. Han tog oss till hotellet på 20 minuter och notan slutade på 600 czk vilket motsvarar 200 kr - helt överkomligt.

När vi skulle hem däremot hade jag bättre koll och insåg att vi bodde 5 minuter från expressbussen till flygplatsen och den var gratis då vi hade Prague cards. I vanliga fall kostar bussen blygsamma 60 czk (20 kr), den tar 40 minuter och du kliver på vid Centralstationen i Prag.  Jag tror den stannar vid ett par andra ställen också i staden men det har jag tyvärr ingen koll på, på flygplatsen stannar den både vid Terminal 1 och 2. Airport Express bussen gick varje kvart när vi var där och det var sommar, i vanliga fall går den med 30 minuter mellanrum 05 till 22.00.

Summering blir att hade jag haft mer koll när vi landade hade vi tagit bussen från flygplatsen också men taxi är inte dyrt i Prag, det var värt det för att inte gå vilse och jag blev iallafall inte lurad. (Känner mig iallafall inte lurad men en taxi för andra kanske kostar hälften så mycket?!)

Ett tips till Prag resan - Prague card

När jag och Aramis var i Prag använde vi oss till stor del av det ni ser på bilden; Prague Card. Jag tycker det är jätteskönt att slippa lösa biljett till spårvagn och tunnelbana när man är ute och reser och dessa kort som nästan finns i alla europeiska huvudstäder är fantastiska. I detta kort ingår tunnelbana, spårvagn, bussar, expressbussen till flygplatsen och en del båtar. Det ingår också en guidad busstur och gratis inträde till över 50 ställen i Prag. Dessutom ger kortet rabatt på 30 andra museum och passade oss perfekt! Till exempel är det gratis inträde till slottet, Jewish Museum, tornet med utsikt i gamla stan, spegellabyrinten, Prags Eiffeltorn och Prags Zoo.

Du väljer hur många dagar du vill att ditt skort ska gälla, två, tre eller fyra. Här kan du läsa mer om hur det fungerar och var du köper ditt kort. Ett tips är dock att kolla på nätet var kortet gäller och vad som är inkluderat och inte lita på katalogen som kommer med kortet. Den är inte uppdaterad på något år och vissa samarbeten har slutat gälla fick vi erfara.

Ett fantastiskt hotell i Prag - BoHo Hotel

När jag och Aramis var i Prag bodde vi på Hotel Boho Prague och det visade sig vara helt fantastiskt! Ni som läser den här bloggen vet ju hur mycket ett bra hotell betyder för mig och hur mycket jag älskar att hitta de där pärlorna, utanför de stora kedjorna. Här kommer en recension av Boho Hotel Prague.

Läge

Kanske har detta hotell Prags bästa läge? Hotellet ligger i kanten av de judiska kvarteren, det är 10 minuters promenad till den astronomiska klockan och gamla stan, runt hörnet ligger Prags stora shoppinggata, spårvagn och tunnelbana går du till på fem minuter och likaså till tågstationen där flygbussarna avgår. Det finns restauranger i varenda gathörn men ändå ligger hotellet på en lugn sidogata.

Rum

Hotellet är ett boutique hotell, har 57 rum och vi bodde i ett standardrum på 27 kvadrat. Inredningen går i dova färger, sängen är skön, det är fräscht, välstädat och skandinavisk design.

Badrummet är en tipp topp med stor dusch, massor av handdukar, bra hårfön och extra pluspoäng för allt som finns här inne; schampoo, balsam, duschcreme, lotion, tandborste, tandkräm, rakhyvel, rakkräm, tops, bomull, tvål, olika speglar - ja allt du behöver och mer där till. Perfekt för mig som är glömsk!

Du får också en stor fluffig badrock och tofflor.

Och så hade rummet en egen nespressomaskin! Hur fantastiskt? Komplett med kapslar, mjölk, socker och några bitar choklad.

Boho Hotel erbjuder också superior rum, sviter, rum med tre sängar och familjerum.

Gemensamma utrymmen

Detta är hotellets bibliotek där du kan sitta och jobba, läsa, äta frukost eller bara njuta av omgivningen. Fullt av böcker och tidningar längs med hela väggen men också ett väldigt bra arbetsrum.

De har en liten utegård där du också kan äta frukost.

Överallt finns små hörnor med stolar eller fåtöljer.

Frukost

Hotel Boho är värda en extra guldstjärna för sin frukost. Den är magnifik, bland de bästa hotellfrukostar jag ätit (och då har jag ätit många)!

Förutom buffén som står uppdukat kan du också beställa från deras frukostmeny. Vi provade pannkaka med lax och mascarpone, french toast med choklad och banan samt äggviteomelett.

French toast med chokladsås och banan. Så gott!

Europas godaste croissanter med nutella.

Frukt och yoghurt i långa rader - pluspoäng för portionsstorlekar. Kallskuret, flingor, sötsaker, bröd, ostar och ram från en bikupa med honung i. Väldigt spännande för en 6-åring. Som extra bonus fick alla barn en liten extra present vid frukosten.

Denna kock tillagar det du beställer och finns det inte menyn fixar han fram det också.

Äggviteomelett med sallad för den hälsosamme eller som i mitt fall, ett komplement till nutellan.

Spa och gym

På nedre botten har hotellet ett gym med maskiner och fria vikter. De har också en wellnessavdelning där jag och Aramis hängde en stund varje dag. Allt går i guldmosaik, det är helt tyst där inne och vi var själva varje gång vi besökte poolen.

En varm pool med massage och vattenfall, ångbastu, torrbastu och massagedusch. En oas både en varm och kall dag i Prag och du får både badrock, handduk och badtofflor att mysa runt i. Både jag och Aramis älskade att vara här nere.

Övrigt

Att hitta detta på sin säng på kvällen tycker jag var härlig service. En liten lapp om vad Prag erbjuder för väder nästa dag och dessutom har personen som lagt in lappen också sträckt dina lakan inför natten och fluffat upp din kudde.

Det här hotellet är service på toppnivå. De skriver ut specialkarta dit du vill ta dig, de fixar spårvagnsbiljett om du inte vet var de finns, anländer du tidigt får du äta frukost även på ankomstdagen och ja jag kan inte rekommendera detta hotell nog mycket. Detta måste vara ett utav de allra bästa hotellen i Prag och planerar du en resa dit så missa inte denna pärla.

Och jag vet var jag bor om jag ska till Prag igen en dag!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Detta inlägg är till viss del ett samarbete med BoHo Hotel men som vanligt är tankar, bilder och åsikter mina egna.

Prag med barn - besök Petrinkullen

Att resa till Prag med barn var så mycket roligare än vad jag hade kunnat föreställa mig. Vi gjorde saker på Aramis villkor men det var saker vi båda var överens om (annars skulle vi gått på Lego butiker hela dagarna). Det första vi gjorde när vi anlände var att ta spårvagn 9 utanför vårt hotell till stationen Újezd.

Där skulle vi ta bergbanan upp till toppen av kullen Petrin. Vad jag inte hade väntat mig att var att det skulle vara så lång kö till denna bana klockan 11 på förmiddagen. Hade jag rest själv hade jag struntat i banan och gått upp, men halva grejen med detta för Aramis var att åka bergbanan så det var bara att köa i 30 graders värme. Som tur var gick det relativt snabbt och ett tips är att vara där när de öppnar klockan 09 på morgonen för att undvika detta.
 

Turen tog mindre än fem minuter men lutningen var häftig och Aramis tyckte det var spännande. Bergbanan är en del av Prags kollektivtrafik så du kan använda samma biljett som till tunnelbana/spårvagn.

prag1.jpg

Vyn på vägen upp var fantastisk!

Uppe på toppen har de byggt en minityr av Eiffeltornet på 63 meter som du kan gå upp i för att titta på utsikten. Även här ringlade en lång kö så vi struntade i det.

Vi köpte en himmelskt god lemonad.

Det fanns himla bra klätterträd också och en rosenträdgård.

Vyn över Prag från den här kullen är magnifik så det är värt att åka/gå upp bara för det.

Och så skulle vi gå in i Spegellabyrinten. En spegelsal med en labyrint och roliga speglar a la Lustiga Huset. Det kostade runt 30 kronor att gå in (hälften för barn) och Aramis älskade det. Reser du utan barn kanske du inte behöver lägga din tid på att hänga här inne.

Aramis ville väldigt gärna promenera ned så det gjorde vi, massor av trappor, grönområden och givetvis glasspaus.

Så kom vi till något som marknadsförde sig som en magisk grotta. Självklart ville Aramis gå in, vilket barn säger nej till magi? Jag anade oråd utanför men eftersom det endast kostade 25 kronor gick vi in i denna byggnad. Och nej. Står ni i samma situation någon dag - hoppa över detta ställe! En trappa leder ned till en källarvåning där någon har målat tavlor på magiska figurer och givetvis är de alla till salu. Både jag och barnet blev grymt besvikna och inte ens saften de bjöd på där nere vägde upp detta besök. Turistfälla deluxe.

Sen fortsatte vi ned, klättrade på ledstången, hade springtävling, räknade gatsten, flämtade i värmenoch hux flux var vi nere och tog spårvagnen tillbaka till hotellet.

Prag dag 2

Igår började vår dag med lego camp här i Prag för Aramis, mycket uppskattat. När vi kom ut föll ett sommarregn och det var dags för lunch. Vi besökte en tågrestaurang där inredningen var bättre än maten om en säger så.

Sedan gick vi tillbaka till hotellet för att hänga i vårt spa och vänta ut regnet. Det fungerade för när det var dags för båttur kunde vi sitta ute och njuta av utsikten.

Efter båten tog vi en promenad, hoppade på ett tåg till Slottet och avslutade dagen med sen middag på rummet.

Nu är vi laddade för vår sista dag i Prag!

Kvällen i Prag

Vilken fantastisk kväll vi hade igår! Det blev aldrig kallt och vi åt middag på uteservering, strosade i gamla stan och över Karlsbron. Tittade på gatumusikanter, målare och en massa annat spännande. Åt glass, promenerade hela vägen tillbaka till hotellet och fast Aramis säkert gick över en mil sa han inte ett pip om trötta ben.

Idag väntar lego camp, tågrestaurang och båttur. Men först en stor frukost!

Vi har anlänt Prag

Det blir lite mobilbloggning så här mitt i resan. Jag har inte riktigt tiden att sitta och blogga, redigera bilder och skriva reseskildringar men jag vill ju att ni ska få ta del av våra dagar; så kompromissen blir blogga i farten tills jag är hemma igen.

Igår hängde vi på Clarion Arlanda hela kvällen, såg plan lyfta och sov i en fluffig vit hotellsäng. 

Klockan 05 ringde klockan, vi packade ihop våra saker, åt frukost och bytte sedan hotellrum mot flygplan. 07 lyfte vi och 08.45 befann vi oss på marken i Prag.

Vi tog en taxi till vårt hotell, Hotel BoHo, som är helt fantastiskt. Vi blev erbjudna hotellfrukost nummer två denna dag och vem säger nej till det. 

Det här är något så fantastiskt som pannkaka med lax och mascarpone. Hej drömpannkaka.

Och sedan var vi då redo att bege oss ut. Vi tog en bergbanan upp till Petrin Tower där vi tittade på utsikt, gick in i en spegellabyrint, åt glass och drack lemonad.

Solen gassade och det var 30 grader varmt så efter några timmar flämtade både jag och Aramis. Då återvände vi till hotellet, njöt av spa och powernap. Och snart är vi redo för en kväll i stan!