Flyga från Hong Kong till Vietnam

Pressbild; HK Express

Vi är som ni vet väldigt nöjda med att vi valde att åka

SAS till Hong Kong

. När vi sedan skulle vidare till Vietnam och Da nang tittade vi på Vietnam Airlines, Jetstar och HK Express och valet föll på Hong Kongs lågprisflyg HK Express. Mest för bra pris men också för att det var bra flygtider. Flygtiden var endast 90 minuter så komfort, benutrymme och bebisvänlig plats spelade ingen som helst roll kände vi.

HK Express var väl ingen aha upplevelse men de levererade som de flesta lågprisflyg a la Air Asia, Ryan Air etc. På vägen till Vietnam blev vi en timme försenade utan någon som helst information om varför och på vägen tillbaka till Hong Kong landade vi före utsatt tid så det kanske gå plus minus noll. Vi betalade extra för 20 kg bagage per person men verkligen inga jättesummor och totalt för oss fyra fram och tillbaka med bagage landade priset på ca 4000 kr.

Helt och rent plan, trevlig personal, lite smått och gott att köpa under flygningen och vi kom fram och tillbaka. Tummen upp för mycket bra priser, tummen ned för väldigt lite information kring försening.

Att besöka Hong Kongs högsta byggnad

Här om dagen besökte jag och Aramis Sky100. Det är den högsta byggnaden i Hong Kong och på våning 100 (393 meter upp) får du en 360 graders vy över Hong Kong. Aramis hade som önskan att få åka riktigt högt upp i en skyskrapa så vi åkte till den högsta som fanns.

Sky 100 på håll.

Hissen upp tar exakt 60 sekunder och det slår lock för öronen.

Och väl upp kunde man gå omkring på en miniatyrmodell av Hong Kong. Vi pekade ut alla ställen vi hade besökt.

Jag fick hjärtsnörp när jag såg att på utsidan hängde två personer och tvättade fönster. Herregud. I en liten korg svävade de 393 meter ovanför marken. Jag med viss höjdskräck blev som gele i benen bara av att titta på dem. Aramis undrade varför de hade hjälm och det var en mycket bra fråga kände även jag.

Att kolla ned på allt annat var väldigt häftigt.

Det finns även ett café där uppe med Hong Kongs bästa utsikt.

Vi var där när de öppnade klockan 10 och var i princip själva men när vi lämnade stället en timme senare började kön att ringla lång. De har öppet till 21 på kvällen men kolla deras kalender på nätet för vissa dagar har de stängt för privata event. Ett tips är att köpa biljetter på nätet då de var mycket billigare, runt 150 kronor för vuxen och 100 kronor för barn.

Sky 100 ligger precis vid metrostationen Kowloon (orange linje) och har ett enormt shoppingcentrum i bottenplan.

Ett dygn i Hong Kong på Novotel Citygate

När vi kom fram till Hong Kong hade vi bokat in oss en natt på

Novotel Citygate

som ligger nära flygplatsen. En gratisbuss går mellan flygplatsen och hotellet var 15 minut och det passade oss perfekt.

Vi anlände vid 08 på morgonen och fick träffa bästa receptionisten någonsin. Inte bara lät hon oss checka in 6 timmar innan egentligen check in, vi blev också uppgraderade och fick en late check out. Det lönar sig att ha en sovande bebis på magen ibland. Vi drog för gardinerna och sov i fyra-fem timmar. Välbehövligt.

Sedan gick vi till närliggande shoppingcenter Citygate och till deras foodcourt. Där festade vi loss på nudlar, ris, kyckling och annat smarr till väldigt bra pris.

Utsikten från hotellet var magnifik; berg med låga moln, skyskrapor och grönt hav.

Det fanns också pool på hotellet som säkerligen är jättehärlig på sommaren men nu var den avstängd i väntan på varmare väder. När vi var där var det mellan 12-15 grader samt regn - inte så njutbart. Jag hoppas våren kommit längre när vi återvänder om en månad.

Det ingick också en gratis drink på hotellet; självklart gick vi loss på kinesisk öl. Sedan sov vi som stockar en natt, åt god frukost, hängde på rummet och på eftermiddagen tog vi bussen tillbaka till flygplatsen och gick på planet till Da nang och Vietnam.

Flyga SAS till Hong Kong

Visa av erfarenhet från vår resa till Tallinn tog vi en taxi till Arlanda i tid och slapp stressa.

För nästan 6 veckors resa hade vi med oss två resväskor, en vagn och varsin ryggsäck. Mycket nöjd med detta!

Älva gjorde sin andra resa med flyg utomlands; inte illa för att vara 6 månader.

Barnen var taggade och hade matchande outfits från Mini Rodini; ska man till Asien så får man gå all in i Bengal Tigers.

Och lyckan när man ska boarda flygplanet och inser att inte ens en tredjedel av platserna är bokade. SAS nya plan till Hong Kong håller toppklass vill jag lova. Sköna stolar, bra benutrymme, fräscht och bra med bagageutrymme. Vi var 75 personer ombord (tror planet tar över 300) vilket i princip gjorde att vi kunde ta hur många säten vi ville. Jag gissar att detta beror på ny flygrutt samt vinter i Hong Kong just nu. Planet är uppdelat på 2-4-2 säten.

Egen touchscreen med filmer, serier, spel, musik, resväg och annat. Tummen upp.

Vi frångick vår princip att endast flyga nattflyg till Asien med barn; pris gick före tid denna gång och vi överlevde. SAS flyger klockan 13.50 till Hong Kong så Älva började med en powernap och Aramis spelade lite Tetris.

Vid 15-tiden kom maten vilket Micke sammanfattar med en utav de bättre flygplansmåltiderna han ätit; pasta med kyckling, bröd, kex, ost och körsbärskaka. Själv hade jag försökt få till ett mjölkfritt alternativ. När jag ringde SAS för att boka detta fick jag svar att ja visst vi har en laktosfri måltid. Lite som att säga till en nötallergiker; ja visst vi har en måltid med bara hackade nötter. Hur som fick jag då lov att välja veganalternativet och det var väl ingen höjdare. Ris, grönsaker och tofu, bröd och en liten fruktsallad. Men jag överlevde.

Vid 18.30 bäddade vid ned Aramis på ett tomt 4-säte där han somnade bums med en filt över sig. Älva somnade först i sin lilla bebissäng men övergick sedan till att sova på mig.

Vid 22:30 tändes planet upp igen och det serverades frukost; yoghurt, musli, juice och bröd och detta kunde vi äta medan barnen fortfarande sov. (Veganalternativ; endast melonbitar, juice och bröd med sylt...)

När det var en halvtimme kvar till landning väckte vi Aramis och då såg det ut så här fint utanför fönstret. Soluppgång över Asien.

Klockan 00.05 svensk tid landade vi (fem minuter före utsatt tid) och då var klockan 07.05 i Hong Kong. En smärtfri flygresa, imponerad av SAS och jag hoppas på samma tur när vi flyger hem.

Att resa till Hong Kong med barn

Jag har i helgen gjort lite research vad Hong Kong erbjuder en barnfamilj. Vi har ju bara varit där utan barn så det här blir en helt annan resa.Vi kommer vara där i mars vilket förhoppningsvis är den bästa tiden ; nämligen vår med 18-25 grader sägs det.

Disneyland Hongkong såklart. Det minsta Disneyland som finns och ganska så dyrt. Aramis har inte riktigt koll på Disney överhuvudtaget och kanske en upplevelse men just detta tror jag vi hoppar över. Någon som varit här?

Ocean Park. Här finns typ allt. Akvarium, djurpark, vattenland, massor av karuseller, linbana, shower, lekpark och kan tydligen klaras av på mindre än en heldag.

Victoria Peak. Att åka spårvagnen upp till The Peak och titta på utsikten tror jag Aramis kommer älska, bara det är en klar dag är det magiskt här uppe.

Linbanan Ngong Ping 360. Jag älskar denna linbana med glasgolv som svävar högt över marken - med skräckblandad förtjusning. Bara Aramis vågar ska vi definitivt ta en tur här och besöka The big buddha.

Victoria harbour. När det har blivit mörkt och ljusshowen går igång - fantastisk för barn och vuxna.

Bubblare:

Rosa delfiner.De rosa delfiner är snart ett minne blott på grund av miljöförstörelse. I Hong Kong kan man åka ut på en båttur och hålla tummarna för att se dessa delfiner hoppa vid båten.

Hong Kong Park. En park mitt i stan med små vattenfall, sköldpaddor, fiskar och fåglar.

Noahs Ark. Världens enda kopia av Noas ark i naturlig storlek (how weird?!) med 4D bio, lekpark, resort etc.

Äta middag på restaurang högst upp i en skyskrapa. Såklart.

Har ni några andra tips?