Fråga Piloten - del 4

Vilken succé min serie Fråga Piloten blev! Det är tydligen fler än jag som älskar att få veta vad som egentligen händer där uppe i luften. Här kommer den fjärde och (tyvärr) sista delen, har du fler frågor till piloten så kan du skriva dem i kommentarsfältet.

Vem är piloten då? Jo piloten heter Andreas, är barndomsvän till mig och jobbar som trafikpilot i USA sedan 2004. Innan dess var han flyglärare för Korean Air i tre år och en annan merit är att han har flugit mig i propellerplan mellan Sala och Sundsvall back in the days.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vad är det vackraste du sett från ovan?

Ingen kan slå min kontors utsikt! I mitt jobb får man se solen garanterat varje dag och utsikten varieras hela tiden. Under natten ser man mycket fler stjärnor från cockpit och man kan också urskilja Vintergatan. Svårt att säga vad som är vackrast men man blir aldrig mätt på solnedgångar.

På en långflygning på 10h. Hur mycket sitter piloten faktiskt framför spakarna och hur mycket tid gör ni annat? Och vad för annat gör ni då?

På en 10 timmars flygning är man tre piloter. En kapten och två styrmän. (På ännu längre flygningar har man fyra piloter.) Alla tre sitter i cockpiten vid start och landning. Sedan gör man upp ett roterande schema där en pilot vilar i ett speciellt viloutrymme. Vissa flygplan har inte ett sådant, och då används ett förstaklass säte med en omslutande gardin. Man sover, läser en bok, eller kanske tittar på en film när man är "ledig".

En rolig historia som hände ombord en flygning från Rom till San Francisco för många år sedan var att piloterna inte lyckades väcka kaptenen inför landningen trots flera påringningar till viloutrymmet. Strax innan de skulle landa, dundrade kaptenen fortfarande i sin pyjamas, in i cockpiten, irriterad varför ingen väckt honom. Han tände en cigarett, tog en kopp kaffe, landande planet, och gick sedan tillbaka in till sovplatsen. Är historien sann? Kaptenen är min kompis pappa...

Type rating för A380, något som lockar? Vad krävs för att ens få påbörja en sådan utbildning? 

När man blir anställd som trafikpilot måste man lära sig den flygplanstyp man ska flyga mycket grundligt. Moderna trafikflygplan är i dag så komplexa att man måste gå en speciell kurs för varje typ och erhålla en så kallad "Type Rating". Oftast betalar flygbolaget Type Ratingen när man blir anställd, fast vill man, så kan man själv skaffa sig valfri Type Rating på vilket flygplan man vill. Är du sugen på att lära dig en A380, dvs en superjumbo kostar en sådan kurs ca $20,000. Innan du påbörjar en sådan kurs måste du dock först ha genomgått grundläggande flygträning.

Vilken passagerare är jobbigast, en full medelålders eller ett skrikande barn?

Hahaha, det blir nog en full medelålders. Faktiskt så får man inte gå ombord ett flygplan ifall man är berusad och lyckas man ändå "smita förbi" markpersonalen kan flygvärdinnorna ofta lukta sig till en överförfriskad passagerare. Vi brukar då erbjuda att boka om hen på en senare flygning.

Visste ni förresten att spädbarn har trängre hörselgångar än vuxna och när vi börjar sjunka mot destination börjar vi också trycksätta kabinen för landning. De flesta vuxna märker inte av det men för ett spädbarn är det en obehaglig upplevelse. Det är oftast därför barn skriker under inflygningen.

Vilken är den största skillnaden mellan att flyga propellerplan vs jetplan?

I ett propellerplan har man fler motorreglage att hålla reda på. Propellervinklar, kraftuttag, propellerhastighet mm. När man övergår till att flyga en jet har man bara ett gasreglage och man blir överrumplad av hur pass fortare allting går.

Blir ni inte galna på folk som försöker ta ombord halva sitt hem och hävda att det är handbagage?

Jo, det blir vi. Fast det är också vårat eget fel. Sedan de flesta flygbolagen började ta ut en avgift för incheckat bagage försöker många att packa med så mycket dom kan i handbagaget. Vissa bolag har gått tillbaka till gratis incheckade väskor och där är flygvärdinnorna gladare!

Är dörren in till piloterna alltid låst? Jag tänker om någon galning får för sig att komma in? Samma sak med nödutgångar - hur svåra är de att öppna för en passagerare?

Japp, dörren till cockpit är alltid låst under flygning.

Alla nödutgångar öppnas in mot kabinen och vid flygning är hela kabinen trycksatt för att kompensera emot den tunna luften utanför. Även ifall en passagerare rycker och sliter i en nödutgång händer inget. Jo förresten, den passageraren blir omhändertagen av polisen vid landning.

Vilken stad är vackrast från ovan?

Oj, bra fråga. Det får bli ett subjektivt svar eftersom jag mest flyger i Nordamerika. Personligen tycker jag att alla städer som ligger vid vatten och terräng är vackra att flyga över. Där har vi ju tex. Stockholm, San Francisco, och Vancouver. På natten, när sikten är god, kan man faktiskt se Las Vegas hela vägen från Los Angeles. En märklig syn, mitt i en kolsvart öken ligger en tät klunga av neonljus.

Over and out. Detta var den sista delen i Fråga Piloten men har du missat någon del så in och läs bums.

Fråga Piloten Del 1

Fråga Piloten Del 2

Fråga Piloten Del 3

Fråga Piloten - del 3

Vilken succé min serie Fråga Piloten blev! Det är tydligen fler än jag som älskar att få veta vad som egentligen händer där uppe i luften. Här kommer den tredje och näst sista delen, och har du fler frågor till piloten så är det bara att skriva dem i kommentarsfältet.

Vem är piloten då? Jo piloten heter Andreas, är barndomsvän till mig och jobbar som trafikpilot i USA sedan 2004. Innan dess var han flyglärare för Korean Air i tre år och en annan merit är att han har flugit mig i propellerplan mellan Sala och Sundsvall back in the days.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hur viktigt är flyguniformen för vilket flyg piloter vill jobba på

Anledningen till att vi bär uniform kommer från det gamla flygbolaget PanAm som var först ut med reguljär passagerartrafik. Många passagerare var nog ganska nervösa då, (och är fortfarande idag) så att se en professionell, erfaren pilot i uniform fick dom förhoppningsvis att känna sig lugnare. Eftersom de första flygplanen egentligen var "flygbåtar" som startade och landade på vatten, fick det bli en marinuniform. Sedan har det hängt med även om vissa flygbolag har skräddarsytt sin "Company uniform". Uniformen tjänar också ett annat syfte,  att vid en nödsituation som tex en evakuering ska man snabbt kunna identifiera en besättningsmedlem.

Har du nödlandat om ja, var och varför?

De flesta trafikpiloter går igenom hela sin karriär utan ett motorhaveri och få har gjort en riktig nödlandning utanför simulatorn. Jag har faktiskt haft ett motorhaveri. För ett par år sedan startade vi i Denver och precis när vi skulle fälla in landningsstället dundrar det till och högra motorn börjar skaka kraftigt. Vi blev tvungna att stänga av den, och svänga tillbaka till flygplatsen. Passagerarna märkte direkt vad som pågick och satt helt knäpptysta. Efter att vi landat tog varenda passagerare oss piloter i hand och tackade för att vi återbringat dom säkert till moder jord. Det kändes skönt att vår simulator träning fungerat så bra att vi egentligen inte tyckte det var någon större grej. 45min senare startade vi igen med ett annat flygplan, och alla tidigare passagerare var ombord.

Går det att landa med bara en motor? Och om det händer gör ni det utan att berätta?

Ja faktiskt. Ett tvåmotorigt flygplan kan flyga hela vägen till destinationen och landa på bara en motor. Vi skulle aldrig göra så, fast det känns tryggt att veta om man befinner sig mitt utöver Atlanten eller Stilla havet, så kan man göra det.

Vi informerar alltid om vad som pågår utan att ljuga. Ibland kan vi ha ett komplicerat fel djupt inne i ett system och då, för att inte tråka ut passagerarna med "pilot drammel" säger vi bara helt enkelt att planet är trasigt.

På nattflygningar släcker ni ned vid start och det är ljuvligt. Men så fort man kommit upp i luften ska lampor på och serveringsvagnar ut trots att klockan är 01 på natten. Var finns logiken?

Logiken finns i att beroende på hur lång flygningen är, serverar man antingen bara dryck, eller en full måltid ombord. Flygvärdinnorna måste se vad dom gör, och det finns många fötter och ben i mittgången att snubbla över. Så fort servicen är över, släcker vi ner lyset i kabinen.

Om en passagerare blir rejält magsjuk under en långflygning, a la Indien, vad gör man? Får hen en egen toalett, flytta till plats utan folk?

Japp, du har helt rätt. Vi försöker isolera en sjuk passagerare så gott det går. Flyger vi från länder där en epidemi har utbrutit som Ebola eller Zika, är vi alltid på extra vakt, och rapporterar in sjuka passagerare till ankomstflygplatsen, så medicinsk personal kan möta upp.

Har de någonsin sett något oförklarligt?

Visst har jag det. Definitionen på UFO är ju "Oidentifierat Flygande Objekt" och det har jag sett. Kanske inga utomjordingar men ibland händer det att vi flyger på hög höjd, och ser ett annat föremål flyga mycket högre upp. Jag har då frågat flygtrafikledningen vad för typ av flygplan det är som befinner sig ovanför oss med svaret att dom inte har något annat på radarn. Förmodligen har militären många hemligheter...

En sen kväll precis utanför Los Angeles flög en meteor förbi oss rakt framför nosen. Ljusskenet var så starkt att vi blev helt bländade och den lämnade efter sig en svans av grönt skimmer. Det är nog det häftigaste jag sett.

Det här med nötter ombord på plan; en del flygbolag har tagit bort dem helt, andra serverar, en del passagerare har med sig egna trots förbud. Är detta den eviga frågan hos flygplanspersonal som vem som ska plocka ur diskmaskinen på ett vanligt kontor?

Ibland har jag passagerare ombord med så svår nötallergi att vi måste sanera hela flygplanet från nöt produkter innan ombordstigning. Därför tror jag de flesta bolag är på väg ifrån att servera jordnötter men det är svårt, vi kan inte kontrollera varenda handbagage.

Har piloter på lågprisflyg som Ryan Air och Norwegian lägre status än piloter hos större bolag som Emirates och British Airways?

Svår fråga att svara på. Flygbranschen är otroligt dynamisk, och pilotkontrakt ändrar sig hela tiden. Ett bolag som förr i tiden var "fint" att flyga för kan idag ligga sämst till i lönenivån. Pilotyrket är tidvis mycket krävande, och man spenderar en hel del tid ifrån familjen. Det bolag som erbjuder bäst arbetsvillkor får högst status bland piloter.

Hur farligt är det med litium batterier?

Litiumjon batterier som nu finns i princip varenda mobiltelefon, iPad, laptop etc. har en otrevlig egenskap som kallas för "Thermal Runaway". Med det menas att batteriet i vissa fall kan självantändas, och starta en våldsam kedjereaktion som inte är helt olikt en härdsmälta i ett kärnkraftverk. Just detta hände ombord en Jumbojet som startade från Dubai år 2008. Rökutvecklingen från batterierna blev så kraftig att piloterna tappade kontrollen, och flygplanet kraschade. Båda piloterna omkom på fraktflygplanet som hade en hel lastpall full med just litiumjon batterier. Efter den olyckan blev det förbjudet för passagerarflygplan att frakta en större mängd av dessa batterier.

Om du som passagerare planerar att ta med dig ett extra batteri, rekommenderar jag att du tar kontakt med ditt flygbolag och hör vad som gäller hos just dem. Mitt bolag tillåter tex. bara att extra batterier fraktas i antingen original förpackning eller säkert förvarat med alla polerna övertejpade och inte i fraktutrymmet, utan i kabinen där man lätt kan nå det.

Varför måste spädbarn sitta med ryggen mot föräldern i bälte? (läs: sjukt jobbigt då de vill amma eller ännu troligare har somnat så i en bärsele och gillar grodpositionen). Dvs inte bältet i sig som är problem utan att de inte får sitta mage-mot-mage?

På vilket flygbolag hände det här dig? Känner inte till något dylikt. Om du reser med ett spädbarn, får du ha det i ditt knä, utan bälte hela flygningen. Iallafall här i USA, det där måste vara en svensk regel. Jag frågade även en flygvärdinna om detta hon hade heller aldrig hört talas om bälte för bebisar.

Varför får inte ett barn ligga nedanför föräldern på golvet (när det ej är bältestvång)?

Visst får man det, fast vill du verkligen lägga din bebis på flygplansgolvet?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs också gärna

Fråga Piloten del 1

Fråga Piloten del 2

Sista och fjärde delen av Fråga Piloten kommer till helgen.

Fråga piloten - del 2

Bloggens egna toppilot

Vilken succé min serie Fråga Piloten blev! Det är tydligen fler än jag som älskar att få veta vad som egentligen händer där uppe i luften. Här kommer del två, och har du fler frågor till piloten så är det bara att skriva dem i kommentarsfältet.

Vem är piloten då? Jo piloten heter Andreas, är barndomsvän till mig och jobbar som trafikpilot i USA sedan 2004. Innan dess var han flyglärare för Korean Air i tre år och en annan merit är att han har flugit mig i propellerplan mellan Sala och Sundsvall back in the days.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vid kris pratar ni i kodspråk med varandra?

Förr i tiden var det vanligt att prata i kod, fast numer uppmanar flygtrafikledningen att man talar i klarspråk för att undvika eventuella missförstånd. Givetvis har vi några trix för vissa situationer som vi inte berättar om.

När sker flest olyckor, vid start eller landning?

Nästan hälften av alla olyckor sker vid inflygning och landning. Det är också de mest allvarliga. Efter varje flygplansolycka utreder man exakt vad som hände så man kan ta lärdom, och inte upprepa samma misstag igen. Därför har nu kommersiell flygning blivit så säker att du löper 10 gånger större risk att bli dödad av en blixt än att omkomna ombord på ett flygplan. Jag har också hört att fler människor blir dödade av åsnor varje år, fast jag vet inte ifall det är en skröna.

Är piloter någonsin flygrädda? Vad är det konstigaste som hänt under en flygning (dvs som flygvärdinnorna kommit in och skvallrat om)?

Om vi är flygrädda? Nej, jag tror att man inser ganska tidigt i flygträningen att man valt fel karriär ifall man är flygrädd.

Det händer en hel det knasiga saker som flygvärdinnorna måste ta hand om. Jag har bland annat varit med om att en kvinna klädde av sig helt naken ombord, en katt som kom lös och började klösa medpassagerare eller folk som försöker bli medlemmar i Mile High Club. Ja listan kan bli hur lång som helst.

Varför talar de flesta piloter otydligt/sluddrigt/fort/oengagerat när de ska berätta om rutten? Man hör knappt vad som sägs.

Här måste vi bli bättre. Jag kommer på mig själv ibland att jag låter som en snabbtalad robot när man har ont om tid och bara "kastar ur sig" en snabb "välkommen ombord". Innan takeoff har vi väldigt mycket att göra i cockpit, fast en bra pilot stannar upp, tar ett andetag och ger en bra "passenger briefing".

Det vore kul att höra om du har någon slags generalisering för flygresenärer beroende på vilket land de kommer från. Typ fransmän är snobbiga, svenskar korrekta, spanjorer högljudda. 

Det finns massor av generaliseringar av passagerare. Flygvärdinnor blir snabbt ganska duktiga i att identifiera vilka typer som reser ombord, och det finns säkert klassificeringar beroende på nationalitet. Vi märker direkt, när det är helgdagar och skollov, för då har vi passagerare ombord som inte är lika resvana som affärsresenärerna. Det tar betydligt länge tid att få ombord, med avstigning och man kan få en hel del lustiga frågor som "var går mitt nästa flyg från?" Jag är ingen tankeläsare och undrar då vart hen ska flyga till?

Vi piloter älskar att skvallra med varandra om hur eländigt vi har det med våra flygscheman, semestrar, hotell eller vad för nya dumheter som kommer från företagsledningen och myndigheterna. Dessutom kan vi ibland ironisera piloter från andra flygbolag, fast så fort vi har någon pilot från konkurrerande bolag i vårat Jumpseat (off duty piloter får flyga med i cockpit ifall inga lediga säten finns i kabinen) blir vi genast bästa vänner och pratar strunt om ett annat bolag istället :)

Skulle också vara kul att höra vilket flygbolag som har högst respektive lägst anseende bland piloter. 


Generellt sett har man högre lön ju större flygplan man flyger, och de största flygbolagen har oftast högst löner.

Vilken flygplats är värst?

Det finns en hel del "svåra flygplatser" runt om i världen att flyga in till, som tex Aspen i Colorado, där bara speciellt tränade trafikpiloter kan landa. När en landningsbana är kortare än 1,7 km gäller det att hålla tungan rätt i mun och oftast blir landningen medvetet hård på en kort bana för man har inte utrymme att mjuklanda.

Min personliga värsta flygplats är Mexico City. En himla röra av olika inflygningsvägar och flygledarna ändrar sig hela tiden om vart man ska flyga. GPS fungerar dåligt för de har störsändare över alla fängelserna. Dessutom pratar dom spanska blandat med engelska vilket gör det mycket svårt att förstå vad de menar. Flygplatsen ligger också på över 2000 meters höjd, och luften är därför så tunn att man måste komma in med en hejdundrande fart.

Del 3 i serien kommer i mitten veckan.

Här kan du läsa Fråga Piloten del 1.

Fråga Piloten - del 1

Idag startar jag en ny serie här i bloggen - nämligen

Fråga Piloten

. Jag gick ut med en fråga på

Svenska Resebloggars

medlemssida om vad man vill fråga en pilot, egentligen. Det kom in massor av frågor (och jag hade ju ett gäng jag med) så jag har delat upp dem i flera inlägg. Här kommer det första, och har du fler frågor till piloten så är det bara att skriva dem i kommentarsfältet.

Vem är piloten då?

Jo piloten heter Andreas, är barndomsvän till mig och jobbar som trafikpilot i USA sedan 2004. Innan dess var han flyglärare för Korean Air i tre år och en annan merit är att han har flugit mig i propellerplan mellan Sala och Sundsvall back in the days.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hur noga är det egentligen att man stänger av telefon/ipad under start och landning?

Ja den här frågan har stötts och blötts många gånger av piloter och luftfartsmyndigheter. Det finns egentligen inga konkreta bevis för att en telefon någonsin har påverkat en inflygning eller landning, däremot kan jag säga av egen erfarenhet att jag ofta hör ett trummande ljud i headsetet från passagerares telefoner när vi kommer ner på en så låg höjd att påslagna telefoner börjar ta emot sms eller annan data. Det finns också bevisat att vissa mobiltelefoner med starka sändare kan aktivera ett rökalarm i bagageutrymmet på mitt flygplan, fast det har tack och lov inte hänt mig.

Hur kommer det sig att inte alla har fritt wifi? Är det väldigt dyrt att ha på planet?

Wi-fi är väldigt dyrt att installera samt att underhålla. Ett wi-fi system kostar mellan $150,000-$250,000 per flygplan. Dessutom väger det cirka 150 kg och extra vikt ger ökad bränsleförbrukning. Flygbolagen måste också betala en dyr "prenumeration" till antingen satellit eller markbaserade stationer.

När ett plan blir inställt och passagerare ombokas på annan rutt beror det oftast på fel på planet eller att planet bara är halvfullt och man förlorar pengar på att köra det?

Man ställer aldrig in en flygning bara för att planet är halvfullt. Det finns passagerare som väntar vid destinationsflygplatsen också. Jag har vid några tillfällen faktiskt haft bara en ensam passagerare ombord. Ett inställt flyg beror oftast på mekaniskt fel eller dåligt väder.

Äter ni piloter flygplansmat eller har ni godare alternativ?

Väldigt olika beroende på flygbolag. Vissa erbjuder piloterna ingen mat alls, medan andra bolag har speciella "Crew meals" eller erbjuder samma mat som serveras i första klass. Däremot får kapten och styrman aldrig äta lika maträtt pga risken för eventuell matförgiftning.

Vad är det värsta du varit med om i flygväg om vi pratar oväder, olycka, etc?

Detta är kanske den mest typiska fråga som piloter får av vänner och bekanta. Vi avskyr den frågan, och jag tänker bara svara att vi tränar på det värsta av det värsta scenarier i flygsimulatorer regelbundet genom hela vår karriär. Ett klassisk ordspråk bland piloter är: "Expect the worst, hope for the best"

Vid turbulens bes alla sätta sig ned och sätta fast säkerhetsbältena, om det verkligen är fara vad sägs då?

Först och främst bör man alltid ha säkerhetsbältet fastspänt, även när skylten för "Fasten seatbelt" är släkt. Kan inte räkna hur många gånger jag har flugit i luft som är helt turbulensfri, och så helt plötsligt, utan förvarning kastas flygplanet upp och ner.

Om jag räknar med att flyga in i ett område med kraftig turbulens säger jag åt passagerarna att ta på sig säkerhetsbältena samt ha flygvärdinnorna kontrollera att alla är fastspända. När också flygvärdinnorna spänner fast sig kan man räkna med att det kommer bli riktigt "hoppigt".

Om någon verkligen måste föda barn, kan flygvärdinnor förlösa?

Flygvärdinnor är tränade i att ta hand om passagerare i de flesta situationer, och kan ge första hjälpen etc. Det är inte helt ovanligt att bebisar föds ombord och vi brukar då fråga ifall det finns någon läkare eller annan medicinsk personal ombord som kan hjälpa till. (Det gör det nästan alltid).

Från en pilots perspektiv är det viktigt att notera tidpunkt samt flygplanets exakta position när barnet föds. Nu blir det riktigt komplicerat, för i vilket land föds barnet?

Låt säga att en svensk mamma föder ett barn ombord på en AirFrance flight som befinner sig över USA.

Flygplanet är franskt och ombord gäller fransk lag. Vissa länder ger nyfödda rätt till medborgarskap om man befinner sig på deras flygplan. USA, är också så generösa att de beviljar s.k "Flyover Babies", så föder du ett barn flygandes över USA har du rätt att ge barnet amerikanskt medborgarskap. I vissa fall har även det nyfödda barnet fått gratis biljetter resten av livet på bolaget som det föddes på.

Fråga Piloten 2

Fråga Piloten 3

Fråga Piloten 4