Myggmedel för bebisar och små barn

Man får väldigt ofta höra att bebisar inte ska använda myggmedel och det är heltäckande kläder som gäller istället. Det är svårt tycker jag speciellt när man är i ett tropiskt klimat med över 30 grader. Jag själv älskar roll on stift från Mygga men det får inte användas av barn under 12 år (sprayen kan användas från 2 år).

Men det finns två myggmedel som jag använt till bebis och verkligen kan rekommendera.

Johnson´s baby clear lotion Mosquito Protection. Jag älskar den här produkten. Jag vet inte om den går att köpa i Sverige men den går att beställa över nätet såklart och jag brukar bunkra upp ett lager i Thailand. Där finns den på 7/11, i matvarubutiker och på apotek. Det är en genomskinligt gele, deet-free, den luktar inget och svalkar skönt om det är varmt ute.

Noskito. En myggspray som är naturbaserad och giftfri och som kan köpas på de flesta svenska apotek. Fungerar utmärkt på små barn, håller mygg borta och sitter kvar även efter bad.

Två toppentips både om ni ska utomlands med små barn eller till sommarsverige.

Självklart har vi också med myggnät till vagnen, förhoppningsvis finns myggnät ovanför sängen, vi kommer ta med långärmad pyjamas och tunna tights till kvällen till Älva och hoppas vi slipper de värsta betten och den ökända (och otäcka) denguefebern.

IMG_0262.JPG

Att resa med barn - jo jag oroar mig också

Jag är som ni vet en stor förespråkare av att resa med barn. Vi reser så ofta vi kan med våra barn och inte bara för vår skull utan även för deras skull. Här kan du läsa om varför jag tycker du ska resa med barn.

Men hur mycket jag än älskar det så är det betydligt krångligare att resa med små barn än att resa solo eller enbart med vuxet sällskap. Det är blöjor att släpa, ombyte ska packas, väskan fylls av leksaker, russin och klämpåsar istället för pocketböcker, uv kläder och simpuffar tar upp en halv väska och massor av appar ska laddas ned till paddan. Nu när vi har avresa om tio dagar är det vissa saker jag fasar för jo även en van resenär har sina nojor.

Sjukdom. Att något barn (eller vuxen för den delen) vaknar på avresedagen med kräksjuka, vattkoppor eller 40 graders feber. Denna oro bottnar i att jag själv inte kom iväg till Åre och att det där lappen om vattkoppor kom upp på förskolan igår. Jag kastade mig in på första bästa vaccincenter med Älva och hoppas vi har turen på vår sida. Jag nojar även lite över denguefeber och magsjuka på plats.

Icke sömn på flygresan. Vi har aktivt valt nattflyg på grund av att vi ska resa i över 10 timmar med en väldigt aktiv 1,5 åring. Att hon inte kommer till ro på planet, blir övertrött och bjuder på skrikfest är en oro, både för mig men också för att hon ska störa alla andra. Många är väldigt förstående fnär det kommer till små barn och flyg men det finns också en hel del som tycker att flygplan borde barnförbjudas.

Förseningar. Att det där flyget som ska gå på kvällen blir försenat, vi får spendera en natt på en flygplats i Tyskland och flyga dagflyg men just det, väldigt aktiv 1,5 åring.

Borttappat bagage. Självklart överlever man detta och allt finns att köpa på plats men det gör det så mycket krångligare. Och vällingen tror jag att jag packar i handbagaget.

Mygg och sandflugor. Det finns en hel del av denna vara på stränderna och förutom malaria är Aramis allergisk och brukar få myggbett stora som golfbollar som både kliar och varar. Jag har redan nu börjat ge honom allergitabletter efter order av läkare och införskaffat myggmedel som även små barn kan använda. Hoppas det fungerar!

Att jet lag blir hemskt när vi kommer hem. Små barn som vänder på dygnet är väl ok när man ändå är på semester men när man ska hem till jobb och rutiner kan det vara grymt med någon som kör ett vaken pass 3-4 timmar per natt.

Och med detta sagt så ja, det är så himla värt att resa med barn ändå. De ger mig gråa hår och stressutslag men när hela familjen sätter tårna i poolen i Bangkok så är allt detta glömt. Jag längtar efter att visa Älva Thailand, att Aramis som knappt minns att han bott där ska få uppleva det igen. Att gå ut på morgonen och titta på soluppgång i shorts och sand mellan tårna, frossa i färsk frukt till frukost, att visa dem elefanter och apor och att bara umgås hela familjen i en hel månad utan vare sig tvätt, disk, middagsbestyr, overaller eller blöta vantar.

Så nej jag tar inte bara barnen under armen och går, jag oroar mig också. Men längtan och reslusten vinner alltid och väl ute på andra sidan har jag svårt att minnas varför jag oroade mig så mycket.

Barn i Bangkok - barnvänliga tip

Den absolut vanligaste frågan jag får per mail är vad jag rekommenderar barnfamiljer att göra i Bangkok. Finns det något för barn? Bör man stanna till i Bangkok även om man har barn? Vad gör man med små/stora barn i staden?

Istället för att svara på denna fråga en gång i veckan tänkte jag nu skriva ihop en liten miniguide till barn i Bangkok - hoppas ni gillar den. Här finns en ny guide till större barn i Bangkok från 2024.

Det första man bör tänka på är att Bangkok är varmt. Stundtals verkligen hett och barn fixar inte att vara ute alltför länge i parker, lekparker eller marknader. Se till att ha mycket vatten med er och boka ett hotell med pool. Och ja innan vi går vidare, det finns både blöjor och barnmat att köpa i Bangkok.

Att göra för barn i alla åldrar

Lumpini park

Qi gong i soluppgång, aerobics i solnedgång och däremellan picknick, lekparker, små båtar att hyra och varaner som strosar fritt. Lumpini är Bangkoks största park och verkligen värd ett besök.

Sea Life Bangkok Ocean World

Ett jätteakvarium i Siam Paragon med massor av tropiska fiskar och hajar, 5D film och glasbåt. Kostar runt 1000 bath för vuxna och nästa lika mycket för barn.

Robotrestaurang Hajime

Detta är en restaurang där du beställer mat från en Ipad, den serveras av en robot och du grillar den själv - vilket barn älskar inte detta koncept? Det ligger lite off så det är taxi som gäller till Monopoly Park Rama 3. Läs om vårt besök på Hajime här.

Flodtur

Åk flodbåt i solnedgången, njut av Bangkok från vattnet och hur inte en privat båt utan ta en vanlig taxibåt och åk den en längre sträcka. Kostar inte många bath.

Besök ett tempel

För att få en känsla för Thailand, för att se hur fint det är och kanske tända rökelse för någon som inte är med oss längre.

Ligger i Siam Paragon (precis som Ocean World) och är ett måste för barn 5-10 år. Det finns aktiviteter för yngre barn också men för att få ta del av allt ska du nog vara 5 år och äldre. Detta är ett lekland men på en helt ny nivå. Barnen utför jobb till exempel på flygplatsen, på bensinstationen, som sushikock eller brandman, tjänar pengar och använder de pengarna för att köpa nya upplevelser i leklandet.

Swensens

Underbart glasställe med god glass och en fantastisk chokladfondue där du doppar färsk frukt i ljuvlig smält choklad. Finns på massor av ställen i stan.

Imaginia Playland

Ett lekland från 1-15 år där barnen lär sig genom lek. 19 olika zoner, verkligen hur stort som helst, indelat efter kategorier som konst, musik, teknik, fysik och litteratur. Det finns inte ett barn som inte älskar detta! Läs mer om stället här. Det ligger mitt i Emporium Shopping Mall och skytrain stationen Phrom Phong har direktingång.

Siam Water Park

Detta ligger ca 40 minuter från själva staden Bangkok men har du en dag över är detta en dröm för barn. Vattenland från bebispool till rejäla rutschkanor för större barn, karuseller och som ett stort sommarland. Det kostar runt 1000 bath i inträde men då ingår allt och du kan lätt spendera en hel dag här.

Fjärilspark och museum

Bangkok Butterfly Garden ligger vid Chatuchak market och är ett fjärilshus med små vattenfall, växthus och du får följa en fjärils utveckling samt se massor av fjärilar. Här hittar du också Children's Discovery Museum som är perfekt att ta med barnen till.

 Lekpark

Precis utanför Emporium köpcentrum finns en liten lekpark som är perfekt för yngre barn. Den ligger i en park där det också finns ett utegym, grönområden och promenadstråk. Gå av vid Phrom Phong.

Skybar

Att se staden från ovan är ett måste och gärna i solnedgång. Ta med era barn (om de gamla nog att sitta still) upp på en takbar högt över havet. Här hittar du Bangkoks bästa takbarer.

Jag hoppas du nu fått roliga ideer inför ditt besök i Bangkok med barn och jag tycker verkligen inte man ska undvika staden som aldrig sover för här finns verkligen något för alla. Läs gärna min guide till Bangkok.

Vad är värt att betala extra för när jag reser?

Jag tycker det är så väldigt intressant det här med frågan; hur har du råd att resa så mycket? Speciellt från folk som tar familjen på chartersemester i juli eller december och kör ännu en resa på höst- eller påsklovet.

Jag reser ofta utan familjen, vi reser i stort sett aldrig på skollov, aldrig charter och jag spenderar timmar och timmar på att hitta prisvärda och bra lösningar och väljer bort dyra länder. Jag skulle nog säga att vi reser mer än många men lägger inte mer pengar på resande än en vanlig svensk barnfamilj.

Alla lägger vi pengar på olika saker beroende på vad vi tycker är viktigt för oss. När jag bokar våra resor finns det vissa saker jag tycker är värt att betala lite extra för och andra saker bortprioriteras.

Vad är då värt extra för just mig och min familj?

Flygtider. Det är värt lite extra att slippa gå upp mitt i natten för att flyget lyfter 06. Eller att landa vid midnatt på Arlanda och man ska upp och jobba dagen efter. Det är värt lite extra att resa direkt och slippa ett par byten.

Reser jag med små barn är det så värt att betala extra för kvälls/nattflyg om alternativet är att sysselsätta en 1-åring i 11 timmar med spring i benen och som är helt ointresserad av film, appar och böcker. 

Hotell. Jag älskar hotell. Jag lägger gärna lite pengar på läge, bättre rum, närmare havet och mer lyxkänsla. Jag vill ha fluffiga täcken, gudomlig frukost och semesterkänsla - det kan förstöra mycket av resan om hotellet är smutsigt, frukosten består av halvfabrikat, servicen är obefintlig och det är en mil till närmaste restaurang eller butik.

Men vad är inte värt extra?

Businessclass. Det är ju oftast dubbelt så dyrt att åka business och nej det skulle jag nog aldrig slösa min egna pengar på. Blir jag uppgraderar jublar jag såklart men det händer tyvärr inte allt för ofta.

Restauranger. Jag tycker mat är viktigt när jag reser men jag äter hellre gatumat än på lyxkrog. Speciellt när jag reser med barn så lägger jag inga extra pengar på restaurangbesök när sällskapet ändå tycker bäst om köttbullar. Åker jag med tjejkompisar äter och dricker vi gärna gott men det kan man ju göra utan att besöka restauranger med kända stjärnor. Jag tycker överlag att de flesta restauranger i Stockholm är för dyra, de levererar helt enkelt inte för priset man betalar.

Ibland slår en picknick vid havet vilken gourmetkrog som helst.

Shopping. Jag shoppar väldigt sällan på mina resor, jag skulle aldrig lägga pengar på att bo nära shopping eller shoppa utomlands för sakens skull. Jag köper varken souvenirer, märkeskopior eller kläder utomlands.

Charterkonceptet. Det är såklart bekvämt att någon redan satt ihop en resa till dig, att din buss väntar när du anländer, att flyget går direkt och det finns underhållning på plats. Självklart kostar denna paketering ganska så mycket extra än om du bokar allt själv. Och jag som gillar att boka själv, inte vill vara för länge på samma ställe, som älskar att hitta små pärlor till ställen och vill kunna vara flexibel under resans gång jag ser ingen anledning att betala extra för detta.

Skulle det kosta samma lika så skulle jag säkerligen överväga det när jag reser med mina barn men just nu känns det hutlöst dyrt året om.

Vad tycker du är värt att betala extra för när du reser?

Att resa till Prag med barn - 8 tips

Jag är verkligen glad att det blev just till Prag jag tog med Aramis till de där dagarna i augusti. Jag hade några olika alternativ för weekendresa men Prag visade sig vara en fullträff - bra hotell, trevliga priser och väldigt barnvänligt.

Barnvänliga tips till Prag

 

Åk båt på floden

Det finns hur många båtar som helst att välja på och lika många olika kryssningar. Middagskryssning, båttur i solnedgång, musikkryssning, jazzbåt, guidade turer och så vidare och de är alla mellan 1-4 timmar långa. Vi valde att åka en guidad båttur som tog en timme, vi åkte under Karlsbron, fick veta mer om alla byggnader vi såg och det var precis lagom för en 6-åring. På båten serverades dryck och du kunde sitta både inne och utomhus. Eftersom vi hade Prague kort tog vi båten de samarbetade med - men som sagt det finns en uppsjö och de flesta avgår flera gånger per dag.

 

Gamla stan och Karlsbron

När jag reser med Aramis brukar jag varva saker han vill göra med saker som jag tycker vi ska göra. För en del saker tycker jag verkligen man bör ha sett om man är i Prag och hit hur såklart Karlsbron. Vi var här i solnedgång och det fanns massor att titta på; båtar, målare, gatumusikanter, och folk, folk, folk. Innan vi gick dit hade jag och läst en berättelse om bron så han faktiskt hade lite koll vad som hänt här innan det blev ett turistmecka.

Vi var också på torget i Gamla stan där det blåstes såpbubblor på kvällarna som barnen jagade. Det är också här den astronomiska klockan finns, den som visar solen, månen och himlavalvets rörelse. Den har också en kalender och en uppvisning av små figurer som visar apostlarnas vandring som visas en gång i timmen. Kul att ha sett men inget jag skulle stå och vänta på - så spektakulärt är det inte.

 

Petrinkullen med bergsbanan

Petrinkullen är ett fantastiskt ställe både för barn och vuxna med en hiskelig utsikt. Rosenträdgård, lilla Eiffeltornet, spegellabyrint, klätterträd, glass och en bergsbana upp. Läs mer om vårt besök till Petrinkullen här.

 

Tågrestaurangen Vytopna

Vytopna finns på ett par olika platser i Prag och barn älskar det - kanske vuxna också?! Konceptet är tåg och en modelljärnväg är uppbyggd runt hela restaurangen så barn kan titta på tågen som susar förbi medan de väntar på maten. Det är också tågen som levererar din dryck till bordet.

Aramis älskade det givetvis - jag tycker att maten kunde vara bättre. Men jag insåg att det är nog inte för maten man går dit utan för upplevelsen.

 

Legomuseum / Brickmuseum

Det här lilla museet på Narodni 362 är en guldgruva om du gillar lego eller om du haft lego som barn. De har så mycket lego uppbyggt, från 60-talet och framåt, de har byggt upp många stora monument från Prag helt i Lego och Aramis var i sjunde himlen. 

Lego, lego lego. En del interaktion, några bygghörnor, givetvis en legobutik men framförallt alla gamla modeller uppbyggda och jag kunde peka ut hur legot såg ut när jag var liten. 

 

Pizza Nuova

Pizza Nouva är ett pizzaställe med ljuvliga pizzor, grym olivolja, uteservering, lekrum, ballonger och barnvänlig meny.

 

Hamleys

Att hänga i leksaksaffär när man reser är väl sådär men ibland så fyller det sin funktion och Hamleys i Prag är något utöver det vanliga. Nyöppnat och extra allt. Karusell, prova på allt du ser, rutschkana från våning två till ett, tv-spel, legoracing, nallebjörnsfabrik och en massa annat. När barnet är trött på att gå och det regnar då är detta en skänk från ovan. 

Sightseeing tåg

Det här lilla tåget går från torget i Gamla Stan, över broar, upp till slottet, runt halva stan och är perfekt för barn som inte orkar gå i alla backar. Det är bitvis väldigt skumpigt och 1,5 timme är ganska lång tid men Aramis gillade det. Du får se väldigt mycket och det kostar inte många kronor. 

Som ni ser finns det massor att göra i Prag med barn. Besöket på Kiddum var också en riktigt hit och jag har fått många mail av läsare som läst mitt inlägg om Kiddum och Legocamp och är eld och lågor - så roligt att få inspirera er!

Smygstart på minisemester

Idag kommer de här två personerna hem och jag vet iallafall en som längtar efter sitt rum och sina saker efter en månad på resande fot. Han kommer dock inte få vara hemma särskilt länge för redan framåt eftermiddag tar jag och jag tåget till Arlanda för att spendera natten där och hoppa på ett väldigt tidigt flyg imorgon bitti. Alternativen var att sova på Arlanda, gå upp tidigt, äta frukost och checka in eller väcka honom för 04 imorgon bitti för taxi till Arlanda och då var valet ganska lätt.

Planet lyfter redan innan 07 imorgon så vi har hela dagen i Prag- det utlovas 27 grader och sol så vi får hålla oss i skuggan. Jag letade väldigt länge efter hotell med utomhuspool i Prag men det var verkligen jättesvårt att hitta men nu har vi iallafall inomhuspool och spa där vi ska bo.

Så nu när Älva däckat i sängen efter rekordtidig morgon ska jag ägna mig åt att packa vår väska. Det här att resa med barn över 4 år är ju verkligen hur lätt som helst. De bär sin egen packning, man behöver varken tänka på mat, blöjor eller vagn, de ska ha med sig lite rena kläder, plåster kan vara bra och en tidning eller Ipad så är man hemma. En påse godis och frukt kan vara bra, en kortlek och hörlurar - jag har liksom glömt hur lätt det är att inte resa med bebis.

Att få en resa i 6-års present

För någon vecka sedan blev han 6 år, Aramis. Tänk ändå vad tiden går - från mörkhårigt knytte till lång och ståtlig 6-åring som är redo för förskoleklass.

Och bland cyklar, lego och vattenballonger fick han också en alldeles egen present bara av mig. I början av augusti ska han och jag åka på en tre dagars resa - helt själva.

Nämligen till Prag. I tre dagar ska han och jag hänga och göra det han vill göra (och lite sånt jag bestämmer att vi ska göra). På hans lista står hotell med pool, legomuseum och åka båt. På min lista står bra hotell, takbar, gå över den kända bron och bara hänga han och jag.

Har ni tips om Prag - både för barn och vuxna tas det gärna emot. Och detta med att ge resa i present det tror jag på; anar till och med en tradition.

Legoland - transport, boende, mat och annat viktigt

Här kommer en liten mini-guide inför ett besök på Legoland- vad bör du tänka på, hur många dagar behövs, var ska man bo och hur tar man sig dit och hem.

När?

Bäst tid att åka är utan tvekan en vardag mitt i veckan när det inte är skollov eller helgdag. Vi var där onsdag-torsdag i maj vilket var toppen på alla plan. Inga köer alls, strålande sol, inga problem att få rum på hotellet och billiga flygbiljetter. Det enda jag kan komma på som skulle vara negativt är att det lilla vattenlandet som finns på Legoland inte var öppet men Aramis är ändå totalt ointresserad av sådant.

Hur många dagar behöver man?

För Legoland skulle jag säga att man behöver två dagar speciellt om det är högsäsong och köer. Är det inga köer kan man kanske bränna av det på en dag men inte om barnet är legointresserad och verkligen vill hinna med allt som stället erbjuder.

Hur tar man sig dit?

Vi flög Arlanda - Billund, det tar 1,5 timme och när du väl landar i Billund går det shuttlebus direkt till Legoland och Lalandia. För oss som bara gjorde denna resa för Legoland passar flyg perfekt men vill man kombinera Legoland med sommarsemester, Danmark och Skåne så är nog bil och båt att föredra.

Boende?

Det finns en uppsjö av boende kring Legoland och Lalandia. Vi bodde på Hotel Legoland inne på själva Legoland då vi bara var där en natt, vi ville ha det så smidigt som möjligt samt gå all in när det gäller lego. Aramis leker nästan enbart med lego och för att ge han den totala upplevelsen och något som är bättre än själva julafton valde vi hotell med ninjagorum - enligt koncept once in a lifetime. Hotel Legoland blir väldigt snabbt fullt så vill man ha ett rum här bör man vara ute i mycket god tid.

Här kan du fylla i dina datum och se alla boenden runt Legoland som är lediga just då.

Mat?

På Legoland finns många snabbmatsrestauranger; mexikanskt, pizza, pasta, korv, hamburgare - ja det vanliga. Vill man äta lite mer hälsosamt är Hotel Legolands lunch och middagsbuffé fantastisk. Kanske lite dyrare men med mycket sallader, kött, fisk och dessutom mjukglassmaskin. Legoland ligger lite ödsligt och det finns inte direkt massor av restauranger runt omkring. Inte heller finns det matbutiker så du kan göra egen matsäck - kanske inne i Billund men dit var vi aldrig. Har man bil kanske det finns butiker att åka till men flyger man som vi så är det inte mycket att välja på.

 Lalandia

Kombinera med Lalandia?

10 minuters promenad från Legoland ligger Lalandia. Jag var in dit för att fixa ett par nya skor när Aramis fått skavsår av sina och knappt kunde gå. Lalandia är väldigt  ocharmigt och kanske ett paradis för barn men nej jag fick ingen bra känsla. Plastigt (se bild ovan där de byggt upp någon form av Italien inomhus) och konstgjort med bowling, minigolf, ett enormt vattenland samt små butiker och spelarkad. Vi valde bort det helt då vi bara hade två dagar och Aramis inte var intresserad.

Vad kostar det?

Det är inte billigt. Men å andra sidan vilket sommarland är det? Vi betalade 3000 tur och retur för flyg för tre personer och då kom vi över väldigt billiga flygbiljetter. Ett rum på legohotellet för en familj kostar runt 3000 kr med frukost och då ingår också inträde till Legoland i två dagar.

Maten inne på Legoland kostar som mat på nöjesfält brukar göra; exempelvis korv och bröd + dricka för 50 kr, pizzabuffé för 125 kr. Vad man dock bör komma ihåg, och som vi inte gjorde, ha koll på den danska kronan. Den var betydligt dyrare än vad vi räknade på under vår vistelse, Danmark är det nya Norge.

Är det värt det?

Ja, ja och ja. Har du som jag ett barn som bara leker med lego, som har koll på varenda karaktär och legobygge som finns att köpa, som läser sönder legokatalogen så finns det inget som uppskattas så mycket som denna resa. Han skulle gladeligen byta bort vår månad i Vietnam eller en vecka i Grekland mot två dagar på Legoland. Att få se hela han stråla av lycka, att stå i en halvtimme och titta på en Star Wars modell av lego, att sova under Sinsin Wus hatt - ja det är så värt det. Ofta reser vi på våra villkor men detta var hans resa från början till slut, Legoland är något vi gör en gång och ja det var värt varenda krona.

Se alla mina bilder från våra dagar på Legoland här.

Resevagn eller bärsele?

Frågan om man ska släpa resevagn till andra sidan jorden eller om bärsele räcker får jag ofta. Och jag har inget solklart svar mer än att det beror på barnet. I vårt fall skulle jag säga bärselen Ergo i 9 fall av 10. Iallafall till barn mellan 4 månader till 1,5 år.

Med vagn på Sukhumvit, Bangkok

När vi bodde med Aramis i Thailand var han drygt ett år,  vi hade vagn med oss, vi använde den sparsamt i Bangkok och inte en enda gång på öarna. Bangkok består av trottoarer med hål eller träd i, de är inte gjorda för promenader och bärsele var betydligt lättare. Det är trappor i massor upp till skytrain, hissar finns inte på samma sätt som i Stockholm och i de större köpcentren finns vagnar att låna.

Med ergo i Bangkok

Öarna vi besökte bestod mest av sand och en nättare vagn går inte att rulla på en sandstrand och då faller ju ideén. Att ta sig till öarna gör man via båt och släpa vagn på och av motorbåtar kändes inte aktuellt. Sedan sov Aramis inomhus på hotellrummet på dagarna där det fanns ac och han samtidigt kunde få lite svalka.

Men vänta nu säger ni kanske, han kan väl sova i den på kvällen när föräldrarna njuter av drinkar och kollar på eldshow? Har aldrig hänt och kommer säkerligen inte hända med våra barn. Aramis var alldeles för nyfiken och ville vara med, vem vill ligga och sova i vagn när det händer hundra saker runt om? Han behövde ett relativt mörkt och tyst sovrum för att kunna slappna av (till skillnad mot idag då han somnar sittandes på flygplatser, båtar eller var han nu befinner sig).

Med Älva gäller samma sak, hon somnar inte för kvällen i vagn när det är full action runt om. När vi reste till Grekland med henne och hon bara var två månader använde vi faktiskt vagnen en hel del men det var ju för att hon var så liten. Hon sov där på dagarna (ibland, men mest på mig i en solstol) och hon låg i vagn när vi åt frukost och lunch. När vi åt middag ville hon mest vara med och sitta i knät och sedan höll hon sig vaken tills det var dags för Aramis att sova. Aramis är ju en ganska så kvällstrött person så även när vi är ute och reser är han sällan vaken längre än till 20.30 och vaknar mellan 06-07 på morgonen. När en reser med barn tycker jag man gör det på barnens villkor så vi tvingar inte honom att vara vaken längre för att vi vuxna inte vill hänga på rummet utan han får sova och vi hänger på balkongen/terrassen/kollar på film. Hon hängde i Babybjörn under hela resan, det vill säga på flygplatsen, i planet och på bussen.

 Älva i Grekland

När vi nu reste till Hong Kong och Vietnam med Älva som var 6 månader kunde vi i princip ha lämnat vagnen hemma. Att stuva in och ut resevagn i taxi, att släpa in den på restauranger och försöka vagna ett barn som verkligen inte kommer till ro i framåtvänd vagn tar mer energi än vad det ger. I ergon somnade hon direkt, den tar ingen plats och blev det för mycket intryck fällde vi upp den lilla huvan och hon fick lugn och ro. Jag tror vi använde vagnen två gånger - en gång i Hoi An innan vi insåg att det bara var jobbigt och en gång vid poolen när hon till slut somnade i den. Vid 6 månader var hon tillräckligt stor för att inte nöja sig med vagn, ville mycket hellre sitta med vid bordet och att få ro att somna för natten i vagn - nej. Trafiken i Vietnam är ju också galen; den består till 90% av motorcyklar som tutar varje gång de ska svänga, stanna, väja eller bara berätta att här kommer jag.

I Hong Kong trodde vi att vi skulle använda vagn mer men nej även där var ergo att föredra. Hong Kong har mycket backar, vi åkte mycket buss, båt och spårvagn (där vagn knappt får plats) och trottoarerna är liksom inte gjorda för promenad. Den enda sträckan där vagn faktisk fungerar är väl vid Avenue of Stars och där var vi inte ens denna gång.

 Med ergo i Hong Kong

Aramis slutade använda vagn helt när han fyllde 3 år, både på vårt och hans initiativ. Han ville inte åka vagn längre och vi tyckte han kunde gå själv. Sommaren när han skulle fylla 3 år hade vi med resevagn till Grekland och då använde vi den faktiskt varje dag när han sov vid poolen, det är nog enda gången vi släpat med vagn till honom och använt den. Annars såg det mest ut som på bilden nedan, vi släpade vagn men han ville gå själv.

Aramis, Micke och en vagn på Skiathos

Så jag har ingen solklart svar på frågan, bäst är väl om man har plats och ork att ta med båda men i vårt fall ångrar jag att vi släpat vagn. De flesta resmål vi älskar och åker till (mycket Asien, lite USA) är inte vagnvänliga och bärsele passar bättre. Har man två barn som sitter i vagn blir läget så klart annorlunda. Ett tips är väl att försöka söva barn i resevagn hemma en kväll i stan och se hur det går - går det bra där lär det gå bra på en strand också. Men har ni som vi barn som vill vara med och inte kan koppla av - hoppa vagn och få minimalt med packning.

3 barnvänliga restauranger i Hoi An, Vietnam

Det kan vara svårt att hitta barnvänliga ställen i Hoi An, de flesta är mest stolar på gatan eller finare ställen med vita dukar. Men här kommer tre utav våra favoriter som vi besökte flera gånger under vår tid i staden.

Baksidan hos Dingo Deli

Dingo Deli

Dingo Deli drivs av en familj från Kanada och Australien. De har bott i Hoi An sedan 2010, är extremt service minded och här finns allt en barnfamilj behöver. Hela baksidan är en stor lekplats med studsmattor och trädkojor, de har barnstolar från IKEA, en pysselhörna och en leksakslåda. På söndagar anordnas verkstad för barnen och detta är verkligen en träffpunkt för expats i Hoi An. De serverar god västerländsk mat, massor av goda efterrätter och de har till och med mandelmjölk.

Adress: 277 Cua Dai Road, Hoi An

V Cream - ett glassmecka

V Cream

Ett lokalt glasscafé som drivs av en underbar äldre dam som gör all glass själv. Hon har fantastiska smaker som durian, sötpotatis och grönt te blandat med mer traditionella smaker som banan, choklad, nötter och passionsfrukt. Hon pratar knappt ett ord engelska men det går utmärkt att få det man vill ha ändå och det är verkligen jättebilligt.

Adress: 333 Cua Dai Road, Hoi An

Aramis åt jordgubb- och apelsinglass hos V Cream.

Limejuice och mango/avocado/tomatsallad hos Circle.

Circle

En underbar restaurang som drivs av en kille från Chicago. Allt på menyn är gott, ägaren är otroligt trevlig och det finns massor av bräd- och kortspel att roa sig med medan man väntar på maten. De serverar både västerländsk och vietnamesisk mat och några utav mina favoriter är mango/avocado/tomatsallad med nötter, hang over noodles (vietnamesiska nudlar med extra allt, toppas med ett stekt ägg), hans hemmagjorda hamburgare med avocado eller jordnötssmör (ja du läste rätt och gott var det) och rostad baguette med pulled pork. 

Adress: 317 Cua Dai Road, Hoi An