Att besöka Khao Sok i Thailand

Khao Sok är en nationalpark i Thailand som består av regnskog, vita kalkstensklippor, grottor och en smaragdgrön sjö.

khaosok_nationalpark.jpg

Nationalparken är inte alls gammal och det var i början av 80-talet som de stängde av floden Pasaeng för att göra denna sjö. Detta gjorde först och främst för att garantera att södra Thailand skulle ha el men nu är denna sjö en utav Thailands turistmagneter. När sjön bildades gjorde en stor insats för att inte alla djur som levde här skulle försvinna, tyvärr gick det inte som planerat och många arter dog av stress och massor av fiskar försvann då de inte klarade av ett liv i sjövatten. Jag trodde länge att den här nationalparken var ett naturfenomen men så är det alltså inte, älskar att jag lär mig mer om Thailand för varje resa!

batenvanster.jpg

Hur tar man sig till Khao Sok?

Khao Sok ligger drygt 2 timmar från Khao Lak och det lättaste är att be ditt hotell eller de som arrangerar utflykter att boka in dig på en tur. Från Krabi tar dit ca 3 timmar till Khao Sok och från Suran Thani 2,5 timme. Jag tog en endagstur vilket betyder att jag anlände nationalparken vid 10:30 och åkte hem igen vid 17:00. Du kan också övernatta i parken och det är något jag drömmer om, tänk att paddla ut här i soluppgång!

khaosok.jpg
nature_thai.jpg
catrine.jpg

Utflykt till Khao Sok

Under min tur anlände vi nationalparken på förmiddagen och hoppade direkt i en longtailbåt. Båten körde i ca en timme i det mest magiska landskap jag någonsin sett. Ni ser ju själva på bilderna - det är så man nyper sig i armen och tänker finns dessa platser?

Vi stannade vid trähus för lunch och bad, i en miljö som fick mig att tänka mer på Como-sjön än Thailand. Du kan bo över i dessa hus i en eller flera nätter.

hyddor.jpg
balans.jpg

Efter lunch kunde man välja om man ville göra en lättare vandring och besöka en grotta men jag valde att åka mer båt, titta på de otroliga klipporna och bada. Det finns platser du kan bada fritt men du får inte bada överallt då visa delar klassas som färdvägar för båtar. Det går endast att åka longtailbåt på sjön, bara en man får åka speedboat och det är tydligen The Big Boss.

longtail_khaosok.jpg
baten.jpg
jagkhaosok.jpg
khaosokbaten.jpg
khaosokswim.jpg
utflyktthailand.jpg

Är Khao Sok värt ett besök?

Skojar du? Ja vissa kanske tycker att det är långt att åka men när du väl kommer hit är det värt varenda minut. Detta ställe kan inte mätas med något annat, det är inte trångt av turister, det är ett minne för livet så ja har du chansen besök Khao Sok! Simma i detta spektakulära vatten, se klippformation resa sig på båda sidor om dig, upptäck grottor, mata fiskar och se något av det vackraste med hela Thailand.

khaosok_nationalpark.jpg

En guide till Koh Kho Khao

Den lilla ön Koh Kho Khao ligger väldigt nära Khao Lak och är enligt mig ett paradis, så lugnt och fridfullt. Här är det absolut stillhet som gäller, du läser böcker, lyssnar på vågorna och laddar batterierna. Du kan åka hit en dagstur från Khao lak eller bo kvar. Denna paradisö blev helt bortspolad av tsunamin och det har tagit tid att bygga upp allt igen. Det finns ett par affärer, några restauranger men i stort sett är det en väldigt öde ö.

Hur tar man sig till Koh Kho Khao?

Befinner du dig i Khao Lak tar du dig upp till hamnen Baan Nam Kem, norr om Khao Lak,. Väl där går du till den vita byggnaden och berättar vart du vill åka. De kommer att visa dig vilken longtailbåt det är som går över till Koh Kho Khao och båten åker när den är full. Båtturen kostar 30-40 bath per person. Väl framme på ön väntar taxibilar som kör dig dit du vill åka.

khaolak_boat.jpg
båttill kokhokhao.jpg
kokhokhao_longtail.jpg
longtailkhaolak.jpg

 

Boende på Koh Kho Khao

Hapla Beach Cottages

Ligger precis vid öns finaste strand. Enkla bungalows i olika varianter, det finsn bara 8 stycken och de kostar runt 400 kronor/natten. Bra restaurang, hängmattor och en riktig paradiskänsla.

haplabeach.jpg

Ocean Breeze

Relativt dyrt boende med pool precis vid stranden. De har både lägenheter och bungalows med flera rum, det finns ett spa och läget är väldigt lugnt. Ligger strax söder om Hapla Beach och ett rum kostar runt 1200 kronor/natt. Jag tycker kanske inte det är värt pengarna men somliga gillar det.

Paradis villa

Detta ställe ligger lite mer söderut än Hapla och Ocean Breeze. Bungalows på stranden, det finns pool, du har stranden för dig själv och här råder total avkoppling. Kostar runt 900 kronor per natt och de har också veckopris. Svenskägt.

C&N Resort

Toppenläge, bungalows på stranden och det finns både pool och bubbelpool. Familjerum, sviter och även familjesvit med egen pool mot stranden Det ligger söder om Paradis villa och det finns ett par restauranger relativt nära. Pris mellan 600-1000 kronor/natt förutom familjesviten med jaccuzzi som kostar betydligt mer.

cn.jpg

 

Restauranger på Koh Kho Khao

Mamas

Vilket ställe! Mama själv står för maten tillsammans med sin dotter. Varje morgon tar dotterns man mopeden in till Takua Pas stora marknad köper alla råvaror och sen utför de magi. Maten är sanslöst bra, utsikt galet vacker och de kommer göra allt för att ditt besök ska bli så bra som möjligt. Bakom huset matar de stora varaner med räkskal.

mamas_rest.jpg
beach_mamas.jpg
jordnotter.jpg
mamas_kitchen.jpg
mamas_kokhokhao.jpg
mamas_mama.jpg
varan.jpg

Lazy House

Svenskägd restaurang med underbar utsikt och god mat.

 

Kho Kho Khaos bästa stränder

Jag tycker utan tvekan att Hapla Beach är den finaste stranden. Här kan du promenera länge utan att möta en enda person. ALla bilder här nedan är från denna strand. Men stranden sträcker sig längs med hela ön och alla stränder utanför hotellen är fantastiska.

haplabeach_khaolak.jpg
haplabeach_thailand.jpg
strand_kokhokhao.jpg
khokhokhao.jpg

En del av paradiset, så nära Khao Lak men ändå så långt ifrån.

Resa till Thailand på sommaren

Är Thailand ett resmål som du endast kan besöka under vinterhalvåret? Självklart inte.

Hur är vädret på sommaren i Thailand?

Väldigt varierande skulle jag säga. Det är regnperiod men det betyder inte regn från morgon till kväll utan regnskurar från och till. Vid kusten blåser det oftast bort snabbare än i städerna. Mest solsäkert under svensk sommar är Koh Samui-sidan.

thai1.jpg

Fördelar med Thailand på sommaren

Det finns faktiskt många fördelar med att resa till Thailand på sommaren. Det är billigare, stränderna är näst intill tomma och du kan hitta riktigt lyxiga hotell till halva priset. Även om det regnar så blir det ju aldrig kallt i Thailand så är du bara inställd på att inte ha sol från en klarblå himmel varje dag kommer du ha en riktigt härlig resa!

Jag har varit med om strålande sol i juni i Phuket och även en vecka grått väder på Koh Samet i samma månad så det är väldigt svårt att säga. Det händer ju också att det regnar i nästan en vecka i Krabi i november, det är svårt att förutspå väder! Men oftast skiner solen på morgonen, framåt dagen drar regnskurar in och sedan blåser de bort igen och det blir åter sol. Läs här om Thailands årstider och Thailands regnperiod.

thaisun.jpg

Bilder från Khao Lak

För någon vecka sedan tillbringade jag en vecka i paradiset Thailand. Närmare bestämt Khao Lak denna gång och här kommer en bildbomb från detta underbara ställe.

gungahav.jpg
fisk.jpg
fisken.jpg
grönasaker.jpg
gungasol.jpg
ibaten.jpg
intempel.jpg
khaolak.jpg
khaosok.jpg
maten.jpg
khaosok2.jpg
munkbat.jpg
pah.jpg
passion.jpg
robin.jpg
rock.jpg
snork.jpg
solnedg.jpg
tempelskog.jpg
tempeltrapp.jpg
tradsten.jpg

När firas Songkran och varför?

Songkran är Thailands nyår och firas alltid 13-15e april. Beroende på hur dagarna ligger i veckan firas det oftast i 4-5 dagar med en helg. Thailändarna firar att det heta perioden är slut och att regnperioden äntligen startar (iallafall i södra Thailand). Överallt häller och sprutar de vatten på varandra för att börja det nya året rent. De smetar också in vita färg i ansiktet som ska bringa lycka in i det nya året.

water-fight-989540_1280.jpg

Songkran firas över hela Thailand men vill du gå all in är det Chiang Mai som gäller. Vattenpistol, hink, vattenslang eller påsar - allt är i tillåtet i detta enorma vattenkrig. Det kastas vatten från fönster, bilflak, mopeder, broar, trottoarer och det finns inte en chans att du förblir torr. De flesta thailändare är lediga över Songkran och lämnar Bangkok och turistställena för att åka hem till familjen. Många butiker stänger ned över nyår så det kan vara bra att inte planera att shoppa loss just över dessa datum.

Jag har firat Songkran i Chiang Mai, Bangkok, Koh Samet och Laos. På Koh Samet märkte man va det minst på grund av att vi mest var på stranden men på de andra ställena var det fullt ös dagen lång. Vi blev genomblöta, deltog i festligheterna men det var inte lika roligt de gångerna du skulle försöka ta dig till jobbet i vit skjorta och några hade tjuvstartat firandet ett par dagar innan.

Har du chansen att uppleva denna fest - ta den! Det är ett minne för livet!

Från Krabi till Khao Lak

Ska man till Khao Lak flyger man oftast till Phuket och tar taxi därifrån, en resa som tar drygt en timme. Men nu när jag senast var i Khao Lak flög jag faktiskt till Krabi då alla plan till Phuket var fulla.

palmer.jpg

Vi hade förbokat taxi med vårt hotell och blev upphämtade i Krabi och skjutasde direkt till hotellet i Khao Lak, en resa som tog 2,5 timme. Vägen var väldigt vacker med kalkstensklippor, gröna berg och väldigt mycket palmer. Vi stannade en gång vid en typisk thailändsk rastplats där det fanns 7/11, ett café, färsk frukt, bra toaletter och vi fick sträcka på benen.

En minibuss mellan Krabi och Khao Lak kostar runt 3500 bath och då får det plats 6 personer i bussen. Det finns en uppsjö av taxibolag som erbjuder denna tur men vill du ha bilbarnstol bör du kolla upp lite extra. Vi bokade genom hotellet och då var bilstol inget problem men alla erbjuder inte denna service.

Många tror att flyger du till Krabi väljer du Koh Lanta och flyger du till Phuket åker du vidare till Khao Lak men så behöver det intealls vara. Jag tycker inte man ska känna begränsning till vilken flygplats du hamnar på för det är lätt att ta sig från en sida till en annan och det är roligt att byta miljö. Jag tyckte inte alls det var något problem att flyga från Krabi men bo i Khao Lak.

Jag ska till Thailand

Vad passar bättre denna fruktansvärt regniga tisdag än att tänka på lördag? Då åker jag nämligen tillbaka till mitt älskade Thailand. Tyvärr är det inget semesterresa utan jobb från morgon till kväll men vad gör det? Jag får jobba i 32 graders värme, äta pad thai, se världens finaste solnedgångar och låta kroppen tina upp! 

thai22.jpg
fiskar2.jpg
thailand1.jpg

Ni vet den här känslan av hemma, att åka dit man har sitt hjärta och att få göra det nu när Stockholm är som värst. Jag är så tacksam!  Det blir tyvärr inte Bangkok denna gång utan Krabi, Phuket, Khao Lak och små öar och utflykter.

En vecka blir jag borta, när jag kommer hem är det nästan påsk och sen måste väl denna vedervärdiga vinter ta slut?

Vad du inte ska göra i Bangkok

5 platser.jpg

Jag älskar Bangkok. Det är min plats i världen som jag vill besöka minst en gång per år. Men precis som i alla stora städer finns det områden som är mindre trevliga. För att få den bästa upplevelsen av Bangkok får du nu har några tips på vägen.

Undvik detta i Bangkok

 

Sukhumvit soi 4, Nana området samt Soi Cowboy vid Asok

Här samlas Bangkoks baksida. Unga flickor tvingas sälja sin kroppar och västerländska män tittar gärna på och hjälper till. Detta är ingen turistattraktion, detta är tragik.

Patpong, Silom

Samma som ovan fast nästan ännu värre. Har har jag sett små thailändska barn jobba på kvällarna, överförfriskade turister vägrar förstå hur illa det står till och detta är inget man behöver se.

Khao san road

Det är såklart man kan hänga på Khao san road men har du få dagar i Bangkok skulle jag inte slösa tid på detta. En backpackergata där du kan köpa billig öl, bananpannkakor och se fler ryggsäckar och dreadlocks än i hela Bangkok totalt. Ligger en bit utanför centrala staden och visar inte det riktiga Bangkok. Alls.

tuktuk-1643802_1280.jpg

Att åka taxi på fel tid

Att åka taxi i Bangkok är billigt och är man från Sverige tycker man taxi är en lyx. Men just vid 08-09.30 på morgonen och 16.30-19 står trafiken nästan helt still och det går snabbare att gå än att åka taxi. Likaså när det kommer en rejäl regnskur och alla väljer bil/taxi istället för att gå, då proppar vägarna igen helt och trafiken rör sig inte. Välj istället skytrain, tunnelbana eller motorcykeltaxi om du ska en kortare sträcka.

bangkok-1990263_1280.jpg

Skrädderi du inte vet något om

Det finns en skräddare i varje hörn i Bangkok. Många är bra men många kan inte ens tråckla i en knapp. Jag har hört hundratals berättelser om folk som betalt kläder i förskott men aldrig fått sin kostym/klänning/byxor/skjorta. Visst finns det bra skräddare i staden men läs på lite innan, fråga runt och gå inte in på måfå.

Bubblare på denna lista

Juvelbutiker, Chatuchak en lördag eftermiddag under hot season, att åka tuk tuk och att stå utanför Wat Po och diskutera med inkastare hurvida templet är stängt idag, "men deras systers butik lite längre ned på gatan är öppen"! Du måste alltid gå igenom presentbutiken i slutet av varje turistattraktion - vad du än gör stanna inte!

temple-1179827_1280.jpg

Här kan du läsa om 100 saker att göra i Bangkok - saker som är mycket härligare än ovanstående.

Shopping i Bangkok

Många förknippar Bangkok med shopping. För mig är det så mycket mer som ni säkert vet om ni läser denna blogg regelbundet.  Läs mina 100 saker att göra i Bangkok här till exempel. Eller vad man kan göra med barn i Bangkok. Men såklart finns det grym shopping i Bangkok också. Här kommer en guide till Bangkoks varuhus och marknader.

Bangkoks varuhus

 

MBK

mbk_bangkok.jpg

Den största turistattraktionen i hela Bangkok. Sju våningar sprängfyllda med allt du behöver och inte behöver. Souvenirer, kläder, märkeskopior, mobilskal, filmer, selfiesticks, väskor, möbler, smycken, restauarnger, resväskor, skor, foodcourt samt bio och bowling högst upp. Det enda varuhuset där det fanktiskt går att pruta.

 

Platinum

Kläder i fem våningar och mest damkläder. Hit åker hela Thailand för att köpa kläder i wholesale och ta hem till sin by för att sälja vidare. Kvalité kan diskuteras men billigt är det. Det mesta finns endast i one size, det finns inga provrum men du kan göra riktiga kap. Högst upp finns en food court.

 

Central World

Här hittar du alla lite billigare märken som H&M, Top Shop, Zara, GAP, Forever 21, Boots men också små boutiquer, en mängd bra restauranger, matvaruaffär, bio, ett mindre lekland för barn.

 

Siam Paragon

Märken a la lyx. Aramis, Gucci, Prada och mycket annat. Över 250 butiker trängs här inne, de har en mataffär, restauranger, VIP Bio och IMAX Bio. Som bonus har de ett jättelekland där barn får testa olika yrken och Siam Ocean World (akvarium) ligger här.

 

Emporium

Emporium_2015.JPG

Emporium är SIam Paragons lillasyster som fått ett rejält lyft för några år sedan. Lite lyxigare butiker, en grym matvaruaffär, bio, bra restauranger, hem inredning och ett stort lekland. Dessutom har de ett hotell som jag älskar Emporium Suites.

 

EmQuartier

Det nyaste tillskottet av varuhus och ligger precis mittemot Emporium. En hel del lyxigare butiker men också H&M finns här. Men detta varuhus är en upplevelse i sig med uppbyggd regnskog, en klätterbana för barn, gräsmattor att hänga på och det sitter ihop med olika broar.

barnibangkok.jpg
emquatrier.jpg

 

Pantip Plaza

Elektronikvaruhuset nummer 1. Telefoner, datorer, sladdar, kablar, dvds, simkort - allt finns här. Varuhuset i sig börjar bli slitet men still going strong.

 

Siam Discovery

Helt nyrenoverat och så väldigt stylish, de har till och med gömt kassorna så det inte ska störa inredningen. Designers från hela Asien har boutiquer här och överst finns ett gym, en härlig foodcourt och Madame Tussauds.

 

Siam Centre

Relativt nyrenoverat och nu ett hipsterställe med lokala thailändska boutiquer och en underbar foodcourt med jättegod mat högst upp.

 

Central Embassy

Det lyxigaste varuhuset i Bangkok med dyra märken, dyra restauranger och en golv som är så skinande att du kan spegla dig i det.

 

Terminal 21

filename-terminal-21.jpg

Detta är mer än ett varuhus där varje våningsplan är byggt som en stad. Tokyo, London och Istanbul finns på plats med inredning som påminner om städerna. Toaletterna på våning Tokyo är såklart high tech japanska i en bambuskog och Istanbul är som hämtat från en bazaar. Här finns butiker, lokala designers, matvaruaffär, bio, massor av restauranger, foodcourt.

 

Siam Square One

13.jpg

En varuhus på sju våningar med det hetaste just nu när det kommer till kläder och elektronik. Det här här alla mellan 15-25 hänger. Nedre plan har amssor av billiga kläder och högst upp finns flera trendiga restauranger och barer.

 

Bangkoks marknader

 

Chatuchak

Bangkoks största helgmarknad med allt du behöver och lite till. Här är det billigt, svettigt och trångt. Jag rekommenderar att du är där när de öppnar, har med en vattenflaska och oömma skor. Köp kläder, inredning, lampor, smycken, leksaker, inredning, kläder till hunden eller varför inte en kanin?

 

Pratunam Market

Marknaden är mest kläder och det påminner om Platinum - hela Thailand är här och köper wholesale. Ju fler du köper av samma sort desto billigare blir det. Marknaden har tak över sig, är ibland olidlig varm men du kan göra rejäla fynd.

 

Rot Fai Market

Kvälls- och nattmarknad med kläder, skor, smycken och en himla massa god gatumat. Ligger i Srinakarin, en liten bit utanför stan.

 

Annan bra shopping i Bangkok

 

Siam Square

Det hetaste av det heta bland ungdomar i Bangkok. Massor av små boutiquer i ett mindre område där alla hänger på kvällar och helger. Kläder, coola caféer, thaidesigner. smycken, skor, smink.

 

Chinatown

street-224085_1280.jpg

Marknader, kinesiska apotek, kinesiska tempel, det mesta i shoppingväg och en upplevelse att se - men var beredd att det kan bli riktigt varmt.

 

Asiatique

Längs med floden i Bangkok ligger Asiatique. En kvällsmarknad, ett litet shoppingcenter, väldigt tillrättalagt och väl värt ett besök. De öppnar 17 och att vara där när solen går ned och ta en tur i deras parisehjul a la London eye är en fantastisk upplevelse.

 

Bangkoks bästa hotell med pool på taket

Är du i Bangkok så tycker jag verkligen du ska passa på att bo på ett hotell med pool på taket, så kallad rooftop pool. Det är en härlig upplevelse att simma och titta ned på denna miljonstad som aldrig sover.

Bra hotell i Bangkok med pool på taket

 

So Sofitel

 So Sofitel är en favorit hos mig.

So Sofitel är en favorit hos mig.

So Sofitel ligger relativt nära parken Lumpini och poolen här är magi! Den ligger på våning 10, är över 30 meter och går över kanten det vill säga är en infinity pool. Hotellet är lyxigt som de flesta Sofitel och detta är nog den mest populära takpoolen i hela Bangkok.

Adress: 2 North Sathorn Road , Bangkok

 

Sivatel Bangkok

 Sivatel har en underbar pool och bra läge.

Sivatel har en underbar pool och bra läge.

Sivatel Bangkok ligger cirka 5 minuter från BTS stationen Ploen Chit och alltså väldigt centralt. Poolen ligger på våning 8, är över 20 meter lång och utsikten är underbar speciellt i solnedgång. Helt klart bästa läge för takpool om ni frågar mig.

Adress: A 53 Wittayu Rd. Lumpini, Bangkok

 

Muse Hotel

 Hotel Muse är en personlig favorit, både bra rooftop pool och bar.

Hotel Muse är en personlig favorit, både bra rooftop pool och bar.

Hotel Muse är ett sådant där hotell som jag älskar att återvända till. Ett bra läge på min favoritgata Langsuan. Pool på våning 19 och en bar på våning 25 - lyxigt och allt jag älskar med Bangkok i ett paket.

Adress: 55/555 Langsuan Road, Lumpini, Bangkok

 

Hotel Indigo

 Att simma till kanten på denna takpool är en häftig upplevelse. 

Att simma till kanten på denna takpool är en häftig upplevelse. 

Hotel Indigo hittar du på gångavstånd från Lumpini Park. På våning 24 har de en infinity pool med en härlig utsikt över skyskraporna. Tyvärr något för få solstolar vid poolen men är man snabb är det inga problem.

Adress: 81 Wireless Road, Lumpini, Bangkok

 

The Okura Prestige

 underbart läge i solnedgången. 

underbart läge i solnedgången. 

Okura Prestige ligger i en grymt cool byggnad på Wireless Road nära Lumpini. En enorm skyskrapa av glas med ett dike på utsidan på våning 25 där poolen som är 25 meter lång ligger. Så snygg!

Adress: 57 Wireless Road, Lumpini, Bangkok

 

Avani riverside

 För bästa utsikt över floden Chao Praya, boka in dig på Avani Riverside Hotel.

För bästa utsikt över floden Chao Praya, boka in dig på Avani Riverside Hotel.

Avani Riverside ligger vid floden och har egen båttrafik mellan hotellet och BTS Saphan Taksin. Poolen är som ni ser magnifik och bättre utsikt över floden än från våning 26 får du inte!

Adress: 257 Charoen Nakhon Rd, Khwaeng Samre, Khet Thon Buri, Bangkok

Läs också min guide till att välja hotell i Bangkok och mina 100 tips till Bangkok.