Att göra i Sala - tips på mat och aktivitet

Medelhav, Thailand och kryssningar i all ära men är det någon gång man ska uppleva Sverige så är det på sommaren. Det finns en uppsjö av tips till Stockholm, Göteborg, Skåne och Västkusten på sommaren men jag ska nu ger er sommartips till de två landskap jag spenderar mina somrar i. Först ut är Västmanland. Hemstaden, silverstaden och de vita broarnas stad - Sala.

Det må vara en liten stad men det är så värt att stanna till just här alternativt ta en dagsutflykt hit, snäppet längre än en timme från Stockholm med bil.

Vad är Sala mest känt för?

- Silvergruvan. Såklart.

- Salaligan. 5 personer som på 30-talet rånade och mördade en hop personer.

- Owe Thörnqvist skrev Dagny Kom hit och spill på bageri Ångbagaren i Sala.

- Ivan Agueli - konstnär.

- Fängelset Salberga, Sveriges största fängelse. Öppnade för några år sedan till invånarnas protester.

Vad ska man då göra i Sala? I flera år har Sala helt saknat en snygg och välplanerad sida men i dagarna dök den upp - Destination Sala. Jag är övertygad om att Sala skulle kunna bli ett så mycket större turistmål än det är idag med mer arbete i social media, PR och lite budget. Idag uppdaterar Sala kommun sitt instagramkonto max en gång i månaden och Destination Sala har inte ens något. Ingen repostar bilder från staden, ingen svarar på frågor i social media - det finns helt enkelt ganska mycket att förbättra. Jag ska ge er mina favoriter i Sala och sedan får ni gärna fylla på i kommentarerna.

 

Mina bästa tips för en dag i Sala stad

  • Salas Centrum

Strosa längs med gågatorna, över kullerstenstorget och besök de små lokala butikerna.

IMG_4985.jpeg

 

  • Sala Silvergruva

Detta är ett äventyr både för vuxna och barn. Gå ned i gruvan, se den underjordiska sviten, knacka åt gruvfrun och upplev hur det var att arbete i en gruva förr i tiden. Läs mer om mitt besök i gruvan med barn här.

  • Stadsparken

Vackert att strosa i som vuxen, ett mysigt café, fontäner, änder att mata och vita broar att beundra.

IMG_4158.jpeg
IMG_7187.JPG
  • Måns Ols - badplats och restaurang

Salas bästa restaurang, både när det gäller mat och läge. Ett värdshus precis vid vattnet och bredvid ligger en badplats med hopptorn och kallbadhus. Det finns också en kägelbana. Du kan också hyra kanot eller eka. Här har jag skrivit mer om Måns Ols och andra bra matställen i Sala.

IMG_0529.JPG
IMG_4980.jpeg
  • Gröna Gången

En gångväg som kantas av träd och vatten, magisk på sommaren och leder till Måns Ols.

  • Gå på stadsvandring

Läs mer om när jag gick på stadsvandring i Sala här och hur du bokar.

  • Väsby Kungsgård

Ett museum där flera rum är inredda med möbler och föremål från 1700 och 1800-talet. På sommaren har de uthusen öppna där du kan se hur en gruvarbetarbostad såg ut och ett textilmuseet. Dessutom ligger det väldigt fint!

  • Backa Jordgubbsplock

Detta fungerar då bara 1-2 månader om året men det är ljuvligt när det är jordgubbssäsong, plocka en hink, njut av bären under tiden och när du plockat klart belöna dig själv med glass och gosa med getter.

  • Gårdsjö Älgpark

Åk på älgsafari och fika på det härliga caféet.

  • Blåbärsbullar på Ångbagarn

Café Ångbageriet där Dagnysången skrevs ser ut som en kuliss från 50/60-talet och de har Sveriges godaste blåbärsbullar. Dessutom har de vunnit pris för sina semlor.

  • Café Jernvägen

Kakbuffe, glassbuffé och annat gott på Café Jernvägen. Tyvärr uppdaterar de inte sin egen webbsida men ha koll på deras facebooksida där event ploppar upp titt som tätt.

  • Biblioteket

Salas bibliotek är en oas med barnhörna, läshörna, en uppsjö av tidningar och dessutom lugnt och stilla.

  • Magasinsgatan

Japp Sala har en gata som har samma namn som en sång med Håkan Hellström. Gatan är himla kort men här ligger de äldsta husen i stan och du får en fin vy mot kyrkan.

IMG_4948.jpeg
IMG_0192.JPG
  • Vulkanpizza från Pizzeria Papillon

Papillon knep silver 2016 i tävlingen Sveriges bästa pizzeria (vinnaren finns i Göteborg) och vulkanpizzan är något alldeles extra. Formad som en stjärna med massor av fyllning i kanterna och i mitten ett berg av pommes. Våga testa!

  • Aguelimuseet

Ivan Aguéli var en svensk målare som föddes i Sala i mitten av 1800-talet. Här kan du se hans konst och lära dig mer om hans liv.

  • Sofielund

Ett vandrarhem men också urmysig minigolfbana och café.

IMG_0465.JPG
  • Kulturkvarteret Täljstenen

Här kan du ta del av teater, utställningar, föreläsningar och hantverk.

  • Lekpark, minigolf och bästa pizzan

Besöker du Sala med barn är lekparken i Stadsparken ett måste. Hit vallfärdar hela Västmanland för att leka och ta en fika året runt. Här kan du också spela minigolf.Intill lekparken ligger 800 grader där Sala absolut bästa pizza serveras - missa inte nutellapizza till efterrätt.

IMG_4973.jpeg

  • Järndammen

En sjö några kilometer från Sala med motionsspår och fin grillplats och bryggor. På vintern kan du åka skidor, pimpla och använda bastu.

  • Kalkbrott

På sommaren är det fantastisk att bada i de gamla kalkbrotten som bilder en lagun. Hoppa från klipporna i kristallklart vatten.

Adjustments.jpeg
  • Bo med alpackor

Norrängens Alpackagård är ett bed and breakfast med pool, badtunna, bastu mitt på landet - och bäst av allt du får bo med över 70 alpackor. Var med och mata dem, ta en alpacka på promenad och lär dig mer om djuren.

IMG_2336.jpeg
  • Glass

Mjukglass och parksoffa. Köp mjukglass på Liljas och gå ned till vattnet precis bredvid, sätt dig i kärlekssoffan för två och njut av lugnet och utsikten.

  • Sala Simhall

Tyvärr stängd på sommaren ( och nu även för ombyggnad) men annars en dröm för barn med vågmaskin, vattenrutschkana, bebisbassäng samt en hinderbana på vattnet.

  • Sala biograf

Detta kan vara Sveriges härligaste biosalong med sköna röda plyschfåtöljer. Halva biografen är soffor för två personer och andra halvan är stolar för en person. Biografen har en del inredning kvar sedan 60-talet, de visar en film per kväll och lokalen är känd för att vara kall så ta med en extra tröja.

 

Så nästa gång du passerar Sala, våga stanna trots att staden saknar både McDonalds och Max.

-Uppdaterad juli 2020-