Att flyga med en liten bebis

Med Aramis flög vi för första gången när han var 9 månader. Det var en flygresa på 4-5 timmar och vi hade bokat babyvagga som sitter på väggen där han sov i ett par timmar sedan satt han mest i knät.

Älva tog vi med nu när hon bara var två månader. På planet fanns bara två platser för babyvagga och de var redan uppbokade (av andra personer som ville sitta längst fram, inte med bebis) så vi bokade in oss på platser i mitten av planet. Att sitta längst fram med babyvagga kostade ca 1000 kr extra på charterflyg så nja inte värt det heller kände vi.

Vi valde att åka Arlanda Express till flygplatsen och packade ned resevagnen redan på hemmaplan. Istället använde vi Babybjörnen under hela resan från lägenheten till Kos. Otroligt smidigt att slippa släpa på vagn tycker jag. Att istället ha den i en väska och checka in den för att sedan hämta ut den framme i Grekland.

Jag tror det är lättare att flyga med bebis ju yngre de är. De sover mer, de är stilla och vilken vinst om du dessutom ammar. I en tid där det tjatas om ersättning och vad skönt det är att slippa amning känner jag efter denna resa precis tvärtom. Att hålla på med pulver, termos, rent vatten går bort när man endast kan knäppa upp skjortan och få nöjd, glad och mätt bebis. Jag ammade vid start och landning vilket gjorde att hon inte alls märkte av något tryck. På ditresan var hon lite vaken, satt i knät, ammade och tittade runt innan hon somnade. Hemresan gick mitt i natten och då sov hon på mig som en stock hela vägen. Så babyvagga hade varit helt onödig eftersom Älva sover bäst på någon och resan endast var 3 timmar och 45 minuter.

Visst var jag rädd för gallskrik. Inte så mycket för min egen del men för att störa de andra resenärerna, även om jag vet att skriker någon annans barn blir jag ju inte arg utan lider mer med föräldrarna. När de är så små är de sällan de gallskriker bara för att. Oftast handlar det ju om hunger, närhet eller blöjbyte och eventuellt tryck i öronen.

Flyg är ju enligt mig mycket bättre än till exempel bil och tåg för du kan gå runt med barnet, de behöver inte vara fastspända (vilket båda mina barn hatat som bebisar).

Det värsta med denna resan var nog taxiresan hem från Arlanda till lägenheten. Vi bokade Taxi Stockholm som säger sig var de som har flest bilbarnstolar. Och så kanske det är men vi bokade för en 2 månaders bebis vilket betyder babyskydd. Chauffören mötte upp oss med orden oj vad liten bebis och en bakåtvänd bilbarnstol för 5 månader och upp. För babyskydd det hade han aldrig hört om och det är inget Taxi Stockholm har. Ni kan själva tänka er att det inte riktigt fungerar på någon som knappt väger 5 kg och inte är stadig i nacken än.

Så med dessa ord säger jag - ut och res med bebisar! Det är lättare när de helammas och inte rör sig. En bonus är att halva planet kommer vilja bära och klappa på bebisen för små bebisar tinar upp vem som helst.Börja med resa till Medelhavet om du känner dig osäker, du behöver ju inte starta med Thailand och 10 timmar på ett flygplan. Även om jag inte tror det heller är ett problem för liten bebis. Då är det värre när de just fyllt 1, vill gå, gå och gå, är för små för böcker och film och för stora för att sova och ammas dygnet runt. Men det är en helt annat inlägg som jag kommer att återkomma till senare. Det stavas nattflyg och verkligen ha koll på transfertid.