Kryssning till Åland med Birka Cruise

Vi var på kryssning i helgen. Båten gick från Slussen 18.00 i lördags kväll, ankom Mariehamn på Åland nästa morgon och gick sedan direkt tillbaka till Slussen där vi anlände kring 16-tiden på söndagen.

Jag har inte varit på kryssning sedan jag tog studenten men försökte gå in i det med ett öppet sinne. Birka Cruise sägs ju vara familjevänligt, jag ser ofta bilder i mitt instaflöde på harmoniska dagar ombord med fantastiska vyer, drinkar på däck och massor av barnaktiviteter.

Så här en dag efteråt sammanfattar jag med; nej vi kommer nog inte åka på kryssning igen inom en snar framtid. Iallafall inte på en sådan där man inte lämnar båten. Men Aramis var väldigt nöjd och det kanske är huvudsaken. Att det kändes som tiden stått still både när det kommer till båt, aktiviteter och klientel det vet ju inte han.

Vi kom till båten vid 17-tiden och det var lång kö vid incheckningen men en halvtimme senare hade vi fått vårt hyttnummer, vi kunde fortsätta köa för att gå ombord och vid 18 kastade vi loss. Hytten låg fint och högt upp, mysigt fönster med härlig utsikt och liten ja, men funkade för oss tre. Vi bodde i en Seaview komfort hytt med en våningssäng, en soffa och en till säng som fälldes ut från väggen – dryga 10 kvadrat men med det mesta man behöver för 22 timmars boende.

Regnet stod som spön i backen och vi började med en drink i Panoramabaren högst upp (bilden ovan tog jag en dag senare). Vi var där snabbt och 10 minuter senare var baren full.

När drinkarna var uppdruckna och vi hade kommit en bit ut i skärgården gick vi för att spana in resten av båten. Hängde lite i lekrummet som var väldigt litet och jag gissar inget för någon över 6 år – tänk mjuka kuddar, större klossar, ett litet hus och en mindre klättervägg – samt en tv som visar musikvideos utan ljud. (I min smak inte ok då de flesta videos är avklädda flickor som pumpas ut i ett lekrum för små barn.)

Vid 19.30 kände vi att det var dags att äta middag och vi hade valt att inte köpa till middagsbuffé. Dels för att vi inte tyckte det var prisvärt och dels för att vi anade fylleslag när det är fritt flöde av öl och vin i tappkran. Istället gick vi till Bakfickan där det tyvärr var fullt (orutinerat av oss att inte ha bokat kanske?!) men efter 10 minuter i kö fick vi ett bord. Vi körde en kombination av hamburgare och gotländska smaker som var gott och till ett helt ok pris.

Framåt 21 var vi klara, vi spelade lite på spelautomater, (vilket A älskade), besökte taxfreen och sedan kändes det som utbudet för en barnfamilj var över. Aramis fick ett mindre lego i butiken, vi gick tillbaka till hyttan där han ville bygga och vi läste böcker, åt snacks och tog det lugnt. Vid 22 sov barnet (väldigt spänd på att få sova i en våningssäng) och vi vuxna gjorde samma sak. Till min glädje gick det att sova riktigt bra, vi stördes inte speciellt av festande personer eller av vågor och 07 vaknade vi utvilade.

Frukosten serveras 07.30-10.00 och vi var där vid öppning och det var redan kö. Det var inget problem att få bord men sedan var det verkligen kö med full matsal 08.00-10.00. Och hetsen där inne, oh lord. Folk kastade sig över korv, bacon, melon och yoghurt. Det var en helt ok frukost, allt som man behöver fanns där men avslappnad helgfrukost var det väl inte.

Morgon i Åland bjöd på strålande sol och vi spanade in däcket med löparbana och uteplatser.

Bubbelpool.

Pool-delen.

Spa-del.

09.30 öppnade poolen där det finns två bubbelpooler, bastu, solstolar under en stark lampa och en mellanstor pool som tyvärr var avstängd när vi var där på grund av vågor. För att använda poolen får du betala extra och vill du även använda solstolar en timme är det bara att betala ännu mer. Att den stora poolen var avstängd och inte öppnades trots att det utlovades att den skulle öppna efter någon timme spelade ingen roll – fullt pris gäller. Jag hoppade bad och spa (vilket kostar 300 kr för 2 timmar) och hängde istället i hytten med en bok. Tydligen missade jag bastubad med grym utsikt men inte så mycket mer.

Och resten av dag två då; ja lite mer lekrum, spana in ett dansband, lunchbuffé där kön och hetsen var tillbaka och ja det var väl det vi hann med. Jag kanske låter lite väl negativ men detta är verkligen inte min typ av resa. Det känns som ett all inclusive (som jag inte heller är ett fan av) men där du får betala extra för det mesta. Det är kö till allt, folk är rädda för att bli utan mat och ölen är billigare än den alkoholfria drinken.

Det är mycket fylla, i alla åldrar, men också ganska mycket barnfamiljer. Därför kan jag tycka det är konstigt att det finns så få barnaktiviteter och så mycket fokus på fest. Tydligen ska det vara bättre att åka på lov med barn men något mer än ett minimalt lekrum kan de väl ändå skaka fram? Nu var ju vårt barn väldigt nöjd men också bara 4 år; större barn kanske inte jublar över våningssäng, lego, bubbelpool och  kuddrum.

Jag tror kanske att långkryssningar är bättre, om vi åker igen kommer vi att åka till något ställe där vi får gå iland och tillbringa någon natt på hotell innan vi åker hem igen. Kanske är det bättre att åka en vardag än en helg men att ta semesterdagar för detta? Nej.

Vi gillar alla olika typer av resor och tur är väl det. Kryssning är inget för mig. Andra kan inte förstå hur vi kan båtluffa med barn i Grekland när det finns Lollo och Bernie på hotellet bredvid. Att vi väljer Bangkok före Koh Lanta ses som galet av vissa och som en dröm för andra. Inget är rätt eller fel och inget är bättre än det andra. Och det låter otroligt, men vissa resor faller faktiskt inte alls mig i smaken.